Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy

sdílet:
I více než sto let od svého objevení má obložený chlebíček své nadšené vyznavače. Čerstvým chlebíčkům s bramborovým salátem, šunkou a vejci odolá jen málokdo. Věděli jste, že má po celé Evropě spoustu příbuzných?
Chlebíček je takový náš malý nenápadný zázrak: na miniaturním prostoru plátku čerstvé veky se vrší různé lahůdky a výsledkem je dokonalá chuťová slast. Jeho objevení se připisuje pražskému lahůdkáři Paukertovi, který se prý inspiroval v Itálii, odkud pochází také původní recept na proslulý vlašský salát. Na chlebíčky se v Praze za první republiky chodilo také k Linkům, Lippertům i do lahůdkářství U Zoufalých. Proslulé chlebíčky z Paukertova lahůdkářství miloval herec Vlasta Burian a velmi vřelý vztah měli s touto pochoutkou také Hugo Haas či Ema Destinnová.

Obložené chlebíčky

Více
 

Hvězdná lahůdka

Čerstvá veka, tak akorát ochucený bramborový salát a kvalitní šunka – výběr přísad je při přípravě chlebíčků zcela zásadní. Pokud se do nich pustíte doma, vybírejte opravdu kvalitní šunku s vysokým podílem masa a připravte si domácí salát. Doporučit můžeme bramborový, pochoutkový i hanácký. Další obložení už je jen na vás.
Naprostá chlebíčková klasika? Veka, bramborový salát, kournoutek z šunky, půlka vejce přelitá majonézou a kyselá okurka. V dalších variantách může šunku nahradit trvanlivý salám nebo sýr ozdobený kousky zeleniny.
Pozor také na správném načasování, abyste své vyladěné chlebíčky podávali čerstvé. Neznáme větší zklamání než se zakousnout do oschlé veky. Jako prevenci můžete použít chlazení a přetahování potravinářskou fólií. 

Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky

Více

Letem chlebíčkovým světem

Zajímavé je, že chlebíčky, jak je známe u nás, bychom nikde jinde ve světě nenašli. V rodině otevřených sendvičů však mají opravdu široké příbuzenstvo. To středomořské se blíží spíše našim topinkám, což nic nemění na tom, že chutná naprosto skvěle. Seznamte se, prosím. 

Dánsko: smørrebrød

Velmi výživný severský chlebíček zastoupí oběd či večeři. Plátek žitného chleba potřený máslem se zcela ztrácí pod bohatou oblohou. V ní najdete tenké plátky ryby i hovězího masa, krevety, vejce, sýr, čerstvou nebo nakládanou zeleninu a mnoho dalšího. K nesmrtelným kombinacím patří: 

  • marinovaná ryba, kopr, hořčičná omáčka, 
  • rostbíf, křen, kyselá zelenina,
  • modrý sýr, hruška, vlašské ořechy.

 

Švédsko: toast skagen

Drobné krevetky na opečeném toustu jsou naprostou klasikou švédských chuťovek. Poprvé je prý sestavil Tore Wretman v roce 1956 a jeho nápad se rychle rozšířil do restaurací po celém Švédsku. Není divu, příprava je snadná a rychlá. Původní recept kombinuje krevety s majonézou, my jsme je odlehčili kysanou smetanou. Vrstvení na tenkém plátku bílého chleba zůstává stejné. 

Krevetové chlebíčky

Více

Francie: roustides aux anchois

Francouzi jsou chlebíčkoví minimalisti. Například v Provence si můžete jako předkrm dát roustides aux anchois – nasucho opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. Jednoduché a působivé. Vyzkoušet můžete i verzi bez pečiva, které překvapivě nahradí uvařené vejce. 

Vajíčka s ančovičkou

Více

Itálie: bruschette a crostini

Frances Mayesová, autorka kuchařky Vaříme s toskánským sluncem, je přesvědčená, že v bruschettě se skrývá skutečná esence toskánské kuchyně. Plátek italského venkovského chleba můžete obložit podle své fantazie, nejlepší je ale podle Mayesové jen tak, opečený a štědře politý olivovým olejem. Možná budete stejně jako ona žasnout, jak může být něco tak jednoduchého tak lahodné.

Našim chlebíčkům jsou víc podobné crostini: menší kolečka bílé bagety, která se mohou podávat i bez opečení například s pomazánkou z hrášku či bílých fazolí ochucených šalvějí. Bruschette a crostini v Itálii nechybí na žádné míse s předkrmy.

Bruschette a crostini

Více

Řecko: opečený chléb a pita

Jíst rukama je v Řecku zcela běžné. I zde se na výsluní vyhřívají plátky opečeného chleba jako v dalších středomořských zemích. Řekové je potírají třeba olivovou tapenádou či pomazánkou z lilku. Opečený bílý chléb někdy vystřídá teplá pita. Aby ne, jsme přece v Řecku.

A co vy, také nedáte dopustit na českou klasiku se šunkou a vejcem na bramborovém salátu nebo se raději inspirujete v zahraničí? Jaký kombinace českých chlebíčků u vás vítězí? Nechte se inspirovat i dalšími recepty, které najdete pod článkem. 

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Chlebíčky & jednohubky

TAJEMSTVÍ OBLOŽENÉHO CHLEBÍČKUPlátek dobrého pečiva a na něm dvě nebo tři dokonale chuťově propojené vrstvy. Poradíme vám, jak si připravit ty nejlepší chlebíčky. HLAVNÍ SLOŽKA Tohle je chlebíčková klasika – majonézový...
  • Novinky a zajímavosti

6 nápadů na efektní dezerty, které zazáří

Chcete svým hostům nebo rodině nabídnout ještě něco jiného než vánoční cukroví? Zkrátka něco výjimečného a neobyčejného? Následující dezerty jsou pro podobný okamžik jako stvořené. Jsou sváteční, poměrně snadné a dají se zčásti nebo...

Obchod Apetit