0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští farmáři zůstanou bez peněz

Čeští farmáři zůstanou bez peněz
sdílet:
Čeští zemědělci i jejich kolegové z dalších ‚nových‘ zemí Evropské unie musejí do roku 2013 vydržet s nižšími dotacemi, než dostávají farmáři z původní evropské patnáctky. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to potvrdila eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer-Boelová. Dotací se podle ní Evropská unie nemůže vzdát ani v budoucnu.

„Nevěřím, že by změna současného stavu byla před rokem 2013 možná,“ řekla deníku Fischer-Boelová. Právě požadavek, aby všichni v Unii brali stejné dotace už příští rok, byl jedním z důvodů čtvrtečních demonstrací zemědělců v Praze. Kolem 8000 demonstrujících z osmi evropských zemí požadovalo dorovnání dotačních podmínek mezi starými a novými členskými státy dříve než v roce 2013, ale také větší podporu pro chovatele mléčného skotu, které trápí nízké výkupní ceny mléka.

Fischer-Boelová vyjadřuje většinový názor ministrů zemědělství sedmadvacítky. „Nové země sice mají nižší dotace na produkci, ale zase berou víc peněz na rozvoj celého venkova,“ zdůraznila komisařka. Reagovala také na připomínky českých farmářů, kteří obviňují zahraniční konkurenty z ‚nedovolených dotací‘ (Agrární komora několikrát osočila Rakušany, Němce či Poláky). „O žádných tajných podporách samozřejmě nevím,“ prohlásila Fischer-Boelová. Vysvětlila, že všechny země, tedy i Česko, mají možnost podle speciálního pravidla dotovat jednu farmu navíc částkou 7500 eur během tří let.   

Komisařka rovněž uvedla, že zemědělská politika Unie musí být i nadále společná. Kdyby se rozpadla, soupeřily by mezi sebou ve výši dotací svým farmářům ministři financí jednotlivých zemí. Konkurence by podle ní z trhu zmizela.   

Ani po roce 2013, kdy Unie začne pracovat s novým rozpočtem, se tak daňovým poplatníkům neuleví. Na podporu farmářů jde přitom polovina celého unijního rozpočtu, tedy kolem 60 miliard eur. „Mnohem větší podíl z dotací však po roce 2013 půjde na rozvoj celého venkova, ne pouze na podporu produkce,“ řekla dnešním Hospodářským novinám Fischer-Boelová.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit