Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromné retro: Uvařte si pokrmy inspirované 30. léty 20. století

Vepřová panenka v mléce a lepenice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prvorepublikové menu se lišilo podle postavení člověka ve společnosti. Lidé z vyšších tříd se dostali i k zahraničním surovinám, nižší třídy se musely spokojit s převážně lokálními potravinami. I těch ale bylo v některých obdobích nedostatek. Nechte se inspirovat a připravte si československé lahůdky!

  • Jídelníček těžce pracujících byl velmi prostý a maso zahrnoval jen výjimečně. Dělníci, kteří chodili za prací do továren, zaháněli hlad jídly jednoduchými a často jednotvárnými.
  • Na rozdíl od zemědělců, kteří žili na venkově a měli tedy dostupný rozmanitější výběr surovin, z nichž většinu si sami vypěstovali, se dělníci museli spokojit s nabídkou městských trhů.

Kraple alias bramborové taštičky

Za zázračnou potravinu byly brambory považovány již dávno před první republikou. Dodnes jsou brambory nedílnou součástí různých slaných i sladkých těst, která můžeme s hrdostí považovat za skvosty české národní kuchyně.

  • Příkladem bramborového těsta hojně používaného před sto lety jsou například kraple – bramborové taštičky plněné povidly.

Královna polévek – bramboračka

V polévkách byly prvorepublikové hospodyně velmi vynalézavé. V poválečném období byl například běžný vývar z bramborových slupek, který se v rámci skromné kuchyně jistě hodí i dnešním hospodyňkám. Mezi nejčasteji připravované polévky patřila bramboračka.

Lepenice nad zlato

Hrdým reprezentantem chudé kuchyně je třeba lepenice z brambor a kysaného zelí, do které někdy kuchařky přidávaly také škvarky či kousky uzeného masa.

Nudle jako od babičky

Těstoviny tehdejším hospodyním rozhodně nebyly neznámé, ať už jako prosté nudle s mákem nebo zapečené šunkofleky. Samozřejmostí byla jejich domácí příprava. Žádné nudle z pytlíku.

Zbytky od oběda k večeři

Dalším typickým jídlem byly knedlíky s vajíčkem, které dodnes patří k oblíbeným způsobům, jak ze zbytků vykouzlit jednoduchou, ale lahodnou večeři. Nejlepší jsou samozřejmě z domácích knedlíků a vajec od slepic z volného chovu.

Zdroje informací: Odbornice na gastronomii první republiky Kristina Šemberová, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč