0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina

Čeští baristé mají světový rekord s příchutí cappuccina
sdílet:

Italové Ettore Diana a Luca Braguti mají o čem přemýšlet. Jejich světový rekord ve výrobě největšího cappuccina, který drželi od roku 2002, byl překonán. Podařilo se to českým baristům v sobotu 7. února na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Top Gastro 2009. Osmdesát odborníků na přípravu kávy smíchalo zhruba 300 litrů espressa a 1700 litrů mléka.

Vyrobili tak cappuccino o objemu více než 2117 litrů. Výsledky zaregistrovali zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy, a přítomní právníci. Počin bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Přípravy na pokus o světový rekord začaly už ve středu, kdy si čtyřicet baristů přípravu obřího horkého nápoje vyzkoušelo a vytvořilo český rekord. Vytvoření obřího cappuccina trval baristům tři hodiny. „Chceme zviditelnit práci baristů, tedy specialistů na práci s kávou. Cappuccino je prostředek, jak přitáhnout zájem široké veřejnosti,“ řekla za pořadatele akce Štěpánka Havrlíková. Podle ní baristé prokázali, že jsou schopni pracovat týmově, že se dokážou výtečně starat o čistotu pracoviště a vařit dobrou kávu i za mimořádných podmínek. „Nejde jen o zbytečné lití mléka do velkého šálku,“ dodala.

Stejně jako český rekord, i výsledek toho světového ocení ve finále hlavně čuníci. „Nápoj vypijí prasata. Mají z 97 procent stejný metabolismus jako člověk. Když se jim cappuccino přidá do krmné směsi, bude to pro ně velká lahůdka,“ pousmála se Havrlíková.

Pokusy o rekordy se uskutečnily v rámci veletrhu Top Gastro 2009, jehož součástí je soutěž Mistr kávy. Na té se již pošesté utkají o nejlepší baristé o titul Mistr kávy. Vítěz bude Českou republiku reprezentovat letos v Atlantě. Chcete-li vedět, jak obří šálek vypadá, nastudujte si program Tour s rekordním šálkem.

Související články

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit