
Správná bublanina je vláčná, nadýchaná, nedrobí se – a hlavně je hotová za chvilku. I když si na sladkou tečku vzpomenete až chvíli před nedělním obědem, než dojíte, budete ji moci vytáhnout z trouby a ke kávě už bude vlažná tak akorát. Pusťte se do pečení ještě dnes, sezonní ovoce jí dodá tu pravou šťavnatost.
Bublanina je tradiční a na přípravu jednoduchý moučník. Základ tvoří nadýchané, vláčné těsto a ideálně čerstvé sezonní ovoce – nejčastěji třešně, višně, jahody, meruňky nebo švestky. Pokud dostanete na bublaninu chuť mimo sezonu, nezoufejte, můžete totiž použít i kompotované ovoce a zavzpomínáte si s ní na letní bezstarostné víkendy.
-
Zajímavost: Název bublanina vznikl podle drobných bublinek v těstě, které vznikají během pečení.
Jaké ovoce se hodí do bublaniny
Tradiční českou bublaninu si většina z nás spojuje nejčastěji s třešněmi. Stejně dobrou službu ale udělají i višně. Pokud jste vášniví pěstitelé a na zahradě vám zrovna dozrává rybíz, nebojte se sáhnout i po něm. Výborně chutnají bublaniny s jahodami, borůvkami či meruňkami. V pozdějších měsících využijete i švestky. Ale chutím se meze nekladou, bublanina je univerzální.
Tipy na dokonalou bublaninu
Suchým buchtám odzvonilo dávno (pokud je vůbec kdy někdo měl rád), a tak není divu, že od bublaniny očekáváme něco jiného. Správná bublanina má nazlátlý povrch a je pružná na dotek. Jak tedy docílit vláčnosti a nadýchanosti?
- Pokojová teplota: Než začnete bublaninu připravovat, vytáhněte si všechny suroviny na linku. Možná vám babička taky říkala, abyste je nechali na lince odpočívat alespoň 30 minut – a měla pravdu. Studené ingredience vytažené z ledničky totiž způsobí, že se těsto špatně propojí a nevyběhne rovnoměrně.
- Mouka: Chcete-li docílit nadýchaného moučníku, mouku vždy prosejte – a u bublaniny to platí dvojnásob. Také buďte opatrní na dávkování „od oka“. Bublanina má ráda přesný poměr mouky k ostatním surovinám, za to se vám odmění nadýchaností a vláčností. Odměřování na hrnky je ale povoleno!
- Máslo nebo olej: Klíčem k vláčnosti jsou kvalitní tuky. Nejčastěji se používá olej nebo máslo, ale existuje řada receptů, kde se obojí kombinuje. Máslo totiž dodává příjemnou chuť a olej zase vláčnost.
- Vejce: Další klíčovou surovinou jsou samozřejmě vejce, bez nichž by těsto nedrželo tvar. I tady se držte ověřeného receptu. Běžně se udává, že na 250–300 g mouky potřebujete 3 vejce. Důležité je vejce dobře vyšlehat. Ideálně žloutky a bílky zvlášť, záleží ale na konkrétních receptech.
- Mléčné produkty: Sladké pečení se bez mléka a mléčných výrobků obejde jen málokdy. A stejně tak to má bublanina. Ve většině těst najdete jako základní surovinu mléko, ale pokud jeho část nahradíte bílým jogurtem či zakysanou smetanou, bude těsto ještě vláčnější. Zakysaná smetana i jogurt navíc reagují s některými kypřidly, takže díky nim bude bublanina nadýchanější.
TIP: Méně je někdy více, což platí i u míchání těsta na bublaninu. Suroviny samozřejmě vždy dobře promíchejte, ale dejte pozor, abyste je nepřemíchali. Zejména ve chvíli, kdy smícháte mokré a suché suroviny.
Bublanina je tradiční letní ovocný koláč. Je jednoduchý na přípravu a může pokaždé chutnat jinak, rozumí si totiž s jakýmkoli sezonním ovocem.
Zdroj informací: Apetit
Recepty














