Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zlaté klasy, sladká zrna: Recepty z kukuřice, které možná neznáte

Zlaté klasy, sladká zrna: Recepty z kukuřice, které možná neznáte
ZDROJ: Apetit

Kukuřice je zlatý poklad letní kuchyně – od grilovaných klasů přes jemnou polévku až po domácí popcorn. Ukážeme vám, jak kukuřici správně připravit, ale nabízíme i inspirativní tipy na recepty, které z ní vykouzlí něco naprosto výjimečného. Připravte si máslo, jdeme na to!

Kukuřice, se svými zlatavými klasy, je typická především pro mexickou kuchyni, avšak díky své všestrannosti si našla místo i v pokrmech dalších národů.

  • Je bohatá na vlákninu, komplexní sacharidy a vitamíny skupiny B, takže představuje výživný zdroj energie, který zároveň zasytí.
  • Kukuřice je přirozeně bezlepková, což z ní činí skvělou volbu i pro celiaky.

Okusování uvařených či grilovaných klasů má svůj půvab, my vám ale nabízíme něco lepšího – recepty, které krásnou barvu a chuť kukuřice ještě vyzdvihnou.

Kukuřice na grilu

Grilování nabízí tu nejlepší karamelizaci přirozených cukrů v kukuřici. Stačí klasy potřít máslem, posolit a grilovat, dokud nejsou krásně zlatavé.

Tohle je recept, který k létu prostě patří a výborně se hodí nejen jako samostatné jídlo, ale i zeleninová příloha ke grilovanému masu. Senzační je také salát s avokádem a opékanou kukuřicí nebo vyzkoušejte servírovat klasy nasladko – kukuřice s kokosem a skořicí je zajímavý dezert z grilu.

  • Čerstvé kukuřice můžete předem chvíli povařit; doba grilování se tak zkrátí asi o polovinu.

Kukuřice v troubě

Nemáte gril? Nevadí! Pečená kukuřice v troubě je skvělou alternativou. Klasy položte na pekáček nebo vložte do alobalu, na ně dejte bylinkové máslo, případně ještě dosolte a pečte, dokud nezískají zlatavou barvu.

Klasy můžete servírovat v celku, nebo pouze seříznutá zrníčka. Ta můžete použít i do salátů.

  • Jak seříznout zrna z klasu? Postavte klas na špičku a nožem seřezávejte zrna odshora dolů.

Kukuřice na másle

Kukuřice na másle je naprostá klasika a zvládnete ji během několika minut. Zrníčka jen zlehka povařte a následně podávejte s rozpuštěným máslem. Tento způsob úpravy zůstává oblíbený pro svou jednoduchost a čistou chuť, která díky minimu použitých surovin krásně vynikne.

Kukuřice na popcorn

Kukuřičná zrna nemusí být jen základem pro vaření nebo pečení, ale lze z ní připravit oblíbený popcorn. Na něj se hodí speciální typ kukuřice, která při zahřátí krásně pukne.

Přidáním másla, soli nebo koření si můžete vytvořit lahodné domácí mlsání k televizi. Ale snadno ho připravíte také nasladko – obalte ho v roztaveném cukru a vznikne senzační karamelový popcorn.

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka je typická svou nasládlou chutí a sytou konzistencí. Přirozená sladkost kukuřice vynikne v kombinaci s jemně pikantními tóny česneku, koření či čerstvých bylinek. Je ideální volbou pro chladné dny, kdy zahřeje a dodá energii.

  • Polévka se často připravuje jako hladký krém, ale můžete v ní ponechat i celá kukuřičná zrnka pro zajímavější texturu.
  • Zjemnit ji můžete smetanou nebo kokosovým mlékem a na závěr servírovat s opečenými krutóny.

Mražená kukuřice – praktická surovina na celý rok

Mražená kukuřice je bezvadný pomocník a rozhodně se vyplatí ji mít celoročně v mrazáku. Stále si zachovává své nutriční hodnoty i chuť, a proto ji lze využít kdykoli. Je ideální na polévky, zeleninové směsi, do omáček nebo nejrůznějších placiček.

Mražená kukuřice na másle s bylinkami je skvělou přílohou, kterou zvládnete připravit během pár minut. Nebo ji zasypte skořicovým cukrem a podávejte jako zajímavý bezlepkový dezert.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova