Využijte linecké těsto na maximum: Od slepované klasiky přes elegantní košíčky k jednoduchému cukroví, které stačí nakrájet
Linecké těsto je jedno z nejuniverzálnějších těst, po kterém můžete během vánočního pečení sáhnout. Nejenže si z něj můžete upéct klasická slepovaná kolečka, podklady pod vosí hnízda nebo kokosky, ale s trochou cukrářského důvtipu z něj vytvoříte nespočet dalších druhů cukroví, které budete muset do Vánoc střežit vlastním tělem.
Rychlý recept a postup na linecké těsto
Těsto na linecké cukroví je jednoduché, skládá se jen ze čtyř surovin: 3 díly hladké mouky, 2 díly másla, 1 díl moučkového cukru a na každých 300 g mouky 1 žloutek. Pro výraznější chuť a vůni lze do těsta přidat špetku soli, citronovou kůru, mletou vanilku nebo vanilkový cukr. Pokud rádi experimentujete, můžete letos přidat do těsta špetku nastrouhané fazole tonka. Cukroví bude vonět po marcipánu, karamelu a vanilce a bude opravdu luxusní.
- Aby se vám těsto povedlo, vždy používejte vychlazené máslo i žloutek a suroviny zpracovávejte co nejrychleji, aby se tuk pod rukama příliš neohřál.
- Poté ho vytvarujte do širšího disku, zabalte do potravinářské fólie, a než se vrhnete do pečení, dejte ho alespoň na hodinu vychladit do lednice.
Máte-li takto připravené těsto, stačí se jen rozhodnout, jaké cukroví z něj připravit. Jestli naskočit na vlnu tradičního slepovaného lineckého, nebo zkusit trochu experimentovat a vytvořit z jednoho těsta více druhů cukroví.
Klasická linecká kolečka v novém kabátě
Pokud milujete tradiční linecká kolečka slepovaná marmeládou, ale přesto byste si s nimi letos chtěli trochu vyhrát a přetvořit je v originální kousky, zde jsou naše tipy, jak na to:
- Neobvyklá vykrajovátka: Zvolte letos jiná vykrajovátka než klasická kolečka. Linecká srdíčka, stromečky nebo třeba efektní karty zaujmou hned na první pohled. Nebo místo klasického válečku použijte embosovaný, vytvoří zajímavý reliéf, který na cukroví zůstane i po upečení.
- Různé džemy a marmelády: I pouhá změna džemu dokáže doslova zázraky. Každé ovoce má jinou barvu a ta krásně vynikne na světlém cukroví. Červený rybízový džem zkuste letos nahradit tmavým ostružinovým nebo švestkovými povidly. Naopak citronová marmeláda svou žlutou barvou cukroví rozzáří a lehce neobvyklou chutí se sladkým cukrovím výborně kontrastuje.
- Jako překvapivou a elegantní náplň můžete použít i marcipán, jako to dělá excelentní cukrářka Iveta Fabešová. Její recept na linecké cukroví s mandlovou náplní stojí za vyzkoušení.
- Polevy všeho druhu: Linecká kolečka nemusíte jen sypat moučkovým cukrem, klidně je cik-cak pocákejte rozehřátou čokoládou. Do čokolády můžete část cukroví také rovnou namočit.
- Vrchní kolečko potřete polevou z moučkového cukru a citronové šťávy. Pokud i to se vám zdá málo, zasypejte ještě mokrou polevu barevným cukrovým zdobením nebo rozdrobeným lyofilizovaným ovocem.
Podkladová kolečka pro další cukroví
Když už jste při válení a vykrajování, nachystejte si rovnou linecká kolečka jako podklad pod vosí hnízda. S čistým svědomím můžete použít klasické kupované dětské piškoty, ale s těmito vlastnoručně vyrobenými podklady úlky vypadají a chutnají o trošku lépe. Kolečka (možná o trochu větší) využijete také na tradiční vánoční kokosky slepované krémem a marmeládou. Něžně vypadají (a skvěle chutnají) i linecké kytičky se sněhovým věnečkem: podkladové linecké kolečko potřete marmeládou a navrch podsaďte usušený věneček z bílkového sněhu. Recept na toto efektní cukroví najdete už v klasické kuchařce M. J. Sandtnerové.
Linecké těsto na košíčky a do formiček
Díky vysokému obsahu tuku se těsto hodí na přípravu korpusů na plněné košíčky. Korpusy na košíčky můžete upéct předem a před Vánocemi je naplnit oblíbeným krémem. Pak už jen ozdobit a máte hotovo.
- Při přípravě košíčků můžete zvolit klasickou variantu: malou kuličku lineckého těsta do formičky pečlivě namačkejte tak, aby byla všude přibližně stejně vysoká vrstva. Můžete ale také linecké těsto rozválet a vykrojit z něj ozdobná kolečka o malý kousek větší, než je vrchní průměr formičky. Tato kolečka pak jemně vtiskněte do formiček: korpusy budou vypadat jako od profesionálů.
- Použít můžete i jiné formičky: efektně vypadají malé mušličky. Poloviny lastur k sobě přilepte krémem a doplňte malou kuličkou-perličkou z marcipánu. Motiv není příliš vánoční, ale vypadají půvabně a po rozležení chutnají famózně.
- Nahradíte-li část mouky stejným množstvím mletých ořechů nebo kokosu, získáte „úplně nové“ těsto do formiček. Ochutit ho můžete také skořicí, perníkovým kořením nebo jinou oblíbenou směsí. Po upečení ještě teplé cukroví vyklopte a obalte v moučkovém cukru. A rázem máte jednoduché pracny bez složitého receptu.
Dvojbarevné linecké cukroví
Linecké těsto lze použít na přípravu šachovnicových sušenek, spirál nebo zebrovaných vzorů. Těsto rozdělte na dvě části a jednu z nich obarvěte kakaem. Poté můžete světlé a tmavé těsto vrstvit, rolovat nebo skládat podle potřeby, nakrájet na plátky a upéct. Výsledek je nejen vizuálně zajímavý, ale i chutný.
Strojkové cukroví
Linecké těsto snadno nahradí pudinkové těsto na strojkové cukroví. Použijte mlýnek na maso s příslušným nástavcem, vsuňte šablonu a těsto mlýnkem protlačte. Tvořte tyčinky, banánky nebo věnečky. Hotové cukroví pak můžete namáčet do čokolády a zdobit kokosem či mletými ořechy.
Linecké cukroví pro lenochy
Pokud se vám nechce vykrajovat kolečka nebo čistit mastný strojek od těsta, máme pro vás fígl, který se určitě hodí nejen na Vánoce, ale i jako jednoduchý dezert během roku. Linecký závin je kříženec klasického mřížkového koláče a lineckých koleček. Stačí jen vyválet těsto na placku, potřít džemem a přehnout. Závin upečte a po vychladnutí nakrájejte na řezy. Závin z lineckého těsta vás může zachránit i v případě, že potřebujete upéct cukroví na dětskou vánoční besídku a nestíháte.
Slané cukroví jako překvapení
Znáte slanou verzi lineckého těsta? Stačí vynechat cukr a přidat sýr, sušené bylinky nebo mletou papriku. Výsledkem budou elegantní slané sušenky, které skvěle doplní vánoční menu jako příloha k vínu či sýrům.
Zdroj informací: Apetit