Českou biopotravinou roku 2009 se stal švestkový biodžem vyráběný společností Heliavita ve spolupráci s firmou TopBio. Vítězové převzali cenu včera večer na slavnostním vyhlášení výsledků v Praze.
Do 8. ročníku soutěže nominovalo 18 výrobců biopotravin celkem 39 výrobků v šesti kategoriích. Švestkový biodžem nadchl porotce nejen vynikající chutí a designem etikety, ale také svým marketingovým konceptem.
Společnost Heliavita v obci Nětčice nedaleko Kroměříže již víc než patnáct let na dvaceti hektarech ekologicky pěstuje pestrou směsici ovocných stromů – od jabloní přes meruňky a broskve až po švestky, hrušky a ořechy. Produkci čerstvého ovoce však byla nucena vždy prodat co nejrychleji. Ve spolupráci s obchodní společností TopBio, a. s., která pomohla s vybudováním zázemí pro výrobu a postarala se o prodej do maloobchodní sítě, se podařilo ovoce zpracovat na vynikající produkt s dlouhodobou trvanlivostí.
Vítězové produktových kategorií
Tradičně nejvíce obsazenou kategorií byla kategorie mlýnské a pekárenské výrobky. Vítězem za rok 2009 se staly Žitné chrupky s česnekem a solí od firmy Antonín Kolinger ASON.
Do kategorie mléko a mléčné výrobky nominovaly dvě mlékárny celkem sedm výrobků. Porota za vítěze určila výrobek Amálka biosmetana ke šlehání 33 % tuku z Lacrumu Velké Meziříčí, která je nadchla skvělou chutí a konzistencí.
Složitý výběr měli porotci v kategorii maso a výrobky z masa, kde vybírali ze šesti nominací. Vítězem kategorie se stalo Biokuřecí maso z českých ekologických farem vyráběné společností Biopark.
Čtyři výrobci nominovali své výrobky do kategorie nápoje. Porotce nejvíce zaujala Rakytníková šťáva 100% od firmy Miloslav Košek – Ekoplanet.
Tentokrát slaběji zastoupenou kategorii výrobky z ovoce a zeleniny naplnila svými biodžemy společnost Heliavita, která nominovala švestkový a meruňkový džem. Vítězem kategorie a zároveň vítězem celé soutěže se stal švestkový biodžem.
V kategorii pochutiny a ostatní potravinářské výrobky spolu boj o přízeň poroty svedly výrobky společností VETO ECO a Amylon. V této kategorii vyhrál NATURVITA Bio Tofu Strips od firmy VETO ECO za výbornou chuť, netradiční zpracování tofu a také za velmi zdařilé grafické zpracování obalů celé řady výrobků.
Do kategorie biovýrobky pro gastronomii nebyla tentokrát nominována žádná novinka.
Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců.