Nová registrace Zapomenuté heslo

Využijte třešně naplno! 45 ověřených sladkých i slaných receptů, které si zamiluje domácí hospodyňka i náročný gurmán

14. 6. 2025
shutterstock_2035825439.jpg
Shutterstock

Sladkokyselá chuť, lákavá vůně a barva jako rubín – třešně nejsou jen ovocem na mlsání, ale i surovinou s obrovským kulinářským potenciálem. Díky své šťavnatosti se skvěle pojí s rozmanitými chutěmi a technikami přípravy: od rychlých dezertů až po rafinovanější pokrmy s masem a omáčkou. Inspirujte se recepty, které ukazují třešně v tradiční i překvapivé roli.

Třešně jsou symbolem léta – šťavnaté, sladké a plné chuti. V kuchyni se s nimi dá kouzlit na mnoho způsobů: v tradičních dezertech, moderních variacích nebo je využijete i jako osvěžující doplněk k hlavním chodům. Přinášíme vám inspiraci ověřených receptů, které nabízí pestrou škálu třešňových pokrmů.

Sladké recepty s třešněmi: Od klasiky po moderní dezerty

Třešně jsou skvělou surovinou. Jejich příjemná, lehce nakyslá chuť přímo vybízí k pečení i k přípravě lehkých dezertních variací. Hodí se do klasické bublaniny, francouzského clafoutis, čokoládových brownies i mraženého semifredda. Výborně si rozumí s krémovými náplněmi, marcipánem nebo i kapkou likéru. Nechte se inspirovat výběrem sladkých receptů, které z třešní vytěží maximum chuti i letní nálady.

  • Bublanina – letní klasika: Bublanina je snad nejznámější třešňový moučník. Nadýchané piškotové těsto plné ovoce je ideální pro letní dny. Aby ovoce během pečení nepropadlo na dno, doporučujeme ho po omytí mírně osušit a obalit v polohrubé mouce – kapky vody na ovoci mouku přilepí a zajistí, že zůstane rovnoměrně rozložené v těstě.
  • Třešňový clafoutis – francouzská elegance: Clafoutis je tradiční francouzský dezert pocházející z regionu Limousin. Vzhledem připomíná naši bublaninu, ale těsto je hutnější.  Třešně se často předem macerují v třešňové pálence, poté se v jedné vrstvě rozprostřou po dně formy a přelijí těstem. Dezert se podává ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem.
  • Cheesecake brownies s třešněmi – moderní kombinace: Spojení vláčného čokoládového brownies a krémového cheesecaku doplněné o třešně vytváří neodolatelný dezert. Tato kombinace potěší milovníky čokolády i ovocných chutí.
  • Třešňové semifreddo – mražená pochoutka: Semifreddo je italský mražený dezert, který se připravuje bez zmrzlinovače. Třešně se povaří se smetanou a cukrem, rozmixují a propasírují. Do vychladlé směsi se vmíchají ušlehané bílky a vše se nechá ztuhnout v mrazáku. Před podáváním se do semifredda vmíchají zbylé třešně.
  • Třešňové blues – koláč s marcipánem: Třešně se krátce povaří s cukrem a vodou, poté se rozprostřou na křehké listové těsto posypané marcipánem. Po upečení se koláč přelije třešňovou šťávou zahuštěnou škrobem a ochucenou likérem. Dá se tomu vůbec odolat?
  • Třešňové střapečky – netradiční knedlíčky: Třešňové střapečky jsou sladké knedlíčky připravené z těsta s čerstvou strouhankou a dušenými třešněmi s griotkou. Podávají se s vanilkovou zmrzlinou nebo krémem.

Třešně nejen do dezertů, ale i naslano

Třešně nemusí být jen součástí dezertů – své místo si nacházejí i v moderní slané kuchyni. Výborně ladí s řadou výraznějších surovin, a to jak živočišného, tak rostlinného původu.

  • V kombinaci s masem, zejména tmavým – jako je kachna, zvěřina či hovězí – dodávají pokrmům zajímavý kontrast. Třešně se často využívají také jako součást omáček nebo glazur, které zvýrazní chuť masa a přidají pokrmu na šťavnatosti.
  • Oblíbené jsou i v kombinaci se sýry, například s plísňovými či kozími, kde jejich přirozená sladkost podtrhuje výraznost sýrové chutě.
  • Výborně fungují také jako komponent do slaných koláčů či focaccií, kde spolu s rozmarýnem nebo balzamikem vytvářejí sofistikovanou chuťovou kompozici.
  • Ve vegetariánské kuchyni se přidávají do salátů, v nichž tvoří kontrast k oříškům, bylinkám nebo pečené zelenině.

Tip: Inspirací může být i skandinávská a francouzská kuchyně, ve kterých se třešně nebo višně používají ve slaných kombinacích zcela běžně. Stačí se zaměřit na sezonní a kvalitní suroviny, třešně krátce tepelně upravit (např. restováním nebo pečením) a přidat je jako zvýrazňující prvek do pokrmu. Takto využité ovoce zůstává výrazné a přirozeně také zvýrazní i chuť a strukturu výsledného jídla.

Tipy, jak uchovat třešně

  • Zamrazení: Třešně lze zamrazit a v zimě je využít do buchet či koláčů.
  • Zavařování: Připravte si kompoty nebo džemy, které vám připomenou léto i v chladných zimních měsících.

Třešně jsou všestranným ovocem, které obohatí jak sladké, tak slané pokrmy. Díky své šťavnatosti a výrazné chuti se stávají hvězdou mnoha receptů. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte nové možnosti, jak si je vychutnat.

 

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Bublanina
Bublanina
< 45 min
Schwarzwaldská zmrzlinová roláda
Schwarzwaldská zmrzlinová roláda
< 60 min
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
> 60 min
Skořicové pusinky s třešněmi v sirupu
Skořicové pusinky s třešněmi v sirupu
> 60 min
Schwarzwaldský dort
Schwarzwaldský dort
> 120 min
Schwarzwaldská bábovka
Schwarzwaldská bábovka
> 60 min
Sirup z třešní a meduňky & alko i nealko koktejl
Sirup z třešní a meduňky & alko a nealko koktejl
< 20 min
Třešňový sirup
Třešňový sirup
> 60 min
Třešňová bublanina
Třešňová bublanina
< 60 min
Třešňové clafoutis
Třešňové clafoutis
< 45 min
Šejdířská bublanina
< 60 min
Rychlá bublanina s třešněmi
Rychlá bublanina s třešněmi
< 60 min
Třešňové čatní
Třešňové čatní
< 60 min
Smetanová třešňová zmrzlina
Smetanová třešňová zmrzlina
< 45 min
Fermentovaná kaše s třešněmi
Fermentovaná kaše s třešněmi
< 10 min
Granita z černých třešní
< 20 min
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč
< 60 min
Kynutý chlebíček s třešněmi a mákem
> 60 min
Pohár s čokoládovou pěnou a černými třešněmi
Pohár s čokoládovou pěnou a černými třešněmi
< 10 min
Cheesecake brownies
Cheesecake brownies s třešněmi
< 50 min
Vafle Černý les
Vafle Černý les
< 60 min
Třešňový float s colou
Třešňový float s colou
< 30 min
Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem
Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem
> 60 min
Závin s třešněmi
Závin s třešněmi
< 60 min
Zmrzlina z kokosového mléka a pečených třešní
< 10 min
Jednoduchá třešňová marmeláda
Jednoduchá třešňová marmeláda
< 60 min
Třešňové blues
Třešňové blues
< 60 min
Třešňové semifreddo
Třešňové semifreddo
> 60 min
Rychlá bublanina s třešněmi
Rychlá bublanina s třešněmi
< 50 min
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
Makovotřešňový koláč se sušenkovou drobenkou
< 60 min
Třešňové taštičky
Třešňové taštičky
> 60 min
Pohár s kávovou granitou a třešněmi
Pohár s kávovou granitou a třešněmi
< 30 min
Pěna z bílé čokolády s třešněmi
> 60 min
Piškotový dort s třešněmi
Piškotový dort s třešněmi
< 60 min
Čokoládová terina
Čokoládová terina
> 60 min
Křehký třešňový koláč s krémem
Křehký třešňový koláč s krémem
> 60 min
Třešňový clafoutis
Třešňový clafoutis
> 60 min
Biftek s třešněmi a gorgonzolou
Biftek s třešněmi a gorgonzolou
< 20 min
Pohár Černý les
< 20 min
Třešňový koláč s citronem
Třešňový koláč s citronem
< 90 min
Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami
Pečená kachna s třešněmi a pečenými bramborami
> 60 min
Krém s třešněmi, čokoládou a mandlovým likérem
> 60 min
Uzené maso nasladko
Uzené maso s třešňovou zavařeninou
> 60 min
Čokoládovo-třešňový pusinkový dort
> 60 min
Třešňové palačinky
Třešňové palačinky
< 60 min

Sdílet kolekci receptů

Ovoce Ovocné dezerty Sladké pečení Slané pečení Třešně

Podobné kolekce receptů

Související články

Jablečno-dýňové pyré

Dýňový kompot – lahodné retro

Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už jste možná téměř zapomněli? Vsaďte na dýňový kompot. Někteří ho milují, jiní nenávidí a někdo o dýňovém kompotu v životě neslyšel. Vyzkoušejte ho doma a udělejte si na něj vlastní názor. Jak na něj, zjistíte v našem článku.