Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromné retro: Uvařte si pokrmy inspirované 30. léty 20. století

Vepřová panenka v mléce a lepenice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prvorepublikové menu se lišilo podle postavení člověka ve společnosti. Lidé z vyšších tříd se dostali i k zahraničním surovinám, nižší třídy se musely spokojit s převážně lokálními potravinami. I těch ale bylo v některých obdobích nedostatek. Nechte se inspirovat a připravte si československé lahůdky!

  • Jídelníček těžce pracujících byl velmi prostý a maso zahrnoval jen výjimečně. Dělníci, kteří chodili za prací do továren, zaháněli hlad jídly jednoduchými a často jednotvárnými.
  • Na rozdíl od zemědělců, kteří žili na venkově a měli tedy dostupný rozmanitější výběr surovin, z nichž většinu si sami vypěstovali, se dělníci museli spokojit s nabídkou městských trhů.

Kraple alias bramborové taštičky

Za zázračnou potravinu byly brambory považovány již dávno před první republikou. Dodnes jsou brambory nedílnou součástí různých slaných i sladkých těst, která můžeme s hrdostí považovat za skvosty české národní kuchyně.

  • Příkladem bramborového těsta hojně používaného před sto lety jsou například kraple – bramborové taštičky plněné povidly.

Královna polévek – bramboračka

V polévkách byly prvorepublikové hospodyně velmi vynalézavé. V poválečném období byl například běžný vývar z bramborových slupek, který se v rámci skromné kuchyně jistě hodí i dnešním hospodyňkám. Mezi nejčasteji připravované polévky patřila bramboračka.

Lepenice nad zlato

Hrdým reprezentantem chudé kuchyně je třeba lepenice z brambor a kysaného zelí, do které někdy kuchařky přidávaly také škvarky či kousky uzeného masa.

Nudle jako od babičky

Těstoviny tehdejším hospodyním rozhodně nebyly neznámé, ať už jako prosté nudle s mákem nebo zapečené šunkofleky. Samozřejmostí byla jejich domácí příprava. Žádné nudle z pytlíku.

Zbytky od oběda k večeři

Dalším typickým jídlem byly knedlíky s vajíčkem, které dodnes patří k oblíbeným způsobům, jak ze zbytků vykouzlit jednoduchou, ale lahodnou večeři. Nejlepší jsou samozřejmě z domácích knedlíků a vajec od slepic z volného chovu.

Zdroje informací: Odbornice na gastronomii první republiky Kristina Šemberová, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín