Báječně nadýchané, hedvábně jemné knedlíky s omáčkou, to je prostě česká klasika. Myslíte si, že vás nemají čím překvapit? Přesvědčíme vás o opaku!
Knedlík není hřích!
Tedy pokud nejíte knedlíky denně, držíte se porcí do čtyř plátků a doplňujete je spoustou zelí (i kedlubnového) nebo špenátu. Tím totiž zvyšujete obsah vlákniny a snižujete glykemický index pokrmu.
Způsob kypření nehraje roli
Někomu může dělat problémy droždí, jinému kypřicí prášek, někomu obojí. Stravitelnější by měly být knedlíky připravené z kvásku, ale ty se mohou zdát chuťově zvláštní, nemluvě o zdlouhavější přípravě. Existují však také knedlíky vařené v hrnečcích nebo v plastových sáčcích, které kypří jen sníh z bílků či vejce.
Knedlíky versus rýže
Bílá rýže je zdravější než knedlíky pouze pro pacienty s bezlepkovou dietou nebo intolerancí pšenice. Energetickou hodnotu totiž mají knedlíky i bílá rýže stejnou, glykemický index také. Výjimkou je aromatická rýže basmati, která má glykemický index nižší než ostatní druhy rýže.
Knedlík světoběžník
Své knedlíky mají také v Rakousku, Bavorsku i jinde v Německu, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Lucembursku, a překvapivě dokonce i v Itálii nebo ve Švédsku. Některé jsou z mouky, jiné krupicové, semolinové, bramborové nebo s houskou.
Vepřo knedlo zelo je "novinka"
Knedlíky zmiňuje v kázání už mistr Jan Hus (razil název šišky), náš ,národní pokrm‘ prý ale vymyslel jeden pražský restauratér až v 19. století. Podobná jídla se jedí i v Bavorsku a v Rakousku.
Recepty na ty nejlepší české knedlíky a jídla, kterým tak báječně sluší, najdete v nové kuchařce z edice Apetit na cestách Česko. S námi budete vařit česky od rána do večera!