0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 zajímavostí o knedlících

knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím překvapit? Přesvědčíme vás o opaku!

Knedlík není hřích!

Tedy pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu. Tím totiž zvyšujete obsah vlákniny a snižujete glykemický index pokrmu.

Způsob kypření nehraje roli 

Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě. Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.

Knedlíky versus rýže 

Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.

Knedlík světoběžník

Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.

Vepřo knedlo zelo je "novinka" 

Knedlíky zmiňuje v kázání už mistr Jan Hus (razil název šišky), náš ,národní pokrm‘ prý ale vymyslel jeden pražský restauratér až v 19. století. Podobná jídla se jedí i v Bavorsku a v Rakousku.

Recepty na ty nejlepší české knedlíky a jídla, kterým tak báječně sluší, najdete v nové kuchařce z edice Apetit na cestách Česko. S námi budete vařit česky od rána do večera!

kuchařka Honzo vstávej

Související články

5 typů knedlíků k svatomartinské huse
  • Zajímavosti

5 typů knedlíků k svatomartinské huse

Svatomartinské oslavy jsou za dveřmi a královská posvícenská hostina se dá skvěle připravit jednoduše i doma. Máme pro vás tipy, jak na to. Zaměřili jsme na typy knedlíků, které se rozhodně nemusíte bát podávat k slavnostnímu pokrmu....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit