0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 retro sladkostí, které přežily socialismus a milujeme je dodnes

7 retro sladkostí, které přežily socialismus a milujeme je dodnes
sdílet:

Vydejte se s námi na sladký výlet do dětství. Dozvíte se, proč se Destinky přejmenovaly na Hašlerky a jak se z Pribináčku stala filmová hvězda. Až budete plánovat, co upečete nebo připravíte, můžete ucucávat z tuby Jesenku!

Možná vás překvapí, že sladkostí, které milují už celé generace, přežily sametovou revoluci desítky. A protože by jejích výčet byl opravdu dlouhý, vybrali jsme s těžkým srdcem jen některé z nich. Mnohé z legendárních výrobků již oslavily šedesáté narozeniny a najdete mezi nimi i téměř stoleté stařenky. Sluší jim to ale pořád stejně.

1. Jesenka

Tuba se zahuštěnou smetanou s cukrem měla původně sloužit k ochucení kávy či čaje. To, že Jesenku děti i dospělí začali mlsat (a stále mlsají) rovnou z tuby, má na svědomí její návyková chuť – sladká, krémová, konejšivá – a také praktický obal a velikost.

  • Svůj název získala Jesenka podle místa, kde se původně od roku 1959 vyráběla: v mlékárně Zábřeh v blízkosti Jeseníků.
  • Výroba Jesenky se o necelých deset let později v roce 1968 přesunula do Hlinska a tady už tato sladkost zůstala.
  • Její rodinku doplňují Piknik (zahuštěné mléko) a Pikao (zahuštěné mléko s kakaem). Zkušení labužníci vědí, že to nejlepší z Jesenky se ukrývá přímo pod uzávěrem.

2. Pribináček

Slavný Pramen zdraví z Posázaví má i svou vlastní pohádkovou píseň od Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Zpívá se v ní o tom, že „výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné“. V případě Pribináčku ta věčnost a nesmrtelnost platí bez výhrad. O jeho oblibě svědčí i fakt, že snad ve všech rodinách kolují recepty na jeho domácí výrobu pribináčku.

  • Mléčný krém z tvarohu, smetany a cukru začali v roce 1954 pod názvem Pribináček vyrábět v Přibyslavi.
  • V té době ho nabízeli nejen v tradiční vanilkové a kakaové variantě, ale dokonce v šestnácti různých příchutích, které obsahovaly různé džemy, ovocné zavařeniny a sirupy.
  • Jestli si chcete zanotovat s Pribináčkem, jak „prospěti dítěti bledému“, pusťte si filmovou pohádku Ať žijí duchové! A dejte si k ní tvarohový krém, který můžete připravit doma v kuchyni.

3. Hašlerky

Než se zrodily Hašlerky, byly tady Destinky. Jejich autor František Lhotský krátce po první světové válce začal vyrábět tvrdé bonbony podle jiné receptury, které nesly jméno slavné pěvkyně Emy Destinnové. Destinky ale zákazníky nezaujaly, a tak podnikavý Lhotský obměnil recepturu a oslovil jiného známého zpěváka.

  • Karla Hašlera bylinné bonbony proti kašli a chrapotu nadchly natolik, že souhlasil, aby nesly jeho jméno. A tak se zrodily Hašlerky, které mlsáme dodnes.
  • V obchodech dokonce najdeme i jejich měkkou, gumovou variantu. Nezaměnitelná chuť zůstává.

4. Míša

Zmrzlinová pochoutka z tvarohu, smetany a cukru v kakaové polevě se vyrábí od roku 1962. Původně měl nanuk Míša tvar kvádru a byl zabalený v pergamenovém papíře s ilustrací ledního medvěda. Na přelomu 60. a 70. let pak získává svůj typický plochý, zaoblený tvar, jak ho známe dnes.

  • Postupně klasického tvarohového Míšu obohatily další varianty, které kombinují tvaroh s ovocem nebo mění tmavou polevu za bílou.
  • K nanuku na dřívku později přibyla také zmrzlina ve vaničce pro ty, kterým jeden Míša nestačí.
  • Nanuk, který milují děti i dospělí, inspiroval také populární dezert. Míša řezy sice nejsou z mrazáku, chutnají ale božsky. Upéct si je můžete také ve slavnostní dortové variantě.

5. Kofila

Jedna z nejstarších sladkostí firmy Orion se zrodila už v roce 1923. Čokoládovou tyčinku se sladkou náplní z pražené mleté kávy i dnes snadno rozeznáte mezi jinými cukrovinkami díky ikonickému žlutému obalu s mouřenínem, který pije kávu. V batůžku na výlet nemůže chybět.

  • V posledních letech se objevilo vedle původní podoby ještě mnoho dalších variant: turek, presso, frappé, cappuccino či latté

6. Esíčka, koka, derby

Firma Opavia dodávala za socialismu na trh mnoho variací drobných sušenek k čaji a kávě. Všechny se pekly z křehké tukového těsta, rozlišoval je pouze tvar a dochucení. A to jim vydrželo až do dnešní doby.

  • Koka sušenky stojí na kokosu a kakau.
  • Esíčka jsou drobné skořicové a kakaové sušenky ve tvaru písmene S.
  • Derby mají podobu malých kakaových tyčinek.

7. Pedro

Jasně červený obal, ze kterého se vesele usmíval kluk s mexickým sombrerem, ukrýval obdélníček sladce růžové žvýkačky. Její chuť se rychle „vyžvýkala“, ale bubliny z ní šly foukat přímo božsky. A tak to zůstalo i do dnešních dnů.

  • I když Pedro na obalu vypadá pořád jako mladík, žvýkačka oslavila už padesáté narozeniny. První růžový kousek sjel z výrobní linky v roce 1968.
  • Po sametové revoluci se na dvě desítky let přestalo vyrábět. V roce 2000 se Pedro objevilo jako lízátko, ale hned o rok později se vrátilo ve své původní retro podobě jako žvýkačka.
  • Dnes už pod značkou Pedro najdete také různé želatinové bonbony a další cukrovinky.

A co vy? Máte také své oblíbené sladkosti, které vás okamžitě přenesou do dětství?

Retro značky v rozhlase

Jestli se chcete o původu svých oblíbených retro výrobků dozvědět víc, doporučujeme pořad Českého rozhlasu Příběhy slavných značek. Podrobně vypráví historii desítek známých firem, které svými výrobky zaujaly nejen na našem území, ale mnohdy také v zahraničí.

Související články

Dýňový kompot – lahodné retro
  • Tipy a triky

Dýňový kompot – lahodné retro

Připravili jste doma už všechny možné dýňové recepty a chcete zkusit něco, na co už jste možná téměř zapomněli? Vsaďte na dýňový kompot. Někteří ho milují, jiní nenávidí a někdo o dýňovém kompotu v životě neslyšel. Vyzkoušejte ho doma a...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Jsou vyvedené k dokonalosti a recepty v nich doprovázejí dokonalé fotografie....
Sladké vzpomínky: retro zmrzliny podle redakce Apetitu
  • Zajímavosti

Sladké vzpomínky: retro zmrzliny podle redakce Apetitu

Postoj redaktorek Apetitu ke zmrzlině se liší. Mohli bychom bychom postupovat od chladného nezájmu naší editorky Jany, která obecně sladké moc nemusí, až po vášnivou lásku, jíž oplývá redakční zmrzlinářka Katka, která se do sekce dezertů...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit