
V jednoduchosti je krása a při přípravě jídla to platí také. Někdy skutečně stačí jen pár základních surovin a vykouzlíte z nich dokonalé lahodné pokrmy. Nemusíte se vždycky spokojit jen s namazaným chlebem, když není čas nebo nakoupeno. Stačí jen vědět, jak na to.
Abyste i z mála mohli připravit chutné a syté jídlo pro celou rodinu, je dobré mít v vždycky zásobě některé trvanlivé suroviny, kteří usnadní přípravu a pokrmu dodají „šťávu“.
- Cibule a česnek – jsou při vaření většiny jídel nezbytné. Hodí se pod vajíčka, do základů omáček a polévek, pod maso, do těstovin i k přípavě salátů, dipů či dresinků.
- Bylinky – ať už čerstvé nebo sušené, dodají jídlu další rozměr chuti. S bylinkami připravíte pokaždé jinou pomazánku, hodí se do jednoduchých polévek, připravíte s nimi jednoduché těstoviny.
- Koření – jednodruhové nebo směsi vždy pokrm pozmění, vylepší, přiosotří, dodá mu chuťový twist.
- Dochucovadla jako víno, citrónová kůra i šťáva, vinný a balzamikový ocet, hořčice přijdou vhod při přípravě salátů, marinád či dresinků, ochutíte jimi těstoviny či pomazánky.
- Bylinková másla a rostlinné oleje.
- Pasty, pesta a omáčky – sardelová pasta, kari pasta, harrisa, sriracha, pesto genovese a další. Použít je můžete do pomazánek, polévek či těstovin.
Staročeská kuchyně, skromnost nadevše
Jednoduché, levné a přesto relativně zdravé pokrmy vařily už naše babičky. Sezónnost a lokální produkce umožňovaly využít nejlepší chuti potravin, byť byly skromné.
- Šoulet, tedy uvařený hrách a kroupy smíchané s osmaženou cibulkou a ochucené majoránkou a česnekem je jedna z typicky českých večeří ze tří surovin.
- Ale také třeba tradiční houbový kuba nebo brambory s tvarohem a pažitkou.
- Z brambor a minimem další surovin připravíte také škubánky nebo bramborové šišky.

Těstoviny jsou italská klasika
O Italech je známo, že milují dobré jídlo z kvalitních místních surovin. Protože nejčastěji používají suroviny čerstvé, příprava samotného pokrmu zabere jen pár minut.
- Naprostou stálicí jsou těstoviny se zralými červenými rajčátky, bazalkou a sýrem.
- Těstoviny nezklamou ani v kombinaci s plody moře a pár střiky bílého vína.
- Těstovinám sluší pesto. Ať už z bylinek a oříšků nebo sušených rajčat.
- Skvělou obměnou těstovin jsou gnocchi, které můžete podávat se smetanou a špenátem.

Pečená zelenina nezklame
Kořenová a košťálová zelenina je na přípravu nenáročná a chutná sama o sobě. Proto mnohdy nepotřebuje příliš dalších surovin, které by mohly její chuť zbytečně zastínit.
- Vystačíte si se solí a pepřem, olejem a bylinkami.
- Aby pokrm nebyl hladový, podávejte k zelenině nějakou bílkovinu v podobě vejce, sýra nebo ryby.
- Sacharidy dodá opečený toast nebo pšeničná tortilla.

Zeleninové polévky – nejen pro zahřátí
Po zeleninových polévkách sáhněte, když potřebujete zahřát nebo chcete kotlem polévky vyřešit jídlo na pár dní dopředu. Nespornou výhodou je rychlá příprava. Často si vystačíte pouze s jedním hrncem a měchačkou, případně ponorným tyčovým mixérem.
- Na cibulový základ přidejte zvolenou zeleninu (dýni, rajčata, brokolici, květák, celer aj.)
- Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte a vařte do změknutí.
- Nakonec dochuťte a podle potřeby buď částečně nebo zcela rozmixujte.
- Nakonec přidejte vejce, těstoviny nebo zjemněte smetanou.

Saláty
Přestože salát snese velké množství surovin, ani jednodruhové saláty nejsou žádnou výjimkou. Příkladem jsou saláty okurkový, rajčatový, mrkvový nebo zelný.
- Připravte si z červeného zelí a majonézy skvělý hanácký salát nebo k bílému zelí přidejte trochu mrkve, celer a majonézu a coleslaw máte skoro hotový.
- Sytící složkou může být vařené vejce, šunka, konzerva tuňáka nebo opečené krutóny.
- Vyzkoušejte třeba carpaccio z červené řepy a kozího sýra.
Ryby
Další surovinou, která na talíři nepotřebuje příliš společnosti je ryba. Ať už sladkovodní nebo mořské, mají svou charakteristickou chuť, kterou stačí pouze zvýraznit solí, pepřem a pár kapkami citrónové šťávy.
- K rybě se také hodí čerstvé bylinky (šalvěj, rozmarýn, petrželka) a česnek.
- Další chuťový rozměr dodá samotná tepelná úprava, obzvlášť pokud budete rybu připravovat na grilu.
- Přílohou může být zelenina, pečivo, brambory.
Zdroje informací: EatingWell, časopis Apetit
Recepty





























