Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tradice dýní v USA

Tato plodina z USA pochází a je to poznat, jakmile přijde podzim, dýně doslova zaplaví celé Spojené státy. Pořádají se soutěže o nejhezčí a největší dýni, o nejlepší dýňový koláč, v restauracích jsou speciální menu a skoro každý si z dýní tvoří dekoraci. Jak se s nimi v USA nakládá a jak se s nimi slaví si můžete přečíst v našem článku.

Dýňový olej: Temný elixír s blahodárnými účinky. Jak ho využít v kuchyni?

Příznivě působí proti plešatosti a vysokému cholesterolu. Zároveň podporuje hubnutí, regeneraci pokožky nebo hojení ekzémů. Přitom nejde o žádný zázračný nápoj. Dýňový olej znali naši předkové už před více než dvěma sty lety. Jaké má další účinky? A na kolik vás v obchodech přijde?

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jen jednou z mnoha příležitostí, Día de los muertos prý dokonce slaví víc než Vánoce.

Halloween - historie, tradice a strašidelné pokrmy

Přelom října a listopadu svět věnuje připomínkám zesnulých v podobě nejrůznějších svátků. U nás je to Památka zesnulých neboli Dušičky, které si připomínáme každý rok 2. listopadu, zatímco v anglosaských zemích slaví Halloween připadající na poslední říjnový den. I u nás už si tento cizokrajný svátek našel své příznivce a u některých domů tak můžeme vidět dýňové výzdoby nebo děti pobíhající v maskách. Pojďte se s námi podívat na historii Halloweenu, halloweenské symboly a tradice a na pár tradičních receptů, které si v tento den můžete připravit.

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si z ní můžete skvělou polévku, omáčku, zavařit ji nebo zapéct v troubě či přidat do salátu. Jaké jsou ty nejoblíbenější druhy dýní v kuchyni a mají nějaké prospěšné účinky na lidské zdraví?

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy až nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila?

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Hokkaido, máslová, žaludová nebo špagetová. V současné době na trhu nalezneme nespočet druhů dýní, které si můžeme koupit nebo vypěstovat. Pokud se vám z názvů jednotlivých druhů motá hlava, pak vám přinášíme seznam nejznámějších dýní, ze kterých se vyplatí vykouzlit podzimní menu.

Sladká baklava

Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s rodinným albem fotografií. Provoňte vaši kuchyň tímto sladkým dezertem Osmanské říše.

6 tipů na filmy s oříšky

Tento týden jsme se ve článcích Apetitu online věnovali oříškům. V současném stavu trávíme více času doma a je tak možné, že večer padne otázka: „Co si dneska pustíme?“ Přinášíme vám 6 tipů na filmy s oříškovou tématikou, ke kterým doporučujeme mlsat tu nejvhodnější dobrotu, ořechy.

Trend raw dortů a dezertů

Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy, máme v současné době možnost širokého výběru. V našem dnešním článku jsme se zaměřili na syrovou rostlinnou stravu, tzn. raw food. Věděli jste, že si můžete doma připravit neodolatelný sladký dezert čistě rostlinného původu? Jaké platí zásady pro raw stravování a jak připravit ty nejlepší raw dezerty se dočtete dále. Nechte se inspirovat našimi vyzkoušenými tipy na neodolatelné raw sladkosti.

Právě v prodeji: Speciál Apetitu České Vánoce

Letošní Vánoce budou v mnohém jiné. Na co se ovšem můžeme spolehnout i v nejistých dobách jsou naše kulinární tradice a hodnoty. Ty jsme se rozhodli vtisknout do speciálu České Vánoce, který vychází už 22. 10. 2020.

Arašídy jako všelék

Také občas k televizi chroupete arašídy? A věděli jste, že se vlastně nejedná o oříšky, ale že chroupete luštěninu? Díky své oříškové chuti i vzhledu je sice mnozí považují za ořechy, přesto patří burské oříšky mezi luštěniny. Zatímco ořechy rostou na stromě, arašídy najdete pod zemí, jedná se totiž o semena rostliny zvané podzemnice olejná, která byla vyšlechtěna v Jižní Americe.

Vaříte víc než dříve? Tihle pomocníci vám usnadní práci

Život nás všech se za posledních pár měsíců velmi změnil. Většinou zcela k nepoznání. Řada z nás začala trávit daleko více času v kuchyni. Někteří spíše z povinnosti, protože doma čekají hladoví strávníci na 3 teplá jídla denně, jiní proto, že vaření je pro ně koníčkem, relaxem nebo únikem před starostmi, které na nás tlačí ze všech stran. Jak si pobyt v kuchyni co nejvíce zpříjemnit a usnadnit? Pořiďte si šikovné pomocníky!

Kysané zelí a jeho vliv na lidský organismus

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Vyrábí se využitím bakterií mléčného kvašení, která dodává zelí chuť i zdraví prospěšné látky. Je skvělým zdrojem vitaminu C, vlákniny a minerálů. Tělu dodá dostatek probiotik pro správnou činnost střev, a zároveň probiotika, která jsou potravou pro naše zažívání. To však není vše, v devíti bodech jsme vám ty nejdůležitější vlastnosti kysaného zelí shrnuli.

Na návštěvě u sommeliera

Jak vybrat to pravé víno? Pro někoho pomalu nadlidský úkol, pro někoho naopak zcela jednoduchá záležitost. Sommelier Milan Juřica nás pozval na návštěvu a podělil se s námi o své tipy na ta zajímavá a neopomenutelná vína z nabídky Marks & Spencer. Teď už si při výběru vína vždy budete vědět rady.

Vitamin C a hravé způsoby, jak jej získat ze stravy

Ve vodě rozpustná živina nezbytná k životu a udržení zdraví, tím vším je vitamin C. Poprvé jej chemicky objevil maďarský laureát Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství Albert Szent- Györgyim v roce 1928. O čtyři roky později na Pittsburské univerzitě dokázali, že se jedná o stejnou chemickou látku, jaká je obsažena v ovoci, a také že svými vlastnostmi zabraňuje kurdějím. V roce 1937 byl vitamin C vyroben syntetickou cestou. Jak jej do těla můžeme vpravit stravou a v čem je obsažený se dozvíte v následujícím článku.

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Řeč je o ořeších, důležitých plodech, na jejichž zázračnou moc spoléhali už naši předkové.

Víkendové rozmazlování s ovesnými kroužky

Víkend vysloveně přeje rozmazlování v podobě pomalejších snídaní. S jejich přípravou si můžete více vyhrát, protože vás netlačí čas, stres, ani nahromaděné úkoly. Ráno si tak i první jídlo můžete opravdu užít. Jogurt či kaše s umně naaranžovaným ovocem, palačinky, lívance, vafle, vajíčka na všechny způsoby – to jsou víkendové stálice, které střídají ovesné kaše a zdravé cereálie, které si dopřáváme během všedních dnů.

Podzimní víkendové pečení: 4x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. V redakci Apetitu tuhle kombinaci naprosto zbožňujeme. Zapomeňte tedy tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky (nebo blumy), vyzkoušejte naše oblíbené recepty na kynuté koláče a uvidíte, že si tohle lehce podceňované duo získá i vás!

Barová židle jako součást domácnosti? Jaké má výhody?

Barové židle již nejsou jen doménou barů či restaurací. Našly své uplatnění i v českých domácnostech. Jsou vhodnou alternativou pro tradiční židle a taburety. Je však barová židle vhodná jako součást kuchyně? Jaké jsou její přednosti?

Stránky