0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 důvodů, proč jíst meloun

5 důvodů, proč jíst meloun
sdílet:
Přečtěte si, proč je dobré pochutnat si na šťavnatém melounu.

K létu patří ovoce. A to nejen to bobulovité. Tělo je třeba hydratovat, a možná i proto mnoho lidí sahá například po melounech, které obsahují spoustu vody. Kromě vydatné svačinky plné vitamínů a antioxidantů tak organismus dostane i velkou dávku závlahy. Výhody jeho konzumace jsou totiž nezměrné. Pojďme si ale uvést alespoň těch pět nejhlavnějších.

1. Hydratace

Když sníte větší kus melounu, v podstatě je to, jako byste vypili jednu sklenici vody. To je tím, že vodní meloun, jak už jeho název napovídá, obsahuje až 90 % vody! Nejen, že tělo hydratuje, ale obsahuje také elektrolyty, důležité minerály, které pomáhají tělu zadržovat vodu, která je prospěšná jeho fungování. A právě proto je vodní meloun ideální letní svačinkou.

2. Výživa

Ačkoliv je meloun z 90 % tvořen vodou, ani dalších 10 % nepřijde na zmar. Jsou totiž tvořeny velkých množstvím živin. Například vitamínem A a C dále pak vitamíny ze skupiny B, mědí, hořčíkem, vlákninou. Jeho dalším významným plus je, že obsahuje extrémně málo kalorií. A pozor! Vyloupáváte semínka? Pak se připravujete o cenný zdroj zinku a železa.

3. Antioxidanty

Meloun je šťavnatou antioxidační bombou. Chlubí se škálou vitamínů od A po C, ale také fotonutrienty. Antioxidanty v melounu bojují proti volným radikálům v těle, chrání buňky, podporují imunitu, zabraňují zánětlivým procesům v těle.

4. Zdraví srdce

Slyšeli jste o lykopenu, silném antioxidantu, který je charakteristický červeným barvivem, který mnozí hledají v rajčatech? Pak vězte, že tento karotenoid najdete i ve vodním melounu. Lykopen aktivně působí proti volným radikálům a tím podporuje kardiovaskulární zdraví. Nejvíce jej obsahují zcela zralé melouny, lykopen je vysoce koncentrovaný právě ve zralém ovoci. Meloun tak obsahuje hodně draslíku, minerálu, který podporuje zdraví srdce.

5. Chuť

Dalším nepřehlédnutelným benefitem je dokonalá chuť. Meloun totiž patří mezi ty zdravé potraviny, které se mohou pochlubit báječnou chutí. Pokud je správně zralý, chlubí se nejen šťavnatostí, ale i sladkostí. Lze ho přidat do salátů, nebo do smoothies. 

Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími melounovými recepty:

 
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit