Do skleničky, opilé, velké, malé... na tyto dezerty by si vaši hosté rozhodně měli nechat v žaludku místo. V létě skvěle ochladí, na oslavách se blýsknou luxusním vzhledem, chutnají báječně i v sychravých dnech. Zkrátka s dezerty do skleničky se nikdy netrefíte vedle.
Chcete svým hostům nebo rodině nabídnout něco jiného? Zkrátka něco výjimečného a neobyčejného? Následující dezerty jsou pro podobný okamžik jako stvořené. Jsou sváteční, poměrně snadné a dají se zčásti nebo celé připravit s předstihem.
Nehynoucí sláva trifle
Tradiční anglický dezert trifle patří přesně do kategorie za málo námahy obrovský úspěch. Všechny suroviny se navrství do velké skleněné mísy, nechají se v lednici, aby chutě krásně prolnuly. Pak jen ve správný okamžik nesete na stůl efektní maxipohár. Hosté si sami nabírají do malých mističek, kolik chtějí.
Základem dobrého trifle je vrstva z upečeného piškotu nebo cukrářských piškotů, na ně se vrství různé druhy ovoce a lahodný krém. Tento způsob přípravy nabízí bezpočet variant.
- Můžete připravit trifle na způsob tiramisu s kávou a mascarpone i svěží trifle s malinami a smetanou. K oblíbeným variacím patří také trifle s čokoládou a banány. Pokud připravujete dezert jen pro dospělé, nebojte se ho vylepšit řádnou dávkou alkoholu. Chutná v něm doslova božsky.
Dezerty do skleničky
Využívají stejného efektu jako trifle, jsou v podstatě takovou jeho roztomile zmenšenou variantou. Platí, že vše, co byste naskládali do velké mísy, můžete připravit i ve variantě pro sólo skleničky.
Aby se vám do nich dobře vrstvil krém, doporučujeme použít cukrářský zdobicí sáček nebo obyčejný sáček s ustřihnutou špičkou. Příprava pak bude hračka. Skvělé na těchto jednoporcových skleničkách je, že díky své velikosti potěší mlsné jazýčky, ale nezaplní žaludek.
Opilé dezerty
Dezerty pro dospělé umí zvednout náladu a není to jen obsahem alkoholu. Tak se neostýchejte a přilijte hlt svého oblíbeného alkoholu, kam se to jen trošku hodí.
- Vaječný koňak na zmrzlinový pohár, pomerančový likér do piškotového základu pro trifle nebo kapka alkoholu do sušeného ovoce.
Slavnostní záviny
Nemá vaše trouba po předvánočním maratonu pečení pořád ještě dost? Nabídněte svým hostům dezerty z trouby. Naprosto jedinečné jsou pro tuto příležitost všechny slavnostní verze klasického závinu.
Pokud se nepustíte do mistrovského taženého, ale dáte přednost kupovanému listovému těstu, máte dezert v troubě do dvaceti minut. Jako stvořená je kombinace hrušek, mandlí a marcipánu nebo tradičnější náplň ze sušeného ovoce. A co je skvělé, pečení den před velkou hostinou jim rozhodně neuškodí, odpočinek přes noc naopak podpoří jejich chuť.
Dezerty z lednice
Pokud po všem vánočním pečení naopak uvítáte dezert, který do trouby nemusí, jsou pro vás jako stvořené následující sladkosti.
- Do oddychové kategorie dezertů z lednice patří především všechny poháry, nepečené cheesecaky a čokoládové pěny.
- Co třeba klasické tiramisu ozvláštnit švestkami a perníkovým kořením?
Zmrzlinové dezerty
Co si večer připravíš, ráno jako když najdeš. Zmrzlina je skvělý způsob, jak snadno oslnit efektním dezertem. Pohrajte si s přípravou domácí zmrzliny. V časové nouzi si můžete vypomoct kupovanou v té nejlepší kvalitě. Pak stačí přidat pár surovin a lahůdka je na stole.
- Zimním favoritem se může stát například vanilková zmrzlina s omáčkou z jablek dušených s kořením a brandy.