Značka Walkers, největší anglický výrobce brambůrků, vypustila na anglický trh šest nových příchutí svých výrobků. Najdete mezi nimi zajímavé kombinace jako chillli & čokoláda i prapodivné příchutě typu křupavá kachna, ryba s hranolky (fish & chips) nebo snídaně pro silné chlapy (builder’s breakfast). Nové příchutě byly vybrány v rámci gigantické soutěže Do us a Flavour, díky níž chtěla společnost Walkers najít příchutě 21. století. Ty by měly konkurovat starým a oblíbeným chuťovým kombinacím.
Složení nové příchutě a obrázek, který ji vystihuje nejlépe, zaslalo do soutěže přes milion amatérských potravinových technologů. Nejpopulárnější novinku, která vzejde na konci května z hlasování britské veřejnosti, pak zahrnou u Walkers do běžné produkce. Vynálezce příchutě, kterou si veřejnost zamiluje, získá odměnu v hodnotě 50 000 liber (v přepočtu asi 1 450 000 korun) a 1 % z prodeje ‚svých‘ brambůrků, což by podle PR agentury zastupující značku Walkers mohlo být až 57 000 liber ročně (1 650 000 korun).
Soutěžící se při vymýšlení nových chutí inspirovali hlavně britskými tradicemi a známými jídly. Příchuť fish & chips, tedy smažené ryby s hranolkami, vymyslela sociální pracovnice Jane Hallamová. Sama je vegetariánka, ale příchuť fish & chips jí na trhu chybí. Samotnou chuť ryb vytvořila bylinkami, kořením a dalšími přísadami. Snídani pro siláky vymyslela teprve šestadvacetiletá žena v domácnosti Emma Rushinová. „Nejdříve ucítíte párky, pak vejce, slaninu a nakonec máslový toust. Když jsem zjistila, že jsem jednou z finalistek, nemohla jsem se z toho tři dny vzpamatovat,“ vypráví.
Mezi autory šesti soutěžících chutí je jen jediný muž – šestadvacetiletý margetingový expert Martyn Wright. Na chuť pojmenovanou cajun squirrel (cajun veverka) přišel úplně náhodou, když viděl veverku na menu jedné restaurace. „Věřím, že lidé budou tak zaskočeni, že si prostě balíček koupí. Možná to zní hodně prapodivně, ale funguje to.“ Veverku naštěstí v balíčku nenajdete, příchuť se skládá z mléka, laktózy, soli, cukru, sušené cibule a česneku, citronové šťávy, kardamomu, zázvoru, koriandru, chilli, kmínu, oregana, tymiánu, petržele, papriky a dalších přísad.