0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina
sdílet:

Italové Ettore Diana a Luca Braguti mají o čem přemýšlet. Jejich světový rekord ve výrobě největšího cappuccina, který drželi od roku 2002, byl překonán. Podařilo se to českým baristům v sobotu 7. února na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Top Gastro 2009. Osmdesát odborníků na přípravu kávy smíchalo zhruba 300 litrů espressa a 1700 litrů mléka.

Vyrobili tak cappuccino o objemu více než 2117 litrů. Výsledky zaregistrovali zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy, a přítomní právníci. Počin bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Přípravy na pokus o světový rekord začaly už ve středu, kdy si čtyřicet baristů přípravu obřího horkého nápoje vyzkoušelo a vytvořilo český rekord. Vytvoření obřího cappuccina trval baristům tři hodiny. „Chceme zviditelnit práci baristů, tedy specialistů na práci s kávou. Cappuccino je prostředek, jak přitáhnout zájem široké veřejnosti,“ řekla za pořadatele akce Štěpánka Havrlíková. Podle ní baristé prokázali, že jsou schopni pracovat týmově, že se dokážou výtečně starat o čistotu pracoviště a vařit dobrou kávu i za mimořádných podmínek. „Nejde jen o zbytečné lití mléka do velkého šálku,“ dodala.

Stejně jako český rekord, i výsledek toho světového ocení ve finále hlavně čuníci. „Nápoj vypijí prasata. Mají z 97 procent stejný metabolismus jako člověk. Když se jim cappuccino přidá do krmné směsi, bude to pro ně velká lahůdka,“ pousmála se Havrlíková.

Pokusy o rekordy se uskutečnily v rámci veletrhu Top Gastro 2009, jehož součástí je soutěž Mistr kávy. Na té se již pošesté utkají o nejlepší baristé o titul Mistr kávy. Vítěz bude Českou republiku reprezentovat letos v Atlantě. Chcete-li vedět, jak obří šálek vypadá, nastudujte si program Tour s rekordním šálkem.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč