
Domácí limonády jsou pro léto jako stvořené – spousta čerstvého ovoce, bylinek i dalších dostupných surovin v orosené sklenici. I když regály obchodů přetékají pestrou nabídkou ochucených nápojů, na domácí limču nemají. Proč? Protože chutná lépe, je bez zbytečných konzervantů, barviv a sladidel a hlavně přesně podle vašich představ.
Domácí limonáda – složení pod kontrolou
Jednou z hlavních výhod domácí limonády je kontrola nad jejím složením. Sami si tak můžete určit množství cukru (případně typ sladidla) i intenzitu zvolené chuti. Bezespornou výhodou je také dostupnost sezonního ovoce i čerstvých bylinek z vlastní zahrady nebo truhlíku, díky nimž vytvoříte netradiční kombinace, které v obchodech nenajdete.
Jak si vyrobit domácí limonádu?
Základem bývá ovoce, bylinky a něco na doslazení (nejčastěji cukr, ale použít můžete i alternativní sladidla dle svých stravovacích preferencí, třeba březový cukr, čekankový sirup nebo med). To vše přendejte do sklenice, karafy nebo džbánku, podle potřeby lehce podrťte a dolijte vodou (perlivou či neperlivou). Kombinace chutí mohou být opravdu pestré – od klasiky až po nečekané spojení.
Klasické kombinace domácích limonád
- Limetka a máta: Tradiční spojení, které se osvědčilo už u míchaných nápojů. Letní nealkoholickou verzi mojita si mohou vychutnat i děti. Kousky limetky, mátu a třtinový cukr lehce pomačkejte, zalijte jemně perlivou vodou, přidejte led a podávejte.
- Citron a máta: Kyselá chuť citronu a peprmintová chuť máty k sobě dokonale ladí nejen ve sklenici. Pokud si chcete příště přípravu drinku usnadnit, nachystejte si mátovo-citronový sirup, který pak už jen stačí zalít vodou.
- Okurka a limetka: Lehké a elegantní spojení dvou chutí. Pro barvu a lehké oslazení vyzkoušejte přidat i na kousky nakrájený vodní meloun.
- Jahoda a bazalka: Sladké ovoce s výraznou bylinkou uchvátí i toho největšího skeptika. Stačí jen přidat led, brčko a užít si letní idylku.
Exotické limonády
- Mango a zázvor: Sladké zralé mango krásně vyvažuje jemně štiplavý zázvor, který dodá limonádě svěží říz. Skvěle funguje jak s perlivou vodou, tak i jako jemnější varianta s vodou neperlivou.
- Ananas a kokos: Tropická dvojice okamžitě evokuje slunce, moře a dovolenou. Šťavnatý ananas a krémový kokos vytváří exotický nádech. Tahle limonáda připomíná lehkou verzi Piña Colady – ideální na odpolední relax na zahradě.
- Marakuja a limetka: Marakuja (mučenka) se svou aromatickou, intenzivní chutí skvěle doplňuje výraznou limetku. Výsledkem je limonáda, která osvěží i během největších veder. Přidejte lístky máty nebo špetku třtinového cukru.
Bylinkové variace
- Bezový květ a citron: Klasika mezi domácími limonádami, která nikdy nezklame. Základem je domácí bezový sirup. Plátky citronu, meduňka nebo citronová verbena dovedou k dokonalosti chuťový i estetický dojem.
- Rozmarýn a grep: Hořkosladký grep a čerstvý rozmarýn je netradiční, přesto elegantní a osvěžující spojení. Ideální jako doprovod ke slaným pokrmům nebo pro večerní posezení.
- Levandule a borůvky: Jemná a originální chuť sladké borůvky doplněná o lehce voňavou levanduli. Nápoj získá relaxační nádech a lákavou barvu i aroma. Skvělá volba na letní brunch nebo jako domácí „welcome drink“.
Kromě klasického ovoce můžete zkusit i další ingredience jako čaj (např. zelený, bílý, ibiškový), jedlé květy nebo domácí sirupy. Některé chutě vyniknou více po odležení, jiné jsou nejlepší hned po přípravě. Zkoušení a ladění je součást zábavy.
Domácí limonády – zdravější pitný režim
Domácí limonády mohou být i cestou k zdravějšímu pitnému režimu. Když vynecháte rafinovaný cukr nebo použijete přírodní sladidla, snadno si připravíte nápoj, který osvěží, ale zároveň nezatíží organismus. Navíc s pomocí některých ingrediencí, jako je zázvor, citron nebo med, může být limonáda i lehce povzbuzujícím elixírem.
- Limonádu si připravíte do karafy, uchováte v lednici nebo si ji přelijete do vlastní lahve na cesty.
- Servírovat je můžete také jako součást pohoštění nebo nealkoholickou alternativu na večírky.
- Dozdobte je čerstvým ovocem, jedlými květy, ledem netradičních tvarů i cukrovou krustou na okraji sklenice.
- Do přípravy zapojte děti. Výběr ingrediencí, zdobení sklenic i servírování je skvělou příležitostí, jak je naučit zdravým stravovacím návykům a zároveň s nimi strávit kvalitní čas.
Zdroj informací: Apetit
Recepty


















