Využijte hroznové víno naplno: Od snídaní po večeře, které překvapí!
Hroznové víno můžete chroupat kuličku po kuličce, ale také z něj připravit spoustu neodolatelných receptů. Od moučníků a sladkých jídel přes saláty a studené omáčky až po nečekané kombinace s masem nebo sýrem. Inspirujte se nápady, jak hrozny zapojit do vaření i pečení.
Vinná réva pravděpodobně pochází ze západní a střední Asie a do Evropy ji dovezli Římané. Většina hroznů se lisuje na víno, ale část úrody se distribuuje jako ‚stolní hrozny‘. U nás má vinná réva hlavní sezónu v září a říjnu, kdy hrozny dosahují své plné zralosti.
Existuje mnoho odrůd a různých barev. Pod označením ‚bílé‘ se můžete setkat se zelenými, žlutými až jantarovými hrozny. Mezi ‚tmavé‘ patří červené, modré až černomodré kuličky.
Snídaně i svačina
Hroznové víno je díky rychle stravitelným cukrům skvělým zdrojem energie, což na začátku dne jistě oceníte. Nejjednodušší je zabalit si kuličky do uzavíratelné krabičky a vychutnat si je jako osvěžující svačinu v práci, ve škole nebo na výletě. Hrozny ale můžete přidat do jogurtu, ovesné kaše nebo müsli, získají tím další chuťový rozměr. Dále se hodí i do smoothie s banánem a špenátem, nebo do ovocného salátu s ořechy a medem.
(Nejen) ovocné saláty
Hrozny obohatí saláty o jejich typickou sladkou chuť a přidají jim šťavnatost, bez ohledu na to, jestli je přidáte do salátů ovocných či jimi vylepšíte ty zeleninové. Skvěle si také rozumí s ořechy, sýry (např. kozím nebo s bílou či modrou plísní) a jednoduchými hořčičnými zálivkami. Vyzkoušejte hroznové víno v kombinaci s pikantní rukolou, mladými lístky salátu nebo čerstvým špenátem.
Kombinace s uzeninami
Pro kombinaci sladké – slané je hroznové víno jako stvořené. Úžasně se doplňuje s nejrůznějšími uzeninami, jako jsou prosciutto, salámy nebo klobásky. Kuličkami hroznového vína můžete také ozdobit pečivo s tvarohovou, sýrovou či zeleninovou pomazánkou. Stejně tak sluší jednohubkám, kde jimi lze nahradit chuťově výraznější olivy. Zkuste je podávat společně s ořechy a sýry jako elegantní předkrm nebo občerstvení.
Pikantní chutney a salsy
Hrozny jsou skvělým základem pro pikantní čatní nebo salsy. Můžete je kombinovat s chilli, zázvorem, cibulí a octem. Výsledkem je příloha, která se hodí k masu, sýrům nebo jako originální dip.
Mražené hroznové víno
Mražené hroznové víno představuje v letních dnech ideální osvěžení. Příprava je velmi jednoduchá, stačí jen kuličky omýt, otrhat ze stonků a vložit v sáčku či krabičce do mrazáku. Jakmile budou hrozny zmrzlé, můžete je chroupat samotné, nebo si je hodit do letních drinků. Skvělé jsou v ledovém čaji, sangrii nebo místo kostek ledu v obyčejné vodě s citronem a mátou či okurkou.
Pečené koláče a jiné dezerty
Hrozny představují skvělou surovinu pro přípravu sladkých dezertů. Přidejte je do koláčů, muffinů, tartů nebo z nich připravte malé koláčky s hroznovým vínem. Podzimní rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou, je zajímavou alternativou toho klasického, se švestkami. Ovšem hroznové víno poslouží také jako pěkná dekorace na dorty či ho můžete zalít do želatiny a vytvořit tak osvěžující letní ovocný dort se želé.
Crumble a zapékané ovoce
Zapečte hrozny s drobenkou z mouky, cukru a másla, případně oříšky, mandlemi či špetkou skořice a s minimem námahy vykouzlete fantastický dezert zvaný ‚crumble‘. Pochopitelně můžete hroznové víno kombinovat i s jiným sezónním ovocem – hrušky, jablka či švestky jsou ti praví parťáci.
Pečená jídla
Hroznové víno se hodí také pečenému masu, a to především k drůbeži. Pečením se jeho chuť zintenzivní a jídlu přidá unikátní sladkokyselý prvek. Vyzkoušejte kachnu na jablkách a hroznech nebo kuře na vinných hroznech. Pokud dáváte přednost divočině, pak kančí na víně se švestkami a hrozny pro vás bude mít to pravé kouzlo.
Zdroj: Apetit, Národní zdravotnický informační portál