0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech
sdílet:
Donuty jsou prostě americká láska. Koblihy ze smaženého kynutého těsta se od našich středoevropských liší typickou dírou uprostřed a pestrobarevnými polevami. Co jste o nich možná nevěděli?

1 Kdo vyrobil první donuty?

Původ prvních amerických koblih bychom pravděpodobně našli v Nové Anglii u osadníků z anglického hrabství Hertfordshire, kteří si s sebou ze své rodné země přivezli recept na kynuté pečivo „Hertfordshire nuts“, kterému se také říkalo „Dow-Nuts“. Je trochu nejasné, které jméno přišlo jako první, zda Hertfordshire Nuts nebo Dow-Nuts. Ačkoli Hertfordshire Nuts se datují k kuchařské knize z roku 1750 a Dow-Nuts k rukopisu z doby kolem roku 1800, oba termíny mohly být používány současně.

2 Kde se v názvu pečiva bez ořechů vzal ořech?

Anglický výraz „doughnut“ se skládá ze dvou slov – dough (těsto) a nut (ořech), což se nám může zdát trochu podivné, když si uvědomíme, že v donutech obvykle žádné ořechy nenajdeme. Ale i to má své vysvětlení. Původní pečivo (zmiňované Hertfordshire Nuts nebo také Dow-Nuts) totiž nemělo charakteristické díry a svou velikostí i tvarem se podobalo vlašským ořechům (anglicky walnuts). Koho by to při pohledu na moderní donuty napadlo? 

3 Proč mají donuty uprostřed díru?

Když se ve třicátých letech 20. století staly donuty populárními, zjistili kuchaři, že se smaží rovnoměrněji, pokud z koblihů předem vykrojí střed. 

4 Jakou roli sehrály donuty v první a druhé světové válce?

Během první světové války se dobrovolníci Armády spásy snažili zvýšit morálku vojáků domácím jídlem. Nejprve to zkusili s koláči, ale zjistili, že jejich pečení v provizorních vojenských podmínkách je nepraktické. Zato koblihy se daly smažit na táborových kamnech a vojáci si je spojovali s domovem. 

Koblihy pro vojáky nechyběly ani ve druhé světové válce. Americký Červený kříž tehdy provozoval tzv. donut-mobily. Nákladní automobily vybavil stroji na koblihy a gramofony. Mladé dobrovolnice pak s nimi jezdily za unavenými vojáky na frontě, smažily jim čerstvé koblihy a pouštěly jazzové šlágry. 

5 Jak donuty zachránily hladovějící?  

Armáda spásy navázala na svou pozitivní zkušenost z první světové války a během Velké hospodářské krize krmila bezdomovce smaženým pečivem a horkou kávou. V New Yorku tehdy za jediný měsíc údajně rozdala neuvěřitelných 2,5 milionu koblih.

6 Proč američtí policisté milují donuty?

Když se ve 40. a 50. letech 20. století staly v USA běžné policejní automobilové hlídky, jednou z mála restaurací otevřených během směn i v době, kdy jsou bistra a restaurace zavřené, byly obchody s koblihami. Ty podobně jako pekárny otevírají brzy, a tak se strážcům zákona postaraly o snídani i v době, kdy většina lidí ještě spí. Mnoho obchodů s koblihami se navíc nezdráhalo uvítat policisty i před začátkem otevírací doby, protože policejní auto zaparkované před prodejnou prý pomáhá udržovat veškerou neplechu mimo provozovnu. Policisté si tak zvykli zajít na šálek kávy a donut (nebo dva).

7 Proč donuty miluje Homer Simpson?

Tvůrce postav z animované rodinky Simpsonových Matt Groening prý Homera Simpsona pojmenoval po svém otci, protože měli společnou jednu jedinou věc, a to neovladatelnou lásku ke smaženým koblihám.

Zdroj: www.parade.com/300418/viannguyen/national-donut-day-2014-13-things-you-…

Dostali jste chuť na donut či dva? Nabídněte si z následujících receptů.

Související články

Jak připravit dokonalé koblihy
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé koblihy

Nadýchané koblížky s lahodnou náplní patří nejen na slavnostní stůl. Ať už se do nich pustíte kdykoliv, následujte náš postup a povedou se vám koblihy jedna báseň.   ...
6 nápadů, čím naplnit koblihy
  • Tipy a triky

6 nápadů, čím naplnit koblihy

Nadýchané smažené koblihy nemusí skrývat jen ovocnou zavařeninu. Máme pro vás inspiraci na náplně, kterým neodoláte.   ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit