Velký přehled velikostí a značení vajec

Vejce
ZDROJ: Couleur/Pixabay
sdílet:

Jaká pravidla platí pro vejce velikosti S, M, L nebo XL? V jakých podmínkách se chová drůbež, jejíž vejce můžeme zakoupit s označením podestýlkového, klecového nebo ekologického chovu? Podívejte se na náš velký přehled, kde se dozvíte veškeré informace o chovu nosnic, výsledná značení a nechybí ani naše oblíbené vajíčkové recepty.

Co ovlivňuje velikost vejce?

Především stáří drůbeže, v našem případě nosnic, má největší vliv na výslednou velikost vajíček. Nejmenší vajíčka značená velikostí S snášejí mladé nosnice a bývají to jejich úplně první snesená vejce. Stárnutím nosnice se úměrně zvětšují i snášená vejce, žloutek pak bývá většinou stále stejný a zvětšuje se obsah bílku. Výživové složení je ovlivněno zejména podmínkami chovu a krmením. Níže naleznete přehledný seznam jednotlivých velikostí, které se promítají ve váze jednoho vejce.

S: první snesená vejce o váze do 53 gramů
M: středně velká vejce o váze v rozmezí 53–63 gramů
L: velká vejce o váze v rozmezí 63–73 gramů
XL: extra velká vejce o váze nad 73 gramů

V obchodech se nejčastěji setkáváme s velikostmi M a L, tato označení najdeme na obalu.

28x vejce natvrdo

28x vejce natvrdo

Více

Označení podmínek chovu nosnic

V dnešní době je brán velký zřetel na podmínky chovu nosnic, které podléhají přísným zákonným normám a každý zákazník si může vybrat z několika typů. V běžných obchodech se zpravidla setkáme s označením podestýlkového nebo klecového chovu, výjimku v současné době netvoří ani možnost zakoupení vajec z ekologického zemědělství. Klecový chov je vzhledem k nepříznivým podmínkám života slepic již na ústupu a zákazníci preferují šetrné zacházení s nosnicemi, a tudíž i snášení zdravějších i výživově bohatších vajec. Zatímco velikost se značí na obalu, podmínky chovu nalezneme pod prvním číslem přímo na skořápce a jedná se o tato číselná označení:

0: vejce pocházející od nosnic z ekologického zemědělství
1: vejce od nosnic žijících ve volném výběhu
2: vejce z halového chovu na podestýlce (podestýlková vejce)
3: vejce od nosnic v klecích

Další povinná označení vajec  

Vedle podmínek chovu se v označení vajec musí promítnout i země původu a registrační číslo chovatele, které zahrnuje osm čísel přidělených Mezinárodní testovací stanicí. Z těchto osmi číslic pak poslední čtyři čísla tvoří kód, který je vyznačen na skořápce. Nejčastěji se setkáváme s tímto typem značení na vejci: 2 CZ 8758 (2 - označení chovu na podestýlce, CZ – země původu: Česká republika, 8758 - kód producenta: poslední čtyři číslice z osmimístného registračního čísla chovatele). 

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Více

Kvalitativní třídění vajec

Nejen krmivo, podmínky chovu a velikost vajec mají vliv na výsledný produkt. Na cestě k zákazníkovi má důležitou úlohu také certifikovaná třídírna a balírna vajec, která bývá součástí chovné stanice. Ke kontrole slouží třídící linka, kde jsou vejce zkoumána dle norem a zařazována do třídy A nebo B. Vejce třídy A odpovídají přísným normám, které kladou důraz na neporušenou a neznečištěnou skořápku a za pomoci speciálního prosvětlování je možné při kontrole zjistit i stav žloutku a bílku. Všechna vejce, která těmto normám neodpovídají, jsou následně zařazena do třídy B a určena k průmyslovému zpracování. 

Vejce patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny a další užitečné látky pro lidský organismus. V období blížících se Velikonoc budou vejce zdobit slavnostní stůl více než obvykle, a tak jsme pro vás pod tímto článkem připravili tipy naše oblíbené vajíčkové recepty.

Související články

Velikonoční nádivka 5x jinak
  • Tipy a triky

Velikonoční nádivka 5x jinak

1. Slaninová[[nid:11473]]2. Tradiční[[nid:11474]]3. Inspirace ze Slovenska[[nid:11475]]4. Bábovičky[[nid:11476]]5. Křupavá[[nid:26301]]...
Lahůdková míchaná vejce
  • Tipy a triky

Lahůdková míchaná vejce

Než začnete s vařením, zjistěte, jaké variantě dávají přednost ti, pro které je chystáte. Co možná nejčerstvější vejce, v ideálním případě domácí nebo z biochovu, by měla být samozřejmostí. Míchaná vejce připravujte raději v menších...
Jak správně uvařit vejce
  • Tipy a triky

Jak správně uvařit vejce

Uvařit vajíčka tak, aby vyhovovala všem, je někdy oříšek. Zvlášť, pokud je má každý rád jinak. Můžete si pořídit nejrůznější kuchyňské pomocníky, kteří vám s ohlídáním správného času pomohou. Čas vaření je důležitý, ale není to všechno, co...
Jak na to – pošírované vejce
  • Tipy a triky

Jak na to – pošírované vejce

Pošírované (nebo také ztracené) vejce se hodí do salátu, na steak, na žemli s holandskou omáčkou jako vejce Benedikt nebo jen tak posolené a opepřené s toustem k snídani. Apetit TVJak na to: pošírované vejceApetit TV video ...
Zpestřete si vaječnou omeletu náplní
  • Jak na to

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla.  ...

Související recepty

Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit