Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím nakrmit malé pěvce v zimě?

krmítko pro ptáky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Při návštěvě lesa možná i vy přihodíte do krmelce něco na přilepšenou divoké zvěři. Neměli bychom však zapomínat ani na drobné ptactvo, právě tuhá zima pro ně skýtá řadu nebezpečí. Postupně si vyjídají všechnu potravu a poté už nemají z čeho čerpat energii. Krmítka bývají okrasou zahrad i vnitrobloků, jejich pozorování se pro některé stává díky lockdownu příjemným zpestřením. Co je ale pro malé pěvce dobré a čím jim naopak můžeme ublížit?

Proč krmit drobné ptactvo 

Někteří ptáci každoročně cestují velké vzdálenosti za teplem, množí z nich se však na dlouhou cestu nevydávají a přezimují u nás. Čím jsou menší, tím rychleji prochladnou, a tak potřebují více energie. Ta se ovšem v zimní přírodě těžko shání. Na samém počátku zimy není těžké najít nejrůznější bobule, semena či jablka, ale postupem času i mrazu se tyto zdroje rychle vyčerpají a ptáci nemají kde hledat potravu. To je jedním z důvodů, proč se jejich počty každým rokem snižují. 

ptáčci

Pomoc jim však můžeme jednoduše. Nejsnazším způsobem je umístění krmítka v blízkosti bydliště. Sázkou na jistotu jsou klasická dřevěná krmítka se stříškou. Dřevo ptáčkům nepoškodí drápky ani peří, stříška ochrání potravu před vlhkem i plísní. Umístěte jej do výšky nad 1,5 metrů a dávejte pozor, aby bylo na otevřenějším prostranství. Je důležité, aby ptáci měli přehled, jestli za nimi do krmítka neskočí útočná kočka nebo kuna. Zároveň není na škodu ho jednou za čas sundat, vyčistit a pak opět naplnit pro čiperné strávníky. 

Pozorování ptactva je oblíbenou aktivitou pro děti i dospělé. Údajně můžeme za zimu vidět až 30 rozdílných druhů ptáků. Nejčastěji v krmítku načapáte sýkory, vrabce a kosy. Velkým úspěchem jsou čížci, pěnkavy, drozdi a unikátem je brkoslav nebo čečetka. Někdy se do nich přimotají straky, hrdličky nebo holubi. Pravidelným pozorováním krmítka se z vás může stát informacemi nabitý ornitolog amatér.

Co do krmítka patří

Ať už se podíváte na jakoukoli krmnou směs v obchodě, hned si jistě všimnete podobného základu, který tvoří semínka slunečnic. Slunečnice poskytuje ptactvu dostatek energie a dobře ji stráví. Skvělé jsou i semena dalších druhů olejnin – řepka, len, mák. Společně s lojem tvoří perfektní základ, avšak i ptáčci si zaslouží trochu pestřejší stravu. Oživením jsou například obilná zrna jako je proso, oves či pšenice.

Do ptačího jídelníčku se hodí také vlašské a lískové ořechy, jablka, strouhaná mrkev a různé bobule – hrozinky, černý bez, jeřabiny a šípky. Plesnivé ořechy, které jste objevili ve spíži se nehodí ani pro ptáčky, raději je vyhoďte. Pokud se však do vašich ořechů pustili červi, ptákům přichystáte příjemné překvapení plné bílkovin. Někteří opeřenci si rádi pochutnají i na nesolené vařené rýži a bramborách.

krmítko pro ptáky

Potraviny, kterým je lepší se vyhnout

Krmítko není prostor pro zbytky z kuchyně, raději je vyhoďte kompost. Cokoli plesnivého nebo zkaženého do krmítka nepatří. Se solenými potravinami jako je třeba bílé pečivo obcházejte krmítko pro jistotu obloukem. Jejich malá těla jsou na sůl velmi náchylná a některé druhy může zabít i jediné zrnko.

Také pro ně nejsou vhodné nejrůznější sladké pečené pokrmy jako jsou buchty nebo vánoční cukroví, kterým často chceme udělat ptákům hezčí den. Vhodné nejsou ani těstoviny, čerstvé pečivo, nevařená rýže nebo strouhaný kokos. Všechny tyto potraviny jim v žaludku nabobtnají a způsobují trávicí potíže. Ty také může způsobit špatný tuk, takže žluklé máslo nebo přepálený tuk také raději vynechejte. 

Domácí krmné koule

Kupované koule najdeme v zimě prakticky všude, ale velmi často nevypadají vůbec čerstvě. Jejich příprava doma je velmi jednoduchá. Budete potřebovat tuk – nejčastěji 100 % rostlinný tuk, hovězí lůj nebo neškvařené nesolené sádlo. Vámi vybranou variantu nebo jejich směs dejte do hrnce a pomalu rozpusťte. Tuk by se neměl vařit, takže hned po rozpuštění jej dejte z plotny. 

Vmíchejte semínka slunečnic, máku, řepky, ořechy, proso, hrozinky a tak dále. Uvidíte, co budete mít zrovna po ruce. Směs můžete vlít do formiček vyložených folii nebo do připravené poloviny vydlabaného kokosového ořechu. Když chvíli počkáte, hmota začne pomalu tuhnout a poté je možné přímo z hrnce tvarovat šišky nebo kuličky. 

Foto v textu: Vlad Zaytsev (Unsplash), Justin Wei (Unsplash) 

Související články

Apetit magazín