Nová registrace Zapomenuté heslo

Využijte hroznové víno naplno: Od snídaní po večeře, které překvapí!

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Apetit

Hroznové víno můžete chroupat kuličku po kuličce, ale také z něj připravit spoustu neodolatelných receptůOd moučníků a sladkých jídel přes saláty a studené omáčky až po nečekané kombinace s masem nebo sýrem. Inspirujte se nápady, jak hrozny zapojit do vaření i pečení.

Vinná réva pravděpodobně pochází ze západní a střední Asie a do Evropy ji dovezli Římané. Většina hroznů se lisuje na víno, ale část úrody se distribuuje jako ‚stolní hrozny‘. U nás má vinná réva hlavní sezónu v září a říjnu, kdy hrozny dosahují své plné zralosti.

Existuje mnoho odrůd a různých barev. Pod označením ‚bílé‘ se můžete setkat se zelenými, žlutými až jantarovými hrozny. Mezi ‚tmavé‘ patří červené, modré až černomodré kuličky.

Snídaně i svačina

Hroznové víno je díky rychle stravitelným cukrům skvělým zdrojem energie, což na začátku dne jistě oceníte. Nejjednodušší je zabalit si kuličky do uzavíratelné krabičky a vychutnat si je jako osvěžující svačinu v práci, ve škole nebo na výletě. Hrozny ale můžete přidat do jogurtu, ovesné kaše nebo müsli, získají tím další chuťový rozměr. Dále se hodí i do smoothie s banánem a špenátem, nebo do ovocného salátu s ořechy a medem. 

(Nejen) ovocné saláty

Hrozny obohatí saláty o jejich typickou sladkou chuť a přidají jim šťavnatost, bez ohledu na to, jestli je přidáte do salátů ovocných či jimi vylepšíte ty zeleninové. Skvěle si také rozumí s ořechy, sýry (např. kozím nebo s bílou či modrou plísní) a jednoduchými hořčičnými zálivkami. Vyzkoušejte hroznové víno v kombinaci s pikantní rukolou, mladými lístky salátu nebo čerstvým špenátem.

Kombinace s uzeninami

Pro kombinaci sladké – slané je hroznové víno jako stvořené. Úžasně se doplňuje s nejrůznějšími uzeninami, jako jsou prosciutto, salámy nebo klobásky. Kuličkami hroznového vína můžete také ozdobit pečivo s tvarohovou, sýrovou či zeleninovou pomazánkou. Stejně tak sluší jednohubkám, kde jimi lze nahradit chuťově výraznější olivy. Zkuste je podávat společně s ořechy a sýry jako elegantní předkrm nebo občerstvení.

Pikantní chutney a salsy

Hrozny jsou skvělým základem pro pikantní čatní nebo salsy. Můžete je kombinovat s chilli, zázvorem, cibulí a octem. Výsledkem je příloha, která se hodí k masu, sýrům nebo jako originální dip.

Mražené hroznové víno

Mražené hroznové víno představuje v letních dnech ideální osvěžení. Příprava je velmi jednoduchá, stačí jen kuličky omýt, otrhat ze stonků a vložit v sáčku či krabičce do mrazáku. Jakmile budou hrozny zmrzlé, můžete je chroupat samotné, nebo si je hodit do letních drinků. Skvělé jsou v ledovém čaji, sangrii nebo místo kostek ledu v obyčejné vodě s citronem a mátou či okurkou.

Pečené koláče a jiné dezerty

Hrozny představují skvělou surovinu pro přípravu sladkých dezertů. Přidejte je do koláčů, muffinů, tartů nebo z nich připravte malé koláčky s hroznovým vínem. Podzimní rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou, je zajímavou alternativou toho klasického, se švestkami. Ovšem hroznové víno poslouží také jako pěkná dekorace na dorty či ho můžete zalít do želatiny a vytvořit tak osvěžující letní ovocný dort se želé.

Crumble a zapékané ovoce

Zapečte hrozny s drobenkou z mouky, cukru a másla, případně oříšky, mandlemi či špetkou skořice a s minimem námahy vykouzlete fantastický dezert zvaný ‚crumble‘. Pochopitelně můžete hroznové víno kombinovat i s jiným sezónním ovocem – hrušky, jablka či švestky jsou ti praví parťáci.

Pečená jídla

Hroznové víno se hodí také pečenému masu, a to především k drůbeži. Pečením se jeho chuť zintenzivní a jídlu přidá unikátní sladkokyselý prvek. Vyzkoušejte kachnu na jablkách a hroznech nebo kuře na vinných hroznech. Pokud dáváte přednost divočině, pak kančí na víně se švestkami a hrozny pro vás bude mít to pravé kouzlo.

