Nová registrace Zapomenuté heslo

dTest hodnotil horkovzdušné fritézy. Některé předvedly katastrofické výkony

21. 8. 2023
Horkovzdušná fritéza
Philips

Smažené pokrmy patří k výživově nejméně vhodným, přesto se těší velké oblibě. Horkovzdušné fritézy slibují přípravu jídel s použitím minimálního množství oleje. Jak dopadlo jejich testování?

Mezi klasickou a horkovzdušnou fritézou je rozdíl. Fritovací hrnec smaží pokrmy v horké olejové lázni, suroviny se fritují v koši zcela ponořeném v oleji. Horkovzdušné přístroje využívají žhavý vzduch proudící uvnitř. V podstatě fungují obdobně jako horkovzdušné trouby. „K potravinám stačí přidat malé množství oleje, většinou se uvádí jedna lžíce na kilogram surovin,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

  • Dobré úrovně v testech dosáhlavfritéza PhilipsvHD9870/20 Airfryer Smart Sensing XXL, která rychle servírovala křupavé a chutné pokrmy, stejně tak fritéza Jata JEFR1221 i Tefal ActiFry Genius XL YV970815. Dobře si vedl také Lidl/SilverCrest SHF 900 A1.

Hranolky, svatý grál fritování

Během testování se samozřejmě zkoumalo, jak si horkovzdušné fritézy poradí s hranolky. Laboratoř používala vždy stejné mražené, jež nechávala fritovat dvakrát. Jednou v maximálním množství, odpovídajícím dvěma třetinám celkového objemu nádoby, a jednou v optimální dávce, která představuje dvě třetiny té maximální. Jelikož mají fritézy odlišné kapacity, jejich rychlost se hodnotila v přepočtu na 100g hranolků.

  • Nejlépe ze smažicího závodu vyšel model Philips HD9870/20 Airfryer Smart Sensing XXL, který optimální várku 933g hranolků ufritoval za 23 minut, maximálních 1400g pak zvládl za 31 minut. Na 100g tak vycházelo 2,5 a 2,2 minuty.
  • Nejdéle připravoval ideální množství hranolků Lidl/ SilverCrest SHF 1800 A2 – 467g mu trvalo 25 minut. V přepočtu to dělalo 5,4 min/100g. S maximální dávkou si dal nejvíce načas Concept FR 1200, celkem 25 minut.
  • Z hlediska senzorické kvality výsledných hranolků dopadlo o něco lépe smažení optimálního, tedy menšího než maximálního množství. Při tomto scénáři předvedla více než polovina fritéz velmi dobré či dobré hranolky, které byly všechny správně a rovnoměrně zbarvené, křupavé a chutné.
  • Největší problémy měla při fritování optimálního množství hranolků Remoska Vento Plus RE21001. V horní části některé kousky spálila, zbytek však byl nedodělaný.

Připravit výborné hranolky v maximálním množství byl těžší oříšek a častěji se objevovalo nerovnoměrné propečení a velké rozdíly mezi horní a spodní částí nádob,“ říká šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Jedinou velmi dobrou známku obdržel model Tefal ActiFry Genius XL YV970815. Pochvalu si zasloužily i Concept, Domo DO534FR, Electrolux Explore 6 E6AF1-6ST, Lidl/SilverCrest SHF 1800 A2 a Sencor SFR 5400WH.

  • Katastrofický výsledek v podobě napůl spálené a napůl téměř syrové porce hranolků předvedly fritézy Remoska a Tesla AirCook & Steam QS500.

Povedené paličky

Do fritovacích nádob putovaly i chlazené kuřecí paličky, jejich příprava horkovzdušným fritézám trvala
20 až 30 minut. V přepočtu na 100g byl opět nejrychlejší Philips HD9870/20 se čtyřmi minutami. Nejpomalejší byl výrobek stejné značky – Philips HD9270/90 Airfryer XL potřeboval na usmažení 100g paliček 6,8 minuty.

  • Dobrá zpráva je, že se kuřecí spodní stehna všem fritézám povedla, byla křupavá, rovnoměrně propečená a výborně chutnala.

Zvládnou i koláče

Horkovzdušné fritézy slibují širší využití než jen smažení pokrmů. „Nechali jsme v nich proto péct quiche se sýrem a slaninou a čokoládový koláč,“ říká Hana Hoffmannová z dTestu.

  • Většině přístrojů se quiche povedl a výsledky testující hodnotili dobře či velmi dobře. Některé modely ale nedokázaly koláč dostatečně propéct, byl příliš měkký, neměl správnou barvu či konzistenci.
  • Nejméně si v tomto případě pochutnáte s výrobky Concept, De Gusto YJ301A, Eta Vital Fry 4172 90000 a Xiaomi Mi Smart Air Fryer. Pečení trvalo okolo 20 až 30 minut.

Na čokoládový koláč si počkáte zhruba stejně dlouho. U velmi dobře či dobře hodnocených fritéz dostanete výborně propečený a lahodný dezert. Přístroj Jata vynikl nejvýraznějším zvětšením těsta. Se 76% nárůstem s náskokem předstihl ostatní, které se pohybovaly do 50% zvětšení objemu těsta.

Méně povedené dorty pak v některých případech nenarostly téměř vůbec. Trápilo je nedostatečné propečení a příliš měkké až tekuté těsto. Nejhorší koláč stvořila fritéza De Gusto.

Dobrá zpráva je, že většina modelů se dobře obsluhuje, ta špatná je, že při jejich čištění musíte počítat s tím, že vás docela na dlouho zaměstná jejich mytí.

Sdílet článek

Související články