Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina
sdílet:

Italové Ettore Diana a Luca Braguti mají o čem přemýšlet. Jejich světový rekord ve výrobě největšího cappuccina, který drželi od roku 2002, byl překonán. Podařilo se to českým baristům v sobotu 7. února na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Top Gastro 2009. Osmdesát odborníků na přípravu kávy smíchalo zhruba 300 litrů espressa a 1700 litrů mléka.

Vyrobili tak cappuccino o objemu více než 2117 litrů. Výsledky zaregistrovali zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy, a přítomní právníci. Počin bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Přípravy na pokus o světový rekord začaly už ve středu, kdy si čtyřicet baristů přípravu obřího horkého nápoje vyzkoušelo a vytvořilo český rekord. Vytvoření obřího cappuccina trval baristům tři hodiny. „Chceme zviditelnit práci baristů, tedy specialistů na práci s kávou. Cappuccino je prostředek, jak přitáhnout zájem široké veřejnosti,“ řekla za pořadatele akce Štěpánka Havrlíková. Podle ní baristé prokázali, že jsou schopni pracovat týmově, že se dokážou výtečně starat o čistotu pracoviště a vařit dobrou kávu i za mimořádných podmínek. „Nejde jen o zbytečné lití mléka do velkého šálku,“ dodala.

Stejně jako český rekord, i výsledek toho světového ocení ve finále hlavně čuníci. „Nápoj vypijí prasata. Mají z 97 procent stejný metabolismus jako člověk. Když se jim cappuccino přidá do krmné směsi, bude to pro ně velká lahůdka,“ pousmála se Havrlíková.

Pokusy o rekordy se uskutečnily v rámci veletrhu Top Gastro 2009, jehož součástí je soutěž Mistr kávy. Na té se již pošesté utkají o nejlepší baristé o titul Mistr kávy. Vítěz bude Českou republiku reprezentovat letos v Atlantě. Chcete-li vedět, jak obří šálek vypadá, nastudujte si program Tour s rekordním šálkem.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín