Nová registrace Zapomenuté heslo

Vláčné a šťavnaté jako od babičky: 15 ověřených receptů na dokonalou bublaninu

22. 6. 2025
shutterstock_2000382836.jpg
Shutterstock

Správná bublanina je vláčná, nadýchaná, nedrobí se – a hlavně je hotová za chvilku. I když si na sladkou tečku vzpomenete až chvíli před nedělním obědem, než dojíte, budete ji moci vytáhnout z trouby a ke kávě už bude vlažná tak akorát. Pusťte se do pečení ještě dnes, sezonní ovoce jí dodá tu pravou šťavnatost.

Bublanina je tradiční a na přípravu jednoduchý moučník. Základ tvoří nadýchané, vláčné těsto a ideálně čerstvé sezonní ovocenejčastěji třešně, višně, jahody, meruňky nebo švestky. Pokud dostanete na bublaninu chuť mimo sezonu, nezoufejte, můžete totiž použít i kompotované ovoce a zavzpomínáte si s ní na letní bezstarostné víkendy.

  • Zajímavost: Název bublanina vznikl podle drobných bublinek v těstě, které vznikají během pečení.

Jaké ovoce se hodí do bublaniny

Tradiční českou bublaninu si většina z nás spojuje nejčastěji s třešněmi. Stejně dobrou službu ale udělají i višně. Pokud jste vášniví pěstitelé a na zahradě vám zrovna dozrává rybíz, nebojte se sáhnout i po něm. Výborně chutnají bublaniny s jahodami, borůvkami či meruňkami. V pozdějších měsících využijete i švestky. Ale chutím se meze nekladou, bublanina je univerzální.

Tipy na dokonalou bublaninu

Suchým buchtám odzvonilo dávno (pokud je vůbec kdy někdo měl rád), a tak není divu, že od bublaniny očekáváme něco jiného. Správná bublanina má nazlátlý povrch a je pružná na dotek. Jak tedy docílit vláčnosti a nadýchanosti?

  • Pokojová teplota: Než začnete bublaninu připravovat, vytáhněte si všechny suroviny na linku. Možná vám babička taky říkala, abyste je nechali na lince odpočívat alespoň 30 minut – a měla pravdu. Studené ingredience vytažené z ledničky totiž způsobí, že se těsto špatně propojí a nevyběhne rovnoměrně.
  • Mouka: Chcete-li docílit nadýchaného moučníku, mouku vždy prosejte – a u bublaniny to platí dvojnásob. Také buďte opatrní na dávkování „od oka“. Bublanina má ráda přesný poměr mouky k ostatním surovinám, za to se vám odmění nadýchaností a vláčností. Odměřování na hrnky je ale povoleno!
  • Máslo nebo olej: Klíčem k vláčnosti jsou kvalitní tuky. Nejčastěji se používá olej nebo máslo, ale existuje řada receptů, kde se obojí kombinuje. Máslo totiž dodává příjemnou chuť a olej zase vláčnost.
  • Vejce: Další klíčovou surovinou jsou samozřejmě vejce, bez nichž by těsto nedrželo tvar. I tady se držte ověřeného receptu. Běžně se udává, že na 250–300 g mouky potřebujete 3 vejce. Důležité je vejce dobře vyšlehat. Ideálně žloutky a bílky zvlášť, záleží ale na konkrétních receptech.
  • Mléčné produkty: Sladké pečení se bez mléka a mléčných výrobků obejde jen málokdy. A stejně tak to má bublanina. Ve většině těst najdete jako základní surovinu mléko, ale pokud jeho část nahradíte bílým jogurtem či zakysanou smetanou, bude těsto ještě vláčnější. Zakysaná smetana i jogurt navíc reagují s některými kypřidly, takže díky nim bude bublanina nadýchanější.

TIP: Méně je někdy více, což platí i u míchání těsta na bublaninu. Suroviny samozřejmě vždy dobře promíchejte, ale dejte pozor, abyste je nepřemíchali. Zejména ve chvíli, kdy smícháte mokré a suché suroviny.

Bublanina je tradiční letní ovocný koláč. Je jednoduchý na přípravu a může pokaždé chutnat jinak, rozumí si totiž s jakýmkoli sezonním ovocem.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme recept s videem

Jahodová bublanina

Sdílet kolekci receptů

Sladké pečení Česká klasika Česká kuchyně Sezona Z ovoce Bublanina

Podobné kolekce receptů

Související články

Meruňkový džem s levandulí

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami!