0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 největších gastro trendů pro rok 2022: Co budete muset letos ochutnat?

žena v kuchyni
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Trendům se nelze vyhnout, jsou všude kolem nás. Dokonce i v gastronomii. To, co budete chtít letos minimálně ochutnat, určují světové kuchařské celebrity. Trendy jsou ale ovlivněné i takovými aspekty jako je kolaps a zdražení dodavatelského řetězce nebo zvyšující se zájem o potraviny, které jsou šetrné k naší planetě.

1. Bramborové ‚mléko‘ se blíží! 

Bramborové ‚mléko‘ by prý mělo splňovat všechny aspekty, které od veganských nápojů očekáváme. Neobsahuje alergeny, je levné na výrobu a šetrnější k životnímu prostředí než jiné alternativy mléka.

  • Bramborové mléko sice není žádnou novinkou, jako první ho představil švédský startup v srpnu 2021. Jeho výrobou se však letos hodlá zabývat mnohem více značek.

2. Slunečnicové ‚máslo‘ 

Všichni známe ořechové krémy, jako jsou kešu, arašídové nebo a mandlové ‚máslo‘. Slyšeli jste ale už o slunečnicové variantě? Společnost Ben & Jerry's letos uvedla na trh čtyři nemléčné příchutě zmrzlin se slunečnicovým krémem. V roce 2022 na trhu pravděpodobně přibydou další dobroty z rostlinných ‚másel‘. Slunečnicovou pastu můžete koupit třeba na e-shopech Grizly.cz nebo GymBeam.cz.

3. Menší nabídky 

Kvůli problémům s dodavateli a všeobecnému pandemickému šílenství některé restaurace zmenšily své jídelní lístky a tento trend tu ještě nějakou dobu zůstane.

4. Uchovávání potravin na všechny způsoby 

Kvašení, zavařování, zamražování a nakládání budou v popředí zájmu. Plýtvání už totiž nikdy trendy nebude, takže in bude všechny přebytky uchovat a sníst později. Nelíbí se nám ani zvyšující se ceny potravin. Šetrnost velí nakupovat v akci ve větším množství a potraviny zakonzervovat.

5. Všechno na rostlinné bázi

Značky rostlinné alternativy masa Impossible Foods a Beyond Meat pronikly řetězců rychlého občerstvení a možná jste si jich všimli i v supermarketech. V poslední době některé značky udělaly velký pokrok i ve výrobě rostlinných ‚ryb a mořských plodů‘.

  • Značka Zeastar nabízí například ‚lososa a tuňáka‘ ve formě sashimi, MyEats přišla s houbovou ‚slaninou‘.
  • Český projekt Rostlině na veletrhu Taste Fake Milk představil například lískooříškové ‚mléko‘ značky Optimistic, rostlinnou ‚šlehačka‘ od Oatly nebo rostlinné ‚mléko‘ Rude Health – z portfolia brandu Green Heads – které se vyrábí z podzemních hlízek šáchoru jedlého.
  • A na TikToku jsme dokonce viděli Gordona Ramseyho jak připravuje veganskou ‚slaninu.
  • Rok 2022 bude určitě ve znamení dalších rostlinných alternativ masa a mléčných výrobků.

6. Espresso martini

Už jste měli espresso martini? Ne? Tak to ho v roce 2022 musíte ochutnat. Tenhle koktejl se těší oblibě už nějakou tu dobu, ale podle společnosti Yelp bude letos extrémně v kurzu.

7. Jídlo z lokálních potravin

Rok 2021 byl ve znamení narušení dodavatelského systému. Některých zahraničních potravin se restauratéři ani nedočkali nebo na dodání čekali dlouho. Tyto problémy odhalily, jak křehký je globální dodavatelský řetězec a zdůraznily, jak důležité je hýčkat si místní zemědělce, pekaře nebo řezníky. Nejlepší jídlo stejně vzniká z lokálních, sezonních surovin!

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit