0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Český chlebíček a jeho příbuzní z celé Evropy

Chlebíček s avokádem
ZDROJ: haly Truong/Unsplash
sdílet:
I více než sto let od svého objevení má obložený chlebíček své nadšené vyznavače. Čerstvým chlebíčkům s bramborovým salátem, šunkou a vejci odolá jen málokdo. Věděli jste, že má po celé Evropě spoustu příbuzných? 

 

Chlebíček je takový náš malý zázrak: na miniaturním prostoru plátku čerstvé veky se vrší různé lahůdky a výsledkem je dokonalá chuťová slast. Jeho objevení se připisuje pražskému lahůdkáři Paukertovi, který se prý inspiroval v Itálii, odkud pochází také původní recept na proslulý vlašský salát.
  • Na chlebíčky se v Praze za první republiky chodilo také k Linkům, Lippertům i do lahůdkářství U Zoufalých.
  • Proslulé chlebíčky z Paukertova lahůdkářství miloval herec Vlasta Burian a velmi vřelý vztah měli s touto pochoutkou také Hugo Haas či Ema Destinnová.

Hvězdná lahůdka

Čerstvá veka, bramborový salát a kvalitní pražská šunka – výběr přísad je při přípravě chlebíčků zcela zásadní. Pokud se do nich pustíte doma, vybírejte šunku s vysokým podílem masa a připravte si domácí lahůdkový salát. Doporučit můžeme bramborový, pochoutkový i hanácký. Další obložení už je jen na vás.
  • Naprostá chlebíčková klasika? Veka, bramborový salát, kournoutek z šunky, půlka vejce přelitá majonézou a kyselá okurka. 
  • V dalších variantách může šunku nahradit trvanlivý salám nebo sýr ozdobený kousky zeleniny.
  • Pozor také na správném načasování, abyste své vyladěné chlebíčky podávali čerstvé. Není většího zklamání než se zakousnout do oschlé veky. 

Letem chlebíčkovým světem

Zajímavé je, že chlebíčky, jak je známe u nás, bychom nikde jinde ve světě nenašli. V rodině otevřených sendvičů však mají opravdu široké příbuzenstvo. To středomořské se blíží spíše našim topinkám, což nic nemění na tom, že chutná naprosto skvěle. Seznamte se, prosím. 

Dánsko: smørrebrød

Výživný severský chlebíček zastoupí oběd či večeři. Plátek žitného chleba potřený máslem se zcela ztrácí pod bohatou oblohou. V ní najdete tenké plátky ryby i hovězího masa, krevety, vejce, sýr, čerstvou nebo nakládanou zeleninu a mnoho dalšího. K nesmrtelným kombinacím patří: 

  • marinovaná ryba, kopr, hořčičná omáčka, 
  • rostbíf, křen, kyselá zelenina,
  • modrý sýr, hruška, vlašské ořechy.

Švédsko: toast skagen

Drobné krevetky na opečeném toustu jsou naprostou klasikou švédských chuťovek. Poprvé je prý sestavil Tore Wretman v roce 1956 a jeho nápad se rychle rozšířil do restaurací po celém Švédsku. Není divu, příprava je snadná a rychlá. Původní recept kombinuje krevety s majonézou, my jsme je odlehčili kysanou smetanou. Vrstvení na tenkém plátku bílého chleba zůstává stejné. 

Francie: roustides aux anchois

Francouzi jsou chlebíčkoví minimalisti. Například v Provence si můžete jako předkrm dát roustides aux anchois – nasucho opečené krajíce bílého chleba potřené pastou z česneku, ančoviček, olivového oleje a lístků petrželky. Jednoduché a působivé. Vyzkoušet můžete i verzi bez pečiva, které překvapivě nahradí uvařené vejce. 

Itálie: bruschette a crostini

Frances Mayesová, autorka kuchařky Vaříme s toskánským sluncem, je přesvědčená, že v bruschettě se skrývá skutečná esence toskánské kuchyně. Plátek italského venkovského chleba můžete obložit podle své fantazie, nejlepší je ale podle Mayesové jen tak, opečený a štědře politý olivovým olejem. Možná budete stejně jako ona žasnout, jak může být něco tak jednoduchého tak lahodné.

  • Našim chlebíčkům jsou víc podobné crostini: menší kolečka bílé bagety, která se mohou podávat i bez opečení například s pomazánkou z hrášku či bílých fazolí ochucených šalvějí.
  • Bruschette a crostini v Itálii nechybí na žádné míse s předkrmy.

Řecko: opečený chléb a pita

Jíst rukama je v Řecku zcela běžné. I zde se na výsluní vyhřívají plátky opečeného chleba jako v dalších středomořských zemích. Řekové je potírají třeba olivovou tapenádou či pomazánkou z lilku. Opečený bílý chléb někdy vystřídá teplá pita. Aby ne, jsme přece v Řecku.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit