Vinařství Gini existuje více než 300 let a je považováno za jednu z nejlepších v produkci soave vín. Gini nabízí i chardonnay, sauvignon, pinot nero nebo speciální šumivé víno, cuvée z odrůd Garganega, Pinot Nero a Chardonnay. „Vína Gini jsou známá svou dlouhou životností, osobně jsem ochutnal soave 20 či 25 let stará a byl to vždy neopakovatelný zážitek,“ prozradil Flemming Teilgaard Laugesen z Bona Terra, dovozce vín z Itálie.
Degustační menu se skvělými víny z oblasti Veneto si můžete vychutnat v týdnu od 21. do 28. října 2009. „První víno je velmi lehké a mladé, při jeho ochutnávce jsem si představil chuť a vůni moře, předkrm jsem proto pojmenoval ‚akvárium‘. Gnocchetti se běžně plní masem a jsou podávané s vývarem, já je trochu přetvořil, náplň jsem vyměnil za rybí. Použil jsem rejnoka, sladké a jemné maso. Gnocchi s bakalou pokrm zvýrazní a rajčata Pendolo (sklízí se již v březnu a nechávají zrát 6 měsíců) dodávají středozemní podzimní chuť. U dalších chodů jsem si pohrál s kombinací výrazných chutí sardinek a ropušnice. Poslední chod, variace srnčího masa – hřbet ve vlastní šťávě a plec s jemnou příchutí kakaa –, je podáván s dvěma druhy vín. Lahodná chuť hrušky v různé konzistenci potěší nakonec,“ popsal Andrea Accordi degustační menu.
Pokud milujete lanýže, začněte se těšit na tradiční degustační menu s bílými lanýži z Alby. „Na sezonu lanýžů se těším, v menu nebudou chybět tradiční pokrmy jako čerstvé těstoviny s máslem a parmazánem nebo kuřecí vývar s pošírovaným vejcem,“ dodal Andrea Accordi.
Degustační menu s víny soave:
Gran Cuvée Brut 1996
Akvárium
Krabí salát ochucený limetkou na pastě z Bronte pistácií se zmrzlinou z olivového oleje
Tatarák z tuňáka obecného s vaflí a středomořskými řasami
Marinovaný kranas a tagliata z mušle svatého Jakuba s pantelerijskými kapary a sepiovou majonézou
Langustýnka na klementýkovo-šafránové granitě
Soave Classico 2007
Domácí agnolotti plněné masem z rejnoka a Pendolo rajčatovým fondue, podávané
s bramborovými gnocchetti, baccalou a lehce zauzeným humřím consomme
Soave La Froscà 2007
Pomalu vařený filet z ropušnice glazírovaný ve vlastní polévce, s bruschettou se sardinkami a topinamburem, krémovou divokou brokolicí a křupavými černými olivami s cukrem
Soave Contrada Salvarenza Vecchie Vigne 2001 magnum
Pečený srnčí hřbet s kořením pěti vůní, jablečným kompotem a jedlými kaštany, smaženou dýní a tamarindovou šťávou, dušeným pleckem (dolceforte) a sladko-kyselým červeným zelím
Pinot Nero Campo Alle More 2006
Pinot Nero Campo Alle More 2000 magnum
Konzistence hrušky
měkká, křupavá, krémová a mražená
Recioto di Soave Col Foscarin 2006
Andrea Accordi vás zve na víno a na lanýže
Šéfkuchař s michelinskou hvězdičkou pro vás v restauraci Allegro hotelu Four Seasons Hotel Prague připravil fantastické degustační menu, které doprovází proslulá vína z vinařství Gini. S podzimem přichází i sezona lanýžů. Pokud jste této lahůdce propadli, je teď ten nejlepší čas jít si ji někam vychutnat. A kam jinam zajít než do jediné michelinské restaurace v Česku?