Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tři tipy na podzimní vegetariánské grilování, které musíte vyzkoušet: dýně, houby z lesa i obchodu a jedno sladké překvapení

Grilované houby
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Grilování v období žloutnoucích listů je snad ještě příjemnější než za horkých letních dnů. Ono taky komu by se chtělo rozpalovat gril, když venku praží slunce a vzduch má přes 30 stupňů. To na podzim získává grilování úplně nový nádech. Na hřejivé teplo sálající z grilu se budete vyloženě těšit, a navíc v tomto ročním období můžete připravit fantastické pokrmy ze sezónních plodin.

Z dýně nemusíte vařit jen dýňovou polévku

Milujete grilovanou zeleninu? Pak si oblíbíte i ryze podzimní plodinu – dýni. Jestli jste ji ještě nezkoušeli grilovat, teď je ten nejlepší čas. Dýně má lehce nasládlou chuť a v kombinaci s kouřem z grilu je jednoduše skvělá. Stačí ji posolit a zakápnout olivovým olejem. Na talíři ji můžete posypat bylinkami a rozdrobeným výraznějším sýrem. Hodí se feta, ale i sýry s modrou plísní.

  • Dýně v sobě skrývají mnoho antioxidantů, které chrání tělo před různými nemocemi.
  • Do jídelníčku byste je měli zařadit i proto, že obsahují vitamín C a dodávají energii.
  • Patří mezi hutnější pokrmy, takže vězte, že po konzumaci vás hlad jen tak nepřepadne.

Houby z lesa rovnou na gril

Jestli i vy patříte mezi Čechy, kteří rádi vyrazí do lesa na houby a jsou v hledání úspěšní, pak máte vyhráno. Takové hříbky na grilu jsou opravdovou lahůdkou. Tvrdší houby nakrájejte na plátky a napíchněte na špíz. Potřete je olivovým olejem a přidejte nasekaný libeček. A pokud jste při hledání neměli štěstí, použijte houby z obchodu.

Konzumace hub vám prospěje i po zdravotní stránce. Houby totiž obsahují velmi mnoho živin, minerálů a vitamínů. Zlepšují imunitní systém, a navíc vás dostatečně zasytí. V neposlední řadě budete mít i radost z úlovku, pokud si je nasbíráte sami.

Dozrávají fíky, nezapomeňte je přidat na gril

Podzim nahrává i grilování fíků, které dozrávají na konci léta a v září. Dejte si jen pozor na jejich rychlou zkázu a nakupte je maximálně dva dny dopředu. Rozkrojte fíky na půlku a pokapejte citronovou šťávou. Do každého kousku ještě můžete dát trochu modrého sýra.

Fíky jsou rovněž plné minerálních látek a vitamínů a mimo jiné pomáhají také se zažíváním. Konzumovat by je měli hlavně ti, kteří mají trochu línější střeva. Fíky totiž fungují jako přírodní projímadlo podobně jako švestky nebo kiwi.

Vyzkoušejte různé kombinace a užijte si pestré chutě sezóny přímo z grilu. A hlavně – nebojte se experimentovat!

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín