0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ceviche z červené řepy

Ceviche z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Červená řepa se v posledních letech vrací na scénu ve velkém stylu! A nejen my z toho máme radost... Šéfkuchař Buddha-Bar Restaurantu, Lukáš Želechovský si pro vás připravil recept na ceviche z červené řepy.

Sezóna červené řepy s sebou přináší mnoho kreativních způsobů její přípravy. Pokud byste si přáli něco méně okoukaného, než je slavné řepové carpaccio, vyzkoušejte vegetariánský recept, tentokrát inspirovaný Jižní Amerikou. Šéfkuchař Buddha-Bar Restaurantu nám prozradil, jak na řepový ceviche – nápaditou bezmasou verzi lahodné speciality s kořeny v Peru, původně připravované ze syrového tuňáka, který se dlouho marinuje v limetkové šťávě. Receptura vyžaduje čerstvé ingredience včetně pomerančové a řepové šťávy, a tak je výsledek příjemně svěží a lehký.

Ceviche z červené řepy

Co potřebujete:

  • 1 l čerstvé šťávy z červené řepy
  • 400 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 50 ml čerstvé limetkové šťávy (velký panák)
  • 50 g majonézy (3 lžíce)
  • 500 g červené řepy
  • Rukola
  • Kumkvaty na ozdobu
  • Sůl

Postup:

1 Řepu opláchneme pod tekoucí vodou, osušenou ji zabalíme do alobalu a pečeme v rozehřáté troubě na 190°C 40 minut (nebo dokud není řepa měkká). Mezitím smícháme šťávy z řepy, pomerančů a limetek a na mírném ohni je za občasného míchání redukujeme na cca 1/3 objemu. Výsledkem by měla být hustší sladkokyselá omáčka , která nám poslouží také jako marináda na řepu.

2 Studenou, měkkou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky 1,5 x 1,5 cm. (Odkrojky si schováme na další krok.) Kostičky přelijeme 100 ml naší omáčky z řepy, dobře promícháme, osolíme a necháme marinovat 1 hodinu v lednici.

3 Z majonézy a odkrojků řepy pomocí mixéru vytvoříme řepové „aioli“. Ochutíme ho limetkovou šťávou a solí.

4 Před servírováním promícháme namarinovanou řepu, ozdobíme lístky rukoly a plátky kumkvatů. Přidáme aioli a přelijeme zbylou omáčkou z řepy a citrusů.

TIP: Při nahrazení klasické majonézy její sójovou verzí, tzv. “sojanézou”, můžete ceviche podávat i veganům.

Související články

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč