Triumf českých restaurací, které v roce 2012 získaly po jedné michelinské hvězdě, se opakuje i letos. Pražské podniky La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron se opět objevily v michelinském průvodci mezi nejlepšími světovými restauracemi. Inspektoři, kteří podniky navštěvují bez ohlášení a často v utajení, se zaměřují na kvalitu jídla a celkový servis.
„Obhájit michelinskou hvězdičku je stejně těžké jako ji získat poprvé. Celý rok jsme ale samozřejmě dělali všechno pro to, abychom znovu uspěli,“ reagoval Oldřich Sahajdák, šéfkuchař La Degustation Bohême Bourgeoise, která je první ryze degustační restaurací u nás. Zaměřuje se na českou kuchyni připravovanou z čerstvých lokálních surovin s důrazem na sezonu. Pravděpodobně i díky michelinské hvězdě se počet hostů, kteří restauraci v loňském roce navštívili, zvýšil o třetinu.
Druhý oceněný šéfkuchař Roman Paulus, který vede restauraci Alcron, reaguje na novinku skromně: „Snažíme se udržet stálou kvalitu pokrmů. Ale rok je dlouhý a nemůžeme říct, že by se nemohla stát nějaká chybička. Stoprocentně nikdy nemůžete vědět, jestli jste si v den, kdy vás navštívil komisař, nevybrali nějakou slabší chvilku.“ Restaurace Alcron nabízí intimní posezení pro pouhých 24 hostů s výběrem degustačního menu z ryb, mořských plodů a dalších oblíbených surovin. Pravidelně se umísťuje v nejlepší desítce žebříčku českých restaurací.
Pavel Maurer, pořadatel Prague Food Festivalu, tipoval, že by ocenění mohly letos poprvé získat také restaurace Le Terroir, V Zátiší či brněnská Koishi. Jeho odhad se nakonec nepotvrdil. Snad se dočkáme v některém z dalších vydání průvodce nejlepšími gastronomickými podniky z celého světa Michelin Main Cities of Europe 2013.
Čeští šéfkuchaři obhájili michelinskou hvězdu
Pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron si udržely michelinské hvězdy, které jim i v tomto roce udělili přísní komisaři nového vydání uznávaného bedekru Michelin Main Cities of Europe 2013.