7 největších gastro trendů pro rok 2022: Co budete muset letos ochutnat?

žena v kuchyni
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Trendům se nelze vyhnout, jsou všude kolem nás. Dokonce i v gastronomii. To, co budete chtít letos minimálně ochutnat, určují světové kuchařské celebrity. Trendy jsou ale ovlivněné i takovými aspekty jako je kolaps a zdražení dodavatelského řetězce nebo zvyšující se zájem o potraviny, které jsou šetrné k naší planetě.

1. Bramborové ‚mléko‘ se blíží! 

Bramborové ‚mléko‘ by prý mělo splňovat všechny aspekty, které od veganských nápojů očekáváme. Neobsahuje alergeny, je levné na výrobu a šetrnější k životnímu prostředí než jiné alternativy mléka.

  • Bramborové mléko sice není žádnou novinkou, jako první ho představil švédský startup v srpnu 2021. Jeho výrobou se však letos hodlá zabývat mnohem více značek.

2. Slunečnicové ‚máslo‘ 

Všichni známe ořechové krémy, jako jsou kešu, arašídové nebo a mandlové ‚máslo‘. Slyšeli jste ale už o slunečnicové variantě? Společnost Ben & Jerry's letos uvedla na trh čtyři nemléčné příchutě zmrzlin se slunečnicovým krémem. V roce 2022 na trhu pravděpodobně přibydou další dobroty z rostlinných ‚másel‘. Slunečnicovou pastu můžete koupit třeba na e-shopech Grizly.cz nebo GymBeam.cz.

3. Menší nabídky 

Kvůli problémům s dodavateli a všeobecnému pandemickému šílenství některé restaurace zmenšily své jídelní lístky a tento trend tu ještě nějakou dobu zůstane.

4. Uchovávání potravin na všechny způsoby 

Kvašení, zavařování, zamražování a nakládání budou v popředí zájmu. Plýtvání už totiž nikdy trendy nebude, takže in bude všechny přebytky uchovat a sníst později. Nelíbí se nám ani zvyšující se ceny potravin. Šetrnost velí nakupovat v akci ve větším množství a potraviny zakonzervovat.

Jak na domácí zavařování?

Jak na domácí zavařování?

Více

5. Všechno na rostlinné bázi

Značky rostlinné alternativy masa Impossible Foods a Beyond Meat pronikly řetězců rychlého občerstvení a možná jste si jich všimli i v supermarketech. V poslední době některé značky udělaly velký pokrok i ve výrobě rostlinných ‚ryb a mořských plodů‘.

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Více

  • Značka Zeastar nabízí například ‚lososa a tuňáka‘ ve formě sashimi, MyEats přišla s houbovou ‚slaninou‘.
  • Český projekt Rostlině na veletrhu Taste Fake Milk představil například lískooříškové ‚mléko‘ značky Optimistic, rostlinnou ‚šlehačka‘ od Oatly nebo rostlinné ‚mléko‘ Rude Health – z portfolia brandu Green Heads – které se vyrábí z podzemních hlízek šáchoru jedlého.
  • A na TikToku jsme dokonce viděli Gordona Ramseyho jak připravuje veganskou ‚slaninu.
  • Rok 2022 bude určitě ve znamení dalších rostlinných alternativ masa a mléčných výrobků.

Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu

Stir fry z ledového salátu s pikantním tofu

Více

6. Espresso martini

Už jste měli espresso martini? Ne? Tak to ho v roce 2022 musíte ochutnat. Tenhle koktejl se těší oblibě už nějakou tu dobu, ale podle společnosti Yelp bude letos extrémně v kurzu.

7. Jídlo z lokálních potravin

Rok 2021 byl ve znamení narušení dodavatelského systému. Některých zahraničních potravin se restauratéři ani nedočkali nebo na dodání čekali dlouho. Tyto problémy odhalily, jak křehký je globální dodavatelský řetězec a zdůraznily, jak důležité je hýčkat si místní zemědělce, pekaře nebo řezníky. Nejlepší jídlo stejně vzniká z lokálních, sezonních surovin!

Související články

Autor: Karolína Waberová

Obchod Apetit