0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

AD
plněné papriky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Také vám se stoupající teplotou klesá chuť na těžká jídla? Potom je nejvyšší čas přepnout se do „italského“ režimu a povolat do jídelníčku zeleninu a rýži. Opravdové italské rizoto se nikdy nepřejí a díky našemu receptu si ho můžete připravit i doma.

Ingredience:

  • 6 zelených paprik
  • 100ml bílého vína
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 150g sýru čedar
  • Sůl dle chuti
  • 1l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Vasco da Gama
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka kukuřice lahůdkové Znojmia
  • 100 g sýru feta
  • pepř dle chuti

Příprava jídla:

  • Vývar zahřejte na plotýnce. Nevařte ho, jen udržujte teplý.
  • Na vedlejší plotýnce rozehřejte olivový olej a zvolna na něm opečte cibulku nakrájenou na kostičky. Opékejte zhruba 8–10 minut a pak přidejte nasekaný česnek. Ten už opečte jen krátce, stačí minutu, dvě.
  • Přisypejte propláchnutou rýži a za stálého míchání krátce orestujte. Podlijte bílým vínem. Nechte ho téměř vyvařit a přitom špachtlí pečlivě oškrabujte ode dna.

vaření rýže

  • Zalijte dvěma naběračkami teplého vývaru a nechte zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí (vyvaří se a vsákne do rýže). Potom podlijte další naběračkou. Nezapomínejte pravidelně míchat. Vždycky, než přidáte další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže.
  • Zhruba po 20–30 minutách vaření byste měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente.
  • S posledním podlitím přidejte scezenou kukuřici Znojmia a zamíchejte nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavte z plotny.

směs na plnění paprik

  • Dejte si předehřát troubu na 200 °C a připravte papriky na pečení.
  • Každou papriku omyjte, odkrojte vršek a zbavte semínek. Naplňte hotovým rizotem a vložte do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypejte nadrobenou fetou a dejte na 15 minut zapéct.

plnění paprik

TIP

  • Pokud máte čas a mlsný jazyk, vylepšete si recept a opečte papriky. Nejlepší je posadit je rovnou na plamínek plynového hořáku a opéct dočerna. Pokud nemáte plyn nebo si netroufáte, ogrilujte papriky normálně v troubě. Až začnou mít krásné černé puchýře, pevně je uzavřete do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Půjdou snadněji oloupat. A pokud čas nemáte, vynechte papriky úplně a užijte si rizoto samotné. Je vynikající.
  • Italské rizoto nemá s tím českým společného skoro nic. Potřebuje speciální typ rýže určený výhradně na přípravu rizota. Je krémovité, čehož se dosáhne postupným přidáváním vývaru. Stejně jako pasta se vaří, aby bylo al dente, tedy že rýže má přesně tu mírně tvrdou konzistenci těsně předtím, než začne měknout a být rozvařená.
 
Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit