Učiňte bezmyšlenkovitým nákupům přítrž. Nakupování s rozmyslem a pečlivé sledování obalů potravin se vám může vyplatit hned několikrát! Nejenže budete aktivně předcházet plýtvání potravinami, ale výběr výrobků s některou ze značek kvality vám navíc může přinést výhru ve spotřebitelské soutěži. A ta právě začíná. Připravte se! Hrajeme!
Do obchodu nejlépe s nákupním seznamem
Dobrá příprava je základem úspěchu. Projděte doma zásoby ve spíži, lednici i v mrazáku a nakupte opravdu pouze to, co potřebujete. Bezmyšlenkovité a nadměrné nákupy totiž často vedou k tomu, že řada potravin zbytečně končí v koši, protože je zkrátka nestačíme sníst nebo se nám doma vlivem špatného skladování zkazí. Když budete mít přehled o domácích zásobách a naučíte se lépe plánovat, nakupovat a skladovat potraviny, ulevíte nejen planetě, ale i svému svědomí a peněžence. Pokud navíc budete při výběru potraviny pečliví, můžete i vyhrát!
Proč se vyplatí naučit se číst obaly potravin?
Obaly potravin vám toho při důkladném prostudování mohou prozradit opravdu mnoho – nesmí chybět název, informace o výrobci, složení, trvanlivost nebo země původu. Víte ovšem, že díky logům na obalu můžete i rychle zjistit, že je potravina prověřená a kvalitní? Stačí na obalu najít některé z log kvality, které vám vysokou jakost potvrdí.
Nejznámějšími logy kvality jsou:
- Klasa
- Regionální potravina
- BIO „zebra“
- EU „Bio list“
- značení Evropské unie
Jak se dozvíte níže, tato loga vám mohou přinést i krásnou výhru!
Sbírejte loga kvality a vyhrajte
Už víte jaká loga na obalech hledat? Výborně! V tom případě můžete i vyhrát jednu z 52 poukázek na nákup v hodnotě 5 000 Kč a více než 50 000 dalších cen! Stačí nakupovat potraviny se soutěžními značkami kvality, vystřihovat loga, nalepovat a posílat. Soutěžit můžete sami nebo v týmu a to od 10. 10. 2022 do 8. 1. 2023. Herní karty a více informací o soutěži naleznete na akademiekvality.cz.
Skladujte potraviny správně a nebudete je muset vyhazovat
Po návratu domů je potřeba nákup také správně uložit. Největší chybou je ledabylé vyskládání nově přinesených potravin tam, kde je zrovna volné místo.
Například lednice je rozdělená na zóny, ve kterých je odlišná teplota, a každá je vhodná k uložení jiného typu potravin. Do nejspodnějších pater patří vždy nejrychleji se kazící potraviny. I v rámci jednotlivých polic v lednici dbejte na pečlivou organizaci a do popředí dávejte výrobky s blížícím se datem spotřeby. Je třeba se také vyvarovat přeplňování lednice, protože potom v ní vzduch necirkuluje správně a potraviny jsou tak nedostatečně ochlazované.
Suché potraviny buď ponechávejte v neotevřených obalech nebo přesypávejte do uzavíratelných dóz.
Při mražení hotových jídel či polotavarů nezapomeňte krabičku či sáček popsat – chybět by neměl název a datum zamražení. Opět vše v mrazáku zorganizujte tak, aby suroviny, které je potřeba spotřebovat nejdříve, byly nelépe dostupné.
To a mnohem více o kvalitních potravinách, včetně receptů nebo tipů, jak chytře zabavit ty nejmenší, najdete také na akademiekvality.cz.