5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky

5 pamlsků pro čtyřnohé mazlíčky
sdílet:
Láska prochází žaludkem a u pejsků to platí dvojnásob. I oni si zaslouží něco malého najít, nebo spíše vyčenichat, pod vánočním stromečkem. Přinášíme vám pár jednoduchých receptů na pamlsky, které potěší každého hlídače i mazlíka. Jsou daleko levnější než ty kupované, máte naprostou kontrolu nad jejich složením a snadno jimi zpestříte psí jídelníček.

Česká republika je rájem pejskařů 

Ve světě jsme známí především dobrým pivem a poctivou, přesto trochu tučnou, kuchyní. Málokdo si ale uvědomuje, že vynikáme i počtem pejskařů. Statistiky z roku 2015 uvádí, že v domácnostech máme něco přes 2 miliony chlupáčů. Jejich počet se za poslední roky pravděpodobně ještě zvýšil a tvrdí se, že pejskařů je celkem 21,5% české populace. Tyto hodnoty nás dostávají na 2. místo v celé Evropě. Vyšší procento hlásí jen Rumunsko a hned za námi je Polsko s Portugalskem. 

Nejčastěji se s čtyřnohými mazlíčky setkáte v hlavním městě. V Praze jich žije 83 tisíc a nejoblíbenější jsou údajně kříženci. Hned za nimi jsou kočky, které sdílejí obydlí s 19% populace. Mezi další oblíbené domácí společníky patří drobná zvířata jako je například křeček, morče nebo králík. 

Mazlíčci také potřebují vyváženou stravu

Pes je od přírody masožravec. Jejich jídelníček by měl být především vyvážený, což ve většině domácností obstarávají granule. Taková strava je ale poměrně fádní. Komplexní potrava pro psa by měla být založená na mase s vhodnými doplňky jako je například rýže a zelenina. Svým mazlíčkům můžete tedy obyčejnou granule oživit nějakým přídavkem nebo pamlskem. Ty se perfektně hodí především při výcviku a lehce si je připravíte doma. 

Co do psích keksů přidat a čemu se naopak vyhnout

Ideální suroviny do vyváženého jídelníčku

  • Maso: kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí, jehněčí, játry, ryby (losos, kapr, štika – extrémní opatrnost na kosti)
  • Zelenina: mrkev, cuketa, brokolice, špenát, dýně, hrášek, květák, kukuřice, červená řepa, fazolky, batáty
  • Ovoce: borůvky, jahody, jablko, broskev (bez pecky), hruška, švestky, brusinky, ostružiny 
  • Živočišné výrobky: vejce, jogurt, tvaroh – s nižším obsahem tuku
  • Sacharidy: rýže, ovesné vločky, pohanka, jáhly, těstoviny, celozrnná mouka
  • Oleje a tuky: rybí olej, hovězí lůj, olivový olej 

 

Potraviny, které nedělají psům dobře

  • čokoláda, sladkosti, zmrzlina, vánoční cukroví
  • cibule a česnek
  • rozinky, hrozny, třešně a pecky z třešní
  • avokádo, rajčata
  • houby
  • pivo a alkohol obecně
  • sůl, solené potraviny, muškátový oříšek, pepř, koření

5 receptů nejen pod stromeček

Rychlé tuňákovo-brokolicové sušenky

Konzervu tuňáka ve vlastní šťávě rozmělněte na malé kousky, přidejte 1/4 střední brokolice nasekané najemno, 150 g kukuřičnou mouku a jedno vejce. Směs důkladně promíchejte a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Z hmoty vytvořte kuličky, které na plechu rozmáčknete na placičky. Sušenky pečte 10–15 minut na 180 °C a nechte vychladnout. 

Kuřecí čtverečky s hráškem a mrkví

1 kuřecí prso a 1 střední mrkev nakrájejte na kousky a vařte do měkka ve vodě. Na posledních 10 minut přidejte pár lžic hrášku. Slijte vodu a směs rozmixujte. Přidejte 30 g ovesných vloček, vše promíchejte a podle potřeby přidejte další vločky. Všechnu hmotu dejte na plech s papírem a pečte přibližně 1 hodinu na 100 °C. Velkou placku pak jen nakrájejte na čtverečky. 

Játrové pamlsky

Rozmixujte 600 g vepřových nebo kuřecích jater a 2 vejce, jakmile se vše spojí, tak přidejte 70 g celozrnné mouky a opět mixujte, než vznikne hladká hmota. Tu vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut na 180 °C. Nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.  

Masové placičky se zbytky z lednice

150 g mletého masa promíchejte se zeleninou, která vám přebývá v lednici (květák, cuketa, brokolice, kukuřice…). Přidejte vejce a přibližně 100 g ovesných vloček. Kompaktní hmotu tvarujte do kuliček a ty pak na plechu rozmáčkněte na placičky. Pečte 20 minut na 160 °C a před podáváním nechte vychladnout.  

Jablečné sušenky

Promíchejte 150 g polohrubé mouky a 75 g ovesných vloček, přidejte jedno větší nastrouhané jablko a 1–2 lžíce olivového oleje. Vše důkladně promíchejte a vyválejte na placku. Tu vložte na plech, pečte 35 minut při 175 °C a po vychladnutí nalámejte na kousky. Placku můžete před pečením jemně nařezat, aby se vám pak lépe lámala. 

Foto v textu: Nathan McDine (Unsplash)

Související články

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů
  • Tipy a triky

Dárek ze sklenice: směsi na pečení sušenek a muffinů

1 Vyberte recept a navrstvěteNa přípravu dárku potřebujete kromě přísad především litrovou sklenici s dobrým uzávěrem, aby suroviny zůstaly v suchu a mimo dosah molů. Do sklenice se hodí všechny pečené sladkosti, které se...
Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou
  • Tipy a triky

Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat z široké nabídky značek, příchutí i tvarů je mnohdy těžké. Pokud chcete obdarovanému dopřát chuťový požitek něčím, co si...
Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou
  • Tipy a triky

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Malé, nenápadné, ale pekelně pálivé. Plody vytrvalých exotických paprik pod jemnou slupkou skrývají látku kapsaicin, díky které vám zažehnou chuťové pohárky. Papriček je několik tisíc druhů, některé jsou staré jako lidstvo samo. Každá...
8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi
  • Tipy a triky

8 dárků z kuchyně: domácí kořenicí směsi

Máte-li mezi svými blízkými nadšeného kuchaře, nemusíte dárek dlouho vybírat. Vlastnoručně namíchaná směs koření udělá radost vždycky. Když vyberete nějaký méně známý recept, věnujete spolu s dárkem také cestu k novým, exotickým chutím. Pro...
Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice
  • Novinky a zajímavosti

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

První zmínka o hořčici se objevuje v prohlášení Karla Velikého, který nařídil dvorům dostatečnou zásobu této suroviny. Stalo se tak v roce 800 n.l. Chuť a všestranost hořčice však znali už starověcí Řekové a Římané. Podávali ji k...
Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně
  • Novinky a zajímavosti

Kouzelné karamelky pod stromeček i na ně

Kdo si na karamelu pochutnával jako první? Původ karamelu není úplně jednoznačný. Historici mají hned několik možných průkopníků této cukrové lahůdky. Jedni lahodný objev přisuzují arabským kulturám přibližně kolem roku 1000....

Obchod Apetit