Kdo by se v létě netěšil na osvěžující meloun? Co ho zkusit zakomponovat do salátu nebo z něj udělat osvěžující polévku?
Několik slov o melounu
Většina lidí ho má za ovoce, ale meloun je zelenina. A navíc velice zdravá, protože jde o nízkokalorickou potravinu, která obsahuje zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Existují dva hlavní druhy melounů, vodní a cukrový.
Vodní a cukrový
Vodní meloun má červenou vodnatou dužninu a zelenou kůrku. Vodní meloun obsahuje až 91 % vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Cukrový meloun má žlutou dužinu a zelenou kůru a nejčastěji je spojován s takovou lahůdkou, jako je parmská šunka s lososem, nebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí a barvou, tak i vzhledem rostliny, která má výrazně zakulacenější listy a menší plody.
Salát z melounu, sýra feta a oříšků
Kombinace ostrého slaného sýra, křupavých oříšků a aromatické dužiny melounu je mimořádně lahodná. Meloun chuť sýra zjemní a na oplátku získá pikantnost.
Melounový salát s limetkovou zálivkou
Napadlo by vás spojit okurku, kokos, meloun a chilli? Že ne? Určitě to vyzkoušejte!
Salát z vodního melounu s bylinkami a sýrem
Se spojením různých druhů sýrů a melounů se často setkáte na jihu Evropy, stejně jako s vůní máty. Pružný sýr halumi je řeckou specialitou.
Melounová polévka s jahodami
Rozmixujte meloun s jahodami a svařeným vínem a dejte vychladit.