K dobrému jídlu patří kvalitní nápoje a to samé platí samozřejmě i naopak. Pokud si chcete oblíbené pivo vychutnat se vším všudy, doplňte jej vhodnými pokrmy, které podtrhnou jeho jedinečnou chuť a postarají se o kvalitní gurmánský zážitek. Aby byl co nejlepší, je důležité rozlišovat jednotlivé druhy piv a jejich specifika. Zároveň byste měli myslet i na to, že pro správnou chuť piva je stěžejní také jeho teplota či způsob čepování a podávání. Při dodržování správných postupů vám bude odměnou nevšední kulinářský požitek, na který jen tak nezapomenete.
Stejně jako víno, i každé pivo má svá specifika a může se výrazně lišit chutí, konzistencí i barvou. Zatímco některá piva jsou sladká, jiná vynikají hořkou a plnou chutí. Ke každému z nich však můžete najít ideální pokrm, který jej dokonale doplní, ať už jde o hlavní jídlo nebo drobné pochutiny v podobě klobásek, sýrů a nakládaných pochoutek. Seznamte se s doporučenými postupy pro kombinaci piva s jídlem, díky kterým si můžete dopřát opravdovou potěchu pro vaše chuťové buňky.
Harmonie vs. kontrast: Jak přijít na kloub správné kombinaci chutí?
Při kombinování piva s jídlem máte hned několik možností, jak k nim přistupovat. Pokud chcete chuť piva maximálně podpořit, vydejte se cestou harmonie a vybírejte takové potraviny, které mají stejné chuťové atributy – například sladké, plné, hořké nebo kořeněné, či naopak lehké a svěží. Můžete si tak pochutnat například na borůvkových knedlících či jiných dezertech v kombinaci s tmavým pivem typu stout nebo porter s karamelovou příchutí.
Lze však zvolit také opačný postup. Ten spočívá v tom, že budete hledat kontrasty – například k hořkému pivu zvolíte pokrmy se sladkou chutí, ke sladkému naopak výrazné slané jídlo, k pivu plné chuti vyberete záměrně lehké a svěží pokrmy.
Vybírat můžete také dle druhu piva. Zatímco tradiční piva si žádají klasické české pokrmy například v podobě pečeného masa nebo kvalitních uzenářských výrobků, exotická, ovocná nebo Ale piva můžete kombinovat například s kuřecím masem. Piva hořké chuti si dobře rozumí s asijskou kuchyní nebo pikantními pokrmy. Obecně platí, že v letním období roku dává většina z nás přednost lehkým jídlům a pivům svěží a lehké chuti, v zimě naopak oceníme například poctivé omáčky a další vydatná jídla, která spolehlivě zasytí a dobře se párují se silnějšími pivy.
Všechna tato doporučení však berte s rezervou, nakonec totiž vždy rozhoduje chuť každého z nás. Pokud rádi experimentujete a podaří se vám najít unikátní kombinaci piva a jídla, jež se bude dokonale doplňovat, našli jste to nejlepší řešení, protože fantazii se meze nekladou.
Kvalitní ležák, nejoblíbenější české pivo: S čím bude chutnat nejlépe?
Mezi nejpopulárnější piva u nás patří české ležáky, mezi které se jednoznačně řadí i Pilsner Urquell. Světlá piva s příjemným řízem a plnou chutí s hořkým dozvukem se skvěle kombinují jak s lehkými jídly, tak s tradičními českými pokrmy.
Na podzim se setkáváme u Svatomartinských hodů, u kterých nesmí chybět dokonale propečená husa, kysané nebo hlávkové zelí a tradiční knedlík či další typické pokrmy, které k tomuto podzimnímu svátku patří. Pokud nejste zrovna příznivci Svatomartinského vína, věřte, že k tomuto pokrmu bude český ležák Pilsner Urquell naprosto ideálním doplňkem.
Pokud hledáte něco malého na zub, kombinujte český ležák s kvalitní klobáskou, křenem a křupavým kváskovým chlebem.
Správná péče o pivo je pro dokonalý zážitek stěžejní
Při konzumaci piva hraje nezbytnou roli také kvalita jeho ošetření, která má vliv na celkový dojem. Pokud si chcete vychutnat lahvové pivo v pohodlí domova, skladujte jej ideálně v temné a chladné místnosti. Pivo nalévejte pod úhlem 45° do čisté a čerstvě opláchnuté sklenice. Jakmile se vytvoří pěna dle vašich představ, sklenici během nalévání narovnejte.
Pokud jste si na dobré jídlo a pití vyrazili do restaurace, máme pro vás pár tipů, dle kterých můžete s jistotou poznat, že jste dostali správně načepované pivo. Jaké jsou hlavní signály? Sklenice je dokonale čistá, mokrá, pěna je hustá a krémová, bez větších bublinek. Správně načepované pivo poznáte i dle toho, že při pití vytváří po obvodu sklenice kroužky (tzv. kroužkuje). Naopak nevhodně načepované pivo odhalíte dle velkých bublin v pěně i po stěnách skla, jež vznikají při čepování do suché či znečištěné sklenice. Během upíjení pak pěna na skle téměř neulpívá.
Každé pivo zkrátka potřebuje kvalitní péči. Za tu se vám však bohatě odmění vynikající vyváženou chutí, která bude v kombinaci s pokrmy připravenými s láskou nezapomenutelným zážitkem pro každého z vás.