Vytříbenost potravin z Andalusie je dlouhodobě ceněna i za jejími hranicemi a v případě olivového oleje a oliv Andalusie dokonce patří mezi hlavní světové výrobce a vývozce.
Olivy, sherry nebo iberské vepřové
Extenda – agentura na podporu Andalusie v zahraničí – bude letos poprvé na PFF prezentovat gastronomii tohoto jihošpanělského regionu. Čeští gurmáni ochutnají některé z andaluských perel, jakými jsou méně známé druhy oliv, olivový olej, sherry nebo iberské vepřové. To vděčí za svou nezaměnitelnou chuť zvláštní odrůdě vepře, volně se pasoucího v dubových a korkových hájích. Výsledkem je jedinečná – a zdravá – pochoutka ať v podobě čerstvého masa, či sušené šunky, takzvané jamón ibérico.
Degustace olivového oleje
Návštěvníky festivalu také čeká řízená degustace andaluského olivového oleje. Během ní máte možnost se hlouběji seznámit s touto zásadní kulinářskou ingrediencí, přezdívanou tekuté zlato, vyzkoušet několik jejich odrůd a zažít plejádu chutí i aromat.
Naučte se gazpacho od domorodců
Na závěr pak španělský šéfkuchař David Diaz předvede, jak se dělá pravé gazpacho. Dalším z andaluských pozdravů pak bude vystoupení flamenca v podání tanečnice Jany Drdácké, kytaristy Morenita de Triany a jejich doprovodu v blízkosti stánku Extendy.