Zdroj: Apetit, Národní zdravotnický informační portál

Recepty

Kuře s podzimním ovocem a ořechovou nádivkou
Kuře s podzimním ovocem a ořechovou nádivkou
< 120 min
Waldorfský salát s kuřecím masem
Waldorfský salát s kuřecím masem
< 60 min
Nivová pomazánka
Nivová pomazánka
< 10 min
Grilované jehněčí s pečeným fenyklem a relišem z hroznového vína
Grilované jehněčí s pečeným fenyklem a relišem z hroznového vína
< 60 min
Salát z freekehu a pečeného hroznového vína
Salát z freekehu a pečeného hroznového vína
< 60 min
Kachna na jablkách a hroznech
Kachna na jablkách a hroznech
< 60 min
Sladký chlebíček s hroznovým vínem
Sladký chlebíček s hroznovým vínem
> 60 min
Opilé ovoce
Opilé ovoce
< 60 min
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
Dušený králík s hroznovým vínem a olivami
> 60 min
Kuřecí salát s hroznovým vínem, kešú a jablky
< 30 min
Bageta s hroznovým vínem a sýrem
Bageta s hroznovým vínem a sýrem
< 10 min
Košíčky s hrozny, ořechy a modrým sýrem
< 60 min
Špenátový salát s teplou slaninovou zálivkou
Špenátový salát s teplou slaninovou zálivkou
< 45 min
Minikoblihy
Minikoblihy a miništrúdlíčky
< 60 min
Kančí na víně se švestkami a hrozny
Kančí na víně se švestkami a hrozny
> 120 min
Tvarohový závin s vinnou pěnou
> 60 min
Jablečný cuc s hroznovým vínem
< 10 min
Krémový zelný salát s vlašskými ořechy
< 30 min
Buchtičky s vinnou pěnou z vlašského ryzlinku
< 60 min
Rýžový nákyp
Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou
< 60 min
Mozzarella ve vinném listu
Mozzarella ve vinném listu
< 20 min
Bílá sangria s hroznovým vínem
Bílá sangria s hroznovým vínem
< 10 min
Sendvič s řapíkatým celerem a ořechy
Sendvič s řapíkatým celerem a ořechy
< 10 min
Divoká kachna plněná hroznovým vínem
Divoká kachna plněná hroznovým vínem
> 60 min
Kuře Tamara podle Edouarda de Pomiana
Kuře Tamara podle Edouarda de Pomiana
> 60 min
Vinné koláčky s mascarpone
> 60 min
Citrusový koláč s hrozny
< 60 min
Tvarohová pomazánka se sýrem s modrou plísní
Tvarohová pomazánka se sýrem s modrou plísní
< 20 min
Croissant s kuřecím salátem
Croissant s kuřecím salátem
< 20 min
Kuřecí prsa plněná vínem a pekany
< 60 min
Kuře na vinných hroznech
< 60 min
Salát Waldorf s medem
Salát Waldorf s medem
< 20 min
Blue Jewel
Blue Jewel
< 10 min
Salát laděný dočervena
Salát laděný dočervena
< 20 min
Ovocný chlebíček
Ovocný chlebíček
< 20 min
Pistáciové kuličky
> 60 min
Kir Royal
< 10 min
Italský hroznový koláč
Italský hroznový koláč
< 75 min
Španělská česnečka
> 60 min
Koňakový dortík
Koňakový dortík
< 30 min
Hruškový salát s vlašskými ořechy
< 30 min
Zabaglione s hrozny
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Hroznové víno Představení suroviny Víkendová snídaně Rodinný oběd Rychlé večeře

Podobné kolekce receptů

Související články

Brunch v Cukrárně Myšák

Kam v Praze na brunch? Vyrazte do ctěnického zámku, k Ivetě Fabešové na Masaryčku nebo si během snídaně namalujte luxusní obraz

V týdnu snídáte často ve spěchu, ve stoje rychle vypijete kávu, hlad zaženete pár lžičkami jogurtu a už spěcháte za povinnostmi? Nejste sami. Ale víkendy jsou ideální příležitost to napravit – dopřát si pomalé ráno a vyrazit na brunch, během kterého pohodové dopoledne přejde v oběd. Promyslete, jestli vyrazíte ve dvou, s rodinou, nebo s přáteli, my jsme pro vás zmapovali možnosti a vybrali zajímavé brunch spoty v Praze.