
Přinesly vám děti košík plný malovaných vajec a sladkostí a vy opět po roce přemýšlíte co s vykoledovanými vejci? Pokud nechcete, aby přišly nazmar, tady je několik jednoduchých a chutných nápadů, jak je zužitkovat.
Ať už se jedná o vařená vejce všech barev a velikostí, nebo čokoládová překvapení z koledy, byla by škoda je nechat ladem. Vajíčka se hodí do pomazánek, salátů i hlavních jídel, čokoláda se zase skvěle zužitkuje v dezertech. V následujících receptech vám poradíme, jak s touhle nadílkou naložit kreativně a bez plýtvání.
Recepty z vařených vajec
Vařená vejce z velikonoční výslužky je ideální spotřebovat co nejdříve. V lednici vydrží zhruba 5 až 7 dní, pokud jsou oloupaná, raději jen 2 až 3 dny. Pokud vám nějaké vejce přijde přece jen podezřelé, než riskovat zdravotní komplikace, vyhoďte ho. A co tedy uvařit z vařených vajec?
1. Vajíčková pomazánka
Na vajíčkovou pomazánku stačí vajíčka nasekat najemno, přidat měkké máslo nebo pomazánkové máslo, hořčici, sůl, pepř, případně pažitku či jarní cibulku. Vylepšit ji můžete ještě na kostičky nakrájenou kvalitní šunkou, nebo ředkvičkami. Vznikne rychlá a chutná pomazánka na chléb nebo rohlík.
2. Plněná vejce
Vejce rozkrojte napůl, žloutky vyjměte a smíchejte je s majonézou, hořčicí, solí a pepřem. Náplň za pomocí sáčku se zdobící špičkou vraťte zpět do bílků. Taková vejce jsou ideální jako pohoštění pro návštěvu nebo sytá a přitom atraktivní svačina pro děti.
3. Saláty s vejcem
Nakrájená vařená vejce dodají sytost těstovinovým, bramborovým nebo zeleninovým salátům. Zkuste třeba jednoduchý bramborový salát s vejci, okurkou a jogurtovým dresinkem. Tuto rychlou a vydatnou večeři ocení i samotní koledníci.
4. Vaječná tlačenka a rosoly
Vejce přidejte také do aspiků, rosolů nebo z nich připravte vaječnou tlačenku. Barevná kombinace žloutku a bílku společně se zeleninou v čiré želatině krásně vyniknou a přitom tak báječně chutnají.
5. Skotská vejce
Možná je budete znát také pod názvem „pštrosí vejce“. Jde o uvařená vejce obalená ve směsi mletého masa a koření. Vzniklé masové koule, narovnejte do pekáče a dejte péct. Na rozdíl od klasické sekané teplená úprava netrvá příliš dlouho, protože vejce už jsou hotová a stačí jen, aby se dopekla masová směs. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

- Plátky vařených vajec můžete jednoduše rozložit na chleba namazaný máslem, přidat do sendvičů nebo dalších pomazánek, jako je rybičková, tuňáková či z červené řepy.
Čokoládová vejce
Čokoládová vejce mají od těch vařených tu výhodu, že déle vydrží, a proto si nemusíte tak brzy lámat hlavu s tím, jak je zpracovat. Pokud je děti nesnědí hned, tak v průběhu pár týdnů či měsíců čokoládu zpracujte do nejrůznějších dezertů.
1. Lámaná čokoláda
Možná jste na internetu také postřehli fenomén zvaný lámaná čokoláda. Jde především proměnu obyčejné čokolády v originální kousek přesně podle své chuti. A právě po Velikonocích na ni jistě najdete spoustu materiálu. Kombinovat můžete čokoládu všech barev i chutí a následně ji vylepšit o další dobroty.

2. Rocky road
Její obdobou je také dezert rocky road neboli „kamenitá cesta“. I v tomto případě vám bude stačit recept shlédnout jen jednou a příště už to zvládnete sami. A to nejen na Velikonoce, dezert se dá přizpůsobit snad všem svátkům v roce, stačí jen zvolit vhodné zdobení.

3. Dorty a muffiny
Čokoládové postavičky snadno nahradí běžnou čokoládu do těsta nebo jako polevu na dezerty. Rozpusťte ji a přidejte do brownies, bábovky nebo muffinů. Výsledkem bude vláčný moučník plný čokoládové chuti.

4. Domácí čokoládová poleva nebo fondue
Zbytky čokolády se také perfektně hodí na přípravu sladké polevy na dort, ale i jako základ pro čokoládové fondue. Namáčení ovoce, piškotů nebo sušenek do rozpuštěné vykoledované čokolády si děti určitě užijí.

5. Čokoládové lanýže
Kvalitní kousky čokolády proměňte v domácí čokoládové lanýže, které snadno připravíte z pár surovin. Rozpuštěnou čokoládu smíchejte se smetanou a dochuťte. Hotové lanýže můžete obalit v kakau, kokosu nebo nasekaných oříšcích a máte výborný dezert i milý jedlý dárek.

A pokud i přes to všechno víte, že vám vejce zbydou a nestihnete je všechny zpracovat, obdarujte své blízké a známé. Byla by totiž škoda, aby tolik surovin i dlouhé hodiny strávené při barvení vajec přišly nazmar.
Zdroj informací: Apetit
Recepty





















