0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Boj za trhy s kvalitním domácím sortimentem

Boj za trhy s kvalitním domácím sortimentem
sdílet:
Nadace Partnerství a občanské sdružení Archetyp společně prosazují vznik nových tržnic. Poukazují na to, že všude ve světě jsou tržnice běžné, a jsou především zárukou opravdu čerstvých, kvalitních a národních pochutin. Většinu tržnic ve světových metropolích navštěvují v hojném počtu i turisté.

Pláč nad zrušenými trhy

V Česku dnes mnoho kvalitních tržnic nenajdete, navíc mnohé se v nedávné době zrušily. Například zrušení pražské pankrácké tržnice nezabránily ani petice a protesty. Výjimkou je Zelný trh v Brně a trhy v několika menších městech. Mnoho lidí, ať už z řad běžných občanů nebo i špičkových kuchařů, v poslední době čím dál hlasitěji volá po tržnici s nabídkou kvalitních a českých surovin. Farmáři by tak získali jistotu odbytu.

Podpora do začátku

Nadace Partnerství a sdružení Archetyp spolupracují se zahraničními organizacemi a sdruženími (např. s newyorskou organizací Project for Public Spaces nebo UrbSpace). Nabízejí městům, občanským sdružením i zemědělcům pomoc při prosazování vzniku tržnic, při realizaci a také finanční podporu ze svého fondu.

Dočká se pražská náplavka své tržnice?

Dle studie zadané hlavním městem vytipovali odborníci 17 lokalit, které jsou nejvhodnější pro zřízení tržnice, především z hlediska dopravní dostupnosti, blízkosti centra a turistických atrakcí apod. Jako vítězná lokalita vyšla ze studie náplavka poblíž Palackého náměstí. Tedy od Mánesa k Výtoni.

Uvidíme na jaře

Podle Daniela Mourka z Nadace Partnerství hlavní město Praha, Středočeský kraj a Praha 2 už tržnici odsouhlasily. Nyní probíhají jednání s konkrétními prodejci. Pokud všechno dobře dopadne, mohla by tržnice přivítat první nakupující už letos v dubnu

Návrat ke kořenům online

Zřízení tržnice hodlá Nadace Partnerství a sdružení Archetyp podpořit webovým portálem. Ten má sloužit jako virtuální náměstí.

Zkrátka místo, kde se sejdou všechny tři skupiny, úzce spjaté s tržnicí:

    1. nakupující
    2. farmáři
    3. odborníci (šéfkuchaři)


      Tady by se každý dozvěděl, po čem je na tržnici největší poptávka nebo čeho je přebytek. A kuchaři by si zde mohli najít svého pravidelného dodavatele.

      Autor: Redakce Apetit

      Apetit magazín

      Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
      • Tipy a triky

      Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

      Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
      Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
      • Tipy a triky

      Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

      Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

      Obchod Apetit

      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      549 Kč
      439 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      319 Kč