0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 nápadů na efektní dezerty, které zazáří

6 nápadů na efektní dezerty, které zazáří
sdílet:
Do skleničky, opilé, velké, malé... na tyhle dezerty by si vaši hosté rozhodně měli nechat v žaludku místo.

Chcete svým hostům nebo rodině nabídnout ještě něco jiného než vánoční cukroví? Zkrátka něco výjimečného a neobyčejného? Následující dezerty jsou pro podobný okamžik jako stvořené. Jsou sváteční, poměrně snadné a dají se zčásti nebo celé připravit s předstihem. 

1 Trifle

Tradiční anglický dezert patří přesně do kategorie za málo námahy obrovský úspěch. Všechny suroviny se navrství do velké skleněné mísy, nechají se v lednici zaležet, aby se chutě krásně prolnuly, a pak jen ve správný okamžik nesete na stůl efektní maxipohár. Hosté si sami nabírají do malých mističek, kolik chtějí. 

Základem dobrého trifle je vrstva z upečeného piškotu nebo cukrářských piškotů, na ně se vrství různé druhy ovoce a lahodný krém. Tento způsob přípravy nabízí bezpočet variant. Můžete připravit trifle na způsob tiramisu s kávou a mascarpone i svěží trifle s malinami a smetanou. K oblíbeným variacím patří také trifle s čokoládou a banány. Pokud připravujete dezert jen pro dospělé, nebojte se ho vylepšit řádnou dávkou alkoholu. Chutná v něm doslova božsky.

2 Dezerty do skleničky

Využívají stejného efektu jako trifle, jsou v podstatě takovou jeho roztomile zmenšenou variantou. Platí, že vše, co byste naskládali do velké mísy, můžete připravit i ve variantě pro sólo skleničky. Aby se vám do nich dobře vrstvil krém, doporučujeme použít cukrářský zdobicí sáček nebo obyčejný sáček s ustřihnutou špičkou. Příprava pak bude hračka. Skvělé na těchto skleničkách je, že díky své velikosti potěší mlsné jazýčky, ale nezaplácnou žaludek. Je jich prostě tak akorát. 

3 Opilé dezerty

Dezerty pro dospělé umí zvednout náladu a není to jen zvýšeným obsahem alkoholu. Tak se neostýchejte a přilijte hlt svého oblíbeného alkoholu, kam se to jen trošku hodí. Vaječný koňak na zmrzlinový pohár, pomerančový likér do piškotového základu pro trifle nebo do alkoholu naložte sušeného ovoce.

4 Slavnostní záviny

Nemá vaše trouba po předvánočním maratonu pečení pořád ještě dost? Nabídněte svým hostům dezerty z trouby. Naprosto jedinečné jsou pro tuto příležitost všechny slavnostní verze klasického závinu. Pokud se nepustíte do mistrovského taženého, ale dáte přednost kupovanému listovému těstu, máte dezert v troubě do dvaceti minut. Pro vánoční hodování je jako stvořená kombinace hrušek, mandlí a marcipánu nebo tradičnější náplň ze sušeného ovoce. A co je skvělé, pečení den před velkou hostinou jim rozhodně neuškodí, odpočinek přes noc naopak podpoří jejich chuť. 

5 Dezerty z lednice

Pokud po všem vánočním pečení naopak uvítáte dezert, který do trouby nemusí, jsou pro vás jako stvořené následující sladkosti. Do oddychové kategorie dezertů z lednice patří především všechny poháry, nepečené cheesecaky a čokoládové pěny. Snadno jim obměnou ingrediencí dodáte ten správný zimní šmrnc. Co třeba klasické tiramisu ozvláštnit švestkami a perníkovým kořením?

6 Zmrzlinové dezerty

Co si večer připravíš, ráno jako když najdeš. Zmrzlina je skvělý způsob, jak snadno oslnit efektní dezertem. Pohrajte si s přípravou domácí zmrzliny. V časové nouzi si můžete vypomoct kupovanou v té nejlepší kvalitě. Pak stačí přidat pár surovin a lahůdka je na stole. Zimním favoritem se může stát například vanilková zmrzlina s omáčkou z jablek dušených s kořením a brandy.

Spoustu dalších nápadů, jak si vychutnat poslední dny tohoto roku, najdete v následujících článcích.

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč