Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Česká rčení a přísloví jsou plná dobrot: Pojďte si podle nich uvařit

Jídlo podle pranostik
ZDROJ: Kazi Azi/Unsplah
sdílet:

Přísloví, rčení a pořekadla používáme tak často, že se nad jejich významem a hloubkou mnohdy ani nepozastavíme. Ukrývají v sobě velkou dávku modrosti a také spoustu dobrého jídla nebo koření. Pojďme se společně na některá podívat a zároveň si ukážeme, co si ze zmíněných pokrmů připravit.

Chléb

Chléb měl v dějinách lidstva výsadní postavení. Nebyla to jen jedna z běžných potravin, jak ji chápeme dnes, ale byl vnímán jako Boží dar.

  • Ježíš Kristus kdysi údajně prohlásil: „Já jsem chléb života! Kdo přichází ke mně, nebude nikdy hladovět, a kdo věří ve mně, nebude nikdy žíznit".
  • Bochník se objevuje i v modlitbě „chléb náš vezdejší dej nám dnes.“
  • Při jeho pečení se dodržovaly rituály - například žena musela během jeho přípravy mlčet a nikdo ji nesměl rušit. Vzpomínáte, jaký trest postihl neposlušné syny v pohádce Sedmero krkavců?
  • Chleba se uchovával zabalený v utěrce v ošatce, která stála uprostřed stolu. Bochník musel ležet plochou stranou vždy dolů. Kdyby to bylo naopak, „Pánbůh by se hněval“, jak říkávaly naše babičky.
  • Nezbytnou součástí chlebového bochníku byl řez ve tvaru kříže. Náboženská symbolika je zřejmě jasná, ale z praktického hlediska se chleba nařezával, aby mohla během pečení unikat pára a bochník se nesrazil.
  • Určitě znáte přísloví „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“.
  • A pokud se vydáte za lepším, myslete na to, že „všude je chleba o dvou kůrkách“ – tedy to dobré, ale i to špatné.

Ryba

S rybou do našich domovů vplouvá element vody a přináší s sebou hojnost. Možná je to jeden z důvodů, proč se stal kapr součástí našeho tradičního Štědrovečerního menu.

  • Symbolizuje plodnost, kreativitu, věčný a radostný život.
  • Když Babyloňané rozdělili zvěrokruh do dvanácti znamení, nezapomněli ani na rybu.
  • Také jsme si ji vypůjčili do přísloví „ryba smrdí od hlavy“. Protože mozková tkáň se skutečně kazí nejdříve, nepříjemně zapáchá a od ní i zbytek ryby. Význam je nejspíš jasný – příčinu problému hledej u zdroje.
  • Určitě si také vzpomenete na „zdravý jako rybička“. A proč rybička? Už jste ji někdy viděli u veterináře?

Šafrán

I toto vzácné koření se objevuje v naší lidové slovesnosti. Konkrétně v rčení, že „je něčeho jak šafránu“.

  • Šafrán byl od pradávna považován za vzácný životabudič a jeho žluť byla módní barvou tehdejších dam.
  • Je léčivkou i drahocenným kořením. Na jeden kilogram sušeného koření je třeba 60 až 120 tisíc květů.

Mák

Mák modrý je důležitou součástí české kuchyně. Proto není divu, že zdomácněl i v rčeních a přirovnáních.

  • Staré známé učitelské povzdechnutí „chyb jak máku“ je většině jistě dobře znám.
  • Co třeba povzdechnutí „ani za mák“? Zkuste si představit, co byste udělali za tak malé zrníčko.

Hrách

Dokonce i luštěniny si našly své uplatnění.

Jen si vzpomeňte na říkadlo, kterým se uspávají malé děti. „Houpy, houpy, kočka snědla kroupy, kocour hrách, na kamnách.“

  • Také se říkalo: „Hrách a kroupy, kdo je hloupý“, jenže s tím si dovolíme nesouhlasit. Kombinace luštěnin a krup je velmi chutné postní jídlo, které najdete pod označením „šoulet“.
  • Ovšem „házet hrách na zeď“, jinými slovy dělat něco zbytečně, chce asi málokdo z nás.

Obilí

Určitě jste už slyšeli slovní spojení „mít za lubem". Že vám to žádnou potravinu nepřipomíná. Vzdáleně ano. Lub se říkalo dvěma dřevěným plátům, které chránily mlýnské kameny. A právě za nimi zůstávala ta nejjemnější mouka, kterou si mlynář mohl ponechat jako odměnu za svou práci.

Další obilné rčení se vžilo pro netrpělivce –⁠ vyčkej času, jako husa klasu". Ale jestli se pták kdy krmení dočkal, nebo ještě před tím skončil na pekáči, toť otázka.

Ovoce

Ovocnými příslovími se český jazyk jen hemží.

  • Vzpomeňte si, kdy vás někdo „nachytal na švestkách"?
  • Čí „jablko nepadlo daleko od stromu"?
  • A co teprve básničky „Foukej, foukej větříčku, shoď mi jednu hruštičku".
  • Nebo slavný tanec, který provázejí slova „měla babka čtyři jabka".

Potravin, koření a surovin máme v české lidové slovesnosti mnoho. Naléváme si čistého vína, bojujeme s rozlousknutím  oříšku i pláčeme nad rozlitým mlékem.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč