Víte, kolik spořádá typický Čech ročně ryb? Nemůžeme mluvit za každého zvlášť, ale průměrně to podle oficiálních českých statistik vychází za poslední dvě dekády něco mezi pěti a půl až šesti kilogramy. Sníme tedy půl kila rybího masa na hlavu měsíčně, když jsme v tom roce při chuti.
Nejlepší rybárnu... jste právě našli
Možná ale přišel čas zapojit rybí maso do jídelníčku trochu víc. Důvod, který se nabízí jako první, jsou příznivé výživové hodnoty ryb, zejména těch tučných. Tím druhým, stejně důležitým, je delikátní chuť čerstvých grilovaných či jinak upravených ryb.
Pod svou vlastní značkou Fjoru teď celé ryby, rybí filety a rybí porce nabízí potravinový eshop rohlik.cz. Vybírat můžete ze 30 druhů mořských i sladkovodních ryb se zaručenou čerstvostí. Z vody do vaší kuchyně se totiž dostávají takovou rychlostí, že se stihnou ohřát až v troubě. Ryby Fjoru se totiž k zákazníkům dostávají nejkratší a nejrychlejší možnou cestou v přísně kontrolovaných podmínkách z různých koutů světa. Zpracovávají se přitom a porcují v Praze. Na talíři je tak můžete mít už do dvou dnů od ulovení.
„Každého dodavatele ryb známe, spolupracujeme s odborníky na jednotlivé druhy, ručíme za každý pečlivě vybraný kousek a nikdy se nestane, že by u naší značky zákazník narazil na rozmrazenou rybu. Striktně hlídáme a kontrolujeme kvalitu každého kusu a každý den garantujeme zákazníkům tu nejlepší úroveň,” komentuje benefity nové značky komerční ředitel Rohlik Group Olin Novák.

Úlovky, které prošly bedlivou kontrolou
Na kvalitu všech ryb zevrubně dohlíží nejen přísné české oko, ale do značné míry ji zaručuje také mezinárodní certifikace MSC. Tuto certifikaci drží všichni účastníci dodavatelského řetezce a pravidelně se reviduje. Zajišťuje se jí udržitelnost rybolovu a jeho dopad na ekosystém a životní prostředí. Ryby z farmářského chovu nesou značku bio. Chcete inspiraci, jak třeba pražmu královskou, kterou má Rohlik.cz v nabídce, připravit? Mrkněte na recept níže!

Suroviny
Postup
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Připravíme si pečicí papír o velikosti cca 50 x 50 cm.
Rybu omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Osolíme ji a povrchu i uvnitř. Citron nakrájíme na kolečka a vložíme společně s bylinkami do břišní dutiny. Rybu přemístíme na pečící papír, pokapeme olivovým olejem a důkladně zabalíme.
Pečeme 25–30 minut podle velikosti pražmy.
Na pesto vložíme do mixéru se sekáčkem lístky bazalky, nastrouhaný sýr, olivový olej a slunečnicová semínka. Vše společně umixujeme do co nejhladší konzistence.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozmačkáme. Přidáme bazalkové pesto, mléko a promícháme. Pokud je potřeba, dochutíme solí.