
Skliďte úrodu ze zahrádky včas a nachystejte si zásoby na zimu. Rajčatová omáčka, nastrouhaná jablka na štrúdl nebo třeba domácí kysané zelí vám v zimě vytrhnou trn z paty při přípravě rychlých večeří i sladkých dezertů. Vsaďte na pověstnou šetrnost našich babiček a nenechte vypěstovanou úrodu přijít nazmar.
Ještě než dorazí první mrazy, využijte posledních teplých dnů k tomu, abyste sklidili ovoce a zeleninu ze své zahrádky a uchovali je na zimu. I když má každá plodina své specifické nároky na skladování, nemusíte se bát – i v paneláku si můžete úrodu uskladnit. Které druhy ovoce a zeleniny můžete ještě teď záchránit a zužitkovat, abyste v zimě měli po čem sáhnout do spíže?
Rajčata – zachraňte je před podzimními dešti
Rajčata jsou citlivá na chladné a deštivé počasí, proto s jejich sklizní rozhodně neotálejte. Pokud máte hodně zralých rajčat, připravte z nich jednoduchou passatu, rajčatové suggo, nebo výborný domácí kečup. Ani jednu z omáček nemusíte zavařovat, stačí jen horkou směs nalít do čistých sklenic, zavíčkovat a na pár minut otočit dnem vzhůru.
Sušená rajčata jsou další jednoduchou možností, jak si jejich chuť v koncentrované podobě vychutnat po celý rok. Postačí vám domácí sušička nebo běžná trouba. Pak už je na vás, jestli domácí sušená rajská jablíčka uskladníte ve vzduchotěsné nádobě nebo je naložíte do oleje a koření. V obou případech získáte skvělou surovinu pro přípravu italských těstovin, salátů, kuskusu nebo do pomazánek.
Jestliže máte rádi omáčky k masu, pak rajčatové čatní ve vašich letošních zásobách nesmí chybět. Hodí se k masu, chlebu i zelenině.
- TIP: Pokud rajčata nejsou ještě úplně zralá, nechte je dozrát doma na okenním parapetu nebo v bedně na teplém místě.
Papriky a chilli – naložte je nebo připravte pálivou omáčku
Milovníci paprik pozor, tuto skvělou zeleninu si můžete vychutnat i v zimě. Stačí jen papriky omýt, očistit, nakrájet a pak v sáčcích nebo uzavíratelné nádobě zamrazit. Nakládané grilované papriky dodají chuť rajčatovým omáčkám, pomazánkám nebo si je přidejte jako výrazný prvek do sendvičů. Také jsou skvělým důvodem, proč sezvat přátele na poslední letošní grilování.
Nakládané papriky se zelím jsou skvělou chuťovkou, která může směle konkurovat klasickým nakládaným okurkám. Vychutnejte si je s pečeným kolenem nebo jiným oblíbeným masem. Do stejného univerzálního nálevu můžete naložit i beraní rohy nebo jiné menší papričky.
Chilli papričky usušte v sušičce, nebo z nich připravte poctivou domácí chilli omáčku, která vás zahřeje i v těch nejchladnějších zimních dnech. Na čištění a krájení paprik si raději vezměte rukavice a během vaření nezapomeňte dostatečně větrat. Výsledek však za to úsilí stojí.
Kysané zelí – tradiční způsob, jak uchovat vitamíny
Už naši předkové věděli, že nejlepší způsob, jak si uchovat zelí na zimu, je kvašení. Domácí kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, ale také prospěšných bakterií, které se tvoří díky pomalému mléčnému kvašení.
Pokud nemáte vlastní zelí ze zahrádky, využijte podzimní úrodu blízkých pěstitelů, nebo aktuálních nabídek supermarketů, kde v této době velmi často naleznete zeleninu z českých polí. Věřte, vynaložené finanční prostředky i trochu toho úsilí během přípravy oceníte v okamžiku, kdy si uvaříte vydatnou zelňačku, knedlo zelo vepřo nebo halušky se zelím a slaninou. Pro kvašení používejte kameninové nádoby nebo speciální kvasné sklenice, které jsou k dostání v běžných domácích potřebách a během sezóny i v některých obchodních řetězcích.
Jablka a hrušky – povidla i křížaly
S podzimem přichází i sklizeň jablek a hrušek, které patří mezi nejoblíbenější české ovoce. Některé odrůdy můžete uskladnit ve sklepě, jiné jsou zase vhodné pro přípravu domácího moštu. Jablka i hrušky jsou vhodná pro sušení. Tradiční křížaly byly po dlouhá léta zdravým mlsáním i sladícím prostředkem. Vyzkoušejte tuto tradici oprášit a k přípravě křížal přizvěte své ratolesti.
Uvařit hrušková povidla je už trochu složitější, ovšem ne tak, aby to nezvládl i začátečník. Tradiční hrušková nebo jablečná povidla jsou výborné jako náplň do koláčů, na vdolky nebo jako základ pro různé moučníky. Pokud dáváte raději přednost domácímu závinu, ovšem loupání a strouhání jablek vás od jeho pečení odrazuje, nachystejte si zavařená jablka na štrúdl. Skleničku s hotovým ovocem pak budete mít stále po ruce. Také si zavařte výborný kompot, který vám během nedělního oběda rázem vykouzlí vzpomínky na prázdniny u babičky.
Kořenová zelenina – uskladnění v písku nebo polévkové koření
Mrkev, petržel, celer a další kořenová zelenina patří k nepostradatelným základům zimní kuchyně. Nejlepším způsobem, jak tuto zeleninu uchovat čerstvou po celou zimu, je uskladnění v bednách s pískem na chladném a suchém místě. Kořeny se díky tomu nevysuší a zůstanou dlouho svěží. Navíc během jara začne zelenina vystrkovat čerstvou nať, kterou upotřebíte do polévek nebo pomazánek.
Další možností je připravit si domácí polévkové koření – směs nastrouhané a sušené zeleniny rozmixujte v mixéru a prášek uchovejte ve vzduchotěsné nádobě. Poslouží k dochucování polévek i omáček. Směs můžete obohatit bylinkami, jako je libeček, petrželka nebo tymián, které dodají jídlu skvělou vůni.
Jednotlivé natě kořenové zeleniny nasušte, nebo ještě lépe zamrazte. K tomu skvěle poslouží plastový výrobník na led, do kterého nasekanou nať rozdělte a lehce zakápněte vodou. Zmrzlé kostky můžete uchovávat v sáčku nebo uzavíratelné krabičce a dávkovat je do pokrmů podle potřeby.
Zdroj: Apetit
Recepty






















