Více než hodinu
Velmi snadné
Citrusové dezerty mají něco, co jim ostatní mohou jen závidět – svěžest! Abyste proměnili i ten nejjednodušší recept v nezapomenutelný dezert, měli byste vědět, jak citrony, pomeranče, limetky a mandarinky využít naplno. Citronový dort, pomerančové muffiny nebo limetkový cheesecake představují jen malou ochutnávku toho, co si nejen během citrusové sezony můžete upéct.
Zima je ideální čas na pečení citrusových dezertů, protože právě teď je jejich hlavní sezona, kdy jsou k dostání ve své nejlepší kondici. Citrony, pomeranče, limetky, mandarinky nebo krvavé pomeranče nejenže přinášejí do chladného počasí osvěžující nádech, ale také dodají dezertům krásnou barvu a výraznou chuť. Jsou skvělé pro přípravu koláčů, dortů nebo sorbetů. Citrusové dezerty tak dokonale zvednou náladu a provoní celý domov i v chladných dnech.
Hledáte nejlepší recept na citronový dort? Tento vláčný dezert s citronem v těstě, sirupu i polevě si vás získá. Je vhodný pro každou příležitost: jako rychlý dezert k odpolednímu čaji nebo kávě, ale stejně tak potěší hosty na rodinné oslavě. Dáváte-li raději přednost šťavnatějším koláčům s ovocem, upečte si citronový dort s broskvemi. Tato ovocná kombinace si společně náramně rozumí a kopeček smetany nebo vanilkové zmrzliny vše povznese o level výš.
Na limetkový cheesecake bez pečení jsme místo klasického tvarohu nebo tučného krémového sýra použili méně kalorický sýr cottage. Teď si můžete vychutnat lahodný a svěží krém na křupavém sušenkovém základě i v případě, že se vám stále daří dodržovat novoroční hubnoucí předsevzetí. Limety lze nahradit stejným množstvím citronů, díky čemuž vám stačí jen jeden recept na dva různé dezerty.
Muffiny můžete upéct na nespočet způsobů a citrusy představují geniální surovinu, která těžké těsto odlehčí svými svěžími tóny. Tento recept na pomerančové muffiny je skvělou volbou pro milovníky rychlých a jednoduchých dezertů. Pomerančová šťáva a kůra dodávají těstu patřičnou vůni, zatímco máslo a podmáslí zajistí neuvěřitelnou vláčnost. Hodí se jako sladká snídaně i chutná svačina dětem do školy.
Všem milovníkům ovocných koláčů doporučujeme vyzkoušet obrácený mandarinkový koláč. Jeho příprava je o trošku složitější než u klasické buchty na plech, protože jsme plátky mandarinek navíc zalili do kořeněného karamelu. Ovšem o to lepší výsledek vás čeká. Jestliže se vám podaří sehnat krvavé pomeranče, dejte je do moučníku místo mandarinek. Jejich chuť i barva bude jistě výraznější.
Pokud hledáte něco opravdu osvěžujícího, vyzkoušejte domácí citrusový sorbet. Limetku, krvavé pomeranče, ale také mandarinky proměníte za pomocí výkonného mixéru a zmrzlinovače ve fantastickou pochoutku. Nebojte se přidat i kapku alkoholu – limoncello, bílý rum nebo pomerančový likér dodají ten pravý hřejivý říz.
K citrusům se skvěle hodí různé koření a suroviny, které jejich svěžest ještě více zvýrazní.
Vanilka – dodá jemné a sladké aroma.
Skořice – přinese příjemnou hřejivost a krásně doplní citrusovou chuť.
Zázvor – je pikantní a zvýrazní svěžest.
Kardamom – jeho exotická vůně vkusně doplní především pomerančové tóny.
Med – přírodní sladidlo, které s citrusy skvěle ladí.
Vlašské ořechy nebo pistácie – dodají zajímavou texturu a další chuťový prvek.
Máta – má osvěžující chuť, je ideální především k citronovým nebo limetkovým koláčům.
Dezerty z citrusů mají také tu výhodu, že plody do pečení často zužitkujete celé – kůru, dužinu i šťávu, proto raději vybírejte ty chemicky neošetřené.
Pokud vám náhodou některá ze složek zbyde, přendejte ji do uzavíratelného sáčku nebo krabičky a dejte zamrazit.
Připravte si kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru, kterou využijete do dezertů nejen o Vánocích.
Zkuste zajít ještě dál a uvařte si pikantní citronovou marmeládu, nebo marmeládu z grapefruitu a Aperolu.
Používejte čerstvě vymačkanou šťávu a kůru nejlépe z chemicky neošetřených citrusů.
Kombinujte různé citrusové plody, vytvoříte tak nejen lepší chuťový zážitek, ale také krásné barevné kreace.
Citronová nebo pomerančová poleva pozvedne každý dezert o úroveň výš. Stačí jen smíchat moučkový cukr s přiměřeným množstvím šťávy, aby vznikla tekutá, ne však úplně řídká konzistence.
Zdroj: Apetit