0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čeští šéfkuchaři obhájili michelinskou hvězdu

Čeští šéfkuchaři obhájili michelinskou hvězdu
sdílet:
Pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron si udržely michelinské hvězdy, které jim i v tomto roce udělili přísní komisaři nového vydání uznávaného bedekru Michelin Main Cities of Europe 2013. 

Triumf českých restaurací, které v roce 2012 získaly po jedné michelinské hvězdě, se opakuje i letos. Pražské podniky La Degustation Bohême Bourgeoise a Alcron se opět objevily v michelinském průvodci mezi nejlepšími světovými restauracemi. Inspektoři, kteří podniky navštěvují bez ohlášení a často v utajení, se zaměřují na kvalitu jídla a celkový servis.

„Obhájit michelinskou hvězdičku je stejně těžké jako ji získat poprvé. Celý rok jsme ale samozřejmě dělali všechno pro to, abychom znovu uspěli,“ reagoval Oldřich Sahajdák, šéfkuchař La Degustation Bohême Bourgeoise, která je první ryze degustační restaurací u nás. Zaměřuje se na českou kuchyni připravovanou z čerstvých lokálních surovin s důrazem na sezonu. Pravděpodobně i díky michelinské hvězdě se počet hostů, kteří restauraci v loňském roce navštívili, zvýšil o třetinu.

Druhý oceněný šéfkuchař Roman Paulus, který vede restauraci Alcron, reaguje na novinku skromně: „Snažíme se udržet stálou kvalitu pokrmů. Ale rok je dlouhý a nemůžeme říct, že by se nemohla stát nějaká chybička. Stoprocentně nikdy nemůžete vědět, jestli jste si v den, kdy vás navštívil komisař, nevybrali nějakou slabší chvilku.“ Restaurace Alcron nabízí intimní posezení pro pouhých 24 hostů s výběrem degustačního menu z ryb, mořských plodů a dalších oblíbených surovin. Pravidelně se umísťuje v nejlepší desítce žebříčku českých restaurací.

Pavel Maurer, pořadatel Prague Food Festivalu, tipoval, že by ocenění mohly letos poprvé získat také restaurace Le Terroir, V Zátiší či brněnská Koishi. Jeho odhad se nakonec nepotvrdil. Snad se dočkáme v některém z dalších vydání průvodce nejlepšími gastronomickými podniky z celého světa Michelin Main Cities of Europe 2013.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit