Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává také dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej mohli zaměnit za mozzarellu či sýrem jadel, nicméně halloumi je jedinečný svou slanější chutí a především konzistencí, díky které má všestranné využití.

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a obsahuje zdraví prospěšné látky. Jeho domácí výroba není žádná věda, navíc je díky trendům běžně k dostání už i na českém trhu nejen v čisté formě, ale i v nejrůznějších ochucených variantách. Vyzkoušejte ghí i vy.

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Leden s sebou přinesl pořádnou zimu, teplota často klesá pod bod mrazu a většina území je zahalena do sněhového závoje. Co nám pomůže se v těchto chladných dnech zahřát? Základem je samozřejmě teplé oblečení, ale pomoci si můžeme i jídlem nebo pitím. Stačí, když do něj přidáme bylinky, které mají hřejivé účinky. Pojďte se s námi podívat, které to jsou, a jaké dobroty si z nich můžete připravit.

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

Kvalitní parmazán patří k těm ingrediencím, které se vyplatí mít vždy po ruce. I z obyčejných nudlí udělá nepřekonatelnou lahůdku.

Čedar, národní poklad Anglie

Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k milovníkům sýrů, určitě byste se s ním měli seznámit blíže.

Je sója skutečným strašákem?

Ačkoli jsou sójové boby velice malé, ve společnosti způsobují veliké diskuse. Každá vědecká studie popírá tu předchozí, někde se dočteme, že je sója zdravou surovinou, některé články před ní varují. Čím tedy sójové produkty mohou škodit a máme sóju zařadit do jídelníčku?

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality, aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také konzumenty. Připravili jsme pro vás základní přehled sýrů z těchto zemí, jejich specifik i zajímavostí. Vydejte se s námi za vůní, někdy nepříliš vábnou, světově proslulých sýrů.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé domácnosti. Do našeho jídelníčku je zařazujeme od pradávna, čemuž odpovídá i množství tolika druhů. Podívejte se s námi na sýry dlouho zrající a vychutnejte si jedinečnou chuť zralé goudy, parmezánu nebo třeba pecorina.

5 pořadů o jídle a vaření, které vám pomohou přečkat lockdown

Lockdown už vám takříkajíc „leze na mozek“? Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nutně nemyslíme, abyste se znovu odebrali do kuchyně, kde pravděpodobně stejně jako my trávíte spoustu času. Tentokrát máme na mysli trochu jiný únik – k televizní obrazovce! Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte nám ale, že těchto 5 pořadů rozhodně ještě prohloubí vaši lásku k vaření a dobrému jídlu a zažehne ve vás touhu experimentovat v kuchyni.

Falafel: zlatavé kuličky z cizrny

Tento oblíbený pokrm přináší do našich jídelníčků kouzlo orientu. Malé kuličky s nejasným původem v sobě totiž skrývají mnoho chuti z bylinek a koření. Navíc jsou plné zdravé cizrny, která je považována za královnu luštěnin. Jejich přípravu můžete zkusit i doma, není to nic složitého. Výsledkem vám bude provoněná kuchyň a talíř plný výtečného jídla.

Seznamte se: Mexiko a barevné fazole

Nahlédněte pod pokličku mexické kuchyně a uvidíte, jak pestré využití fazole mohou mít.

Hummus: lahodná pomazánka s nešťastným názvem

Na první pohled by se mohlo zdát, že pojmenovat pokrm názvem hummus se rovná gastronomické sebevraždě. V případě cizrnové pomazánky se však ukázalo, že trochu nešťastný název může odkazovat k delikátní chuti, které se jen tak něco nevyrovná.

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Azuki nebo Mungo. Pod těmito exotickými názvy se ukrývají luštěniny, kterých byste si na první pohled možná ani nevšimli. Přesto by vaší pozornosti neměly uniknout: drobné fazolky totiž obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Proč na ně v Asii nedají dopustit a jak si je můžete jednoduše připravit ve vlastní kuchyni?

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou.

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční hodnoty, nespočet možností přípravy a zdravotních benefitů. Jejich zařazením na jídelníček získáte spousty výhod, a navíc si můžete vybrat z mnoha rozličných druhů.

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a sójové boby. Fazole a čočka mají spoustu poddruhů lišících se barvou i chutí. Zařadit luštěniny do jídelníčku se vyplatí, jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin a vitaminů. Podívejte se s námi na přehled luštěnin, způsoby jejich využití v kuchyni a na co si dát pozor před jejich konzumací.

Tofu, seitan a tempeh, poznejte 3 významné zdroje bílkovin

3 suroviny, které vám dnes chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí ochutnat něco nového či hledají kvalitní zdroje bílkovin. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček a připravit si zdravé, chutné pokrmy.

Odvrácená strana hubnutí aneb když je jídlo strašákem

Začátkem roku si všichni dávají za cíl zhubnout nějaká ta kila navíc, v časopisech čteme návody na nejrůznější diety, na sociálních sítích sledujeme vyhublé modelky s pekáčem buchet na břiše. To všechno může ovlivnit naši psychiku, způsobit, že se cítíme méněcenní, tlustí oproti těm ostatním, a chceme zhubnout. Ale co když to chceme tak moc, že nepoznáme, když už naše cesta za hubenějším já není zdravá, ale spíš škodlivá?

Proč tloustneme? 3 tipy, jak jíst lépe

Naše těla touží po výživné stravě. Místo toho jim často dopřáváme průmyslově upravená jídla, která jsou plná výrazných chutí, ale chudá na živiny. Co jíst, abyste tělu dodali, co potřebuje, a zbytečně jste nepřibírali?

Jaké trendy budou v roce 2021 vládnout světu gastronomie?

Rok 2020 pořádně zamíchal kartami, takže v mnoha oblastech našeho života nezůstal kámen na kameni. Stětem gastronomie se prohnal doslova jako uragán. A zatímco některé podniky sice zavřely dveře, ale otevřely okna, jiné už bohužel své hořáky, trouby a kávovary nikdy nezapnou. I naše domácí vaření dostalo zcela nový rozměr. S vědomím, že zítra či za měsíc už nic nemusí být stejné jako dnes, je možná trochu úsměvné zkoušet předpovídat, jaké trendy budou hýbat světem jídla v roce 2021. Zda se naše následující prognózy vyplní, se koneckonců brzy dozvíme...

Stránky