0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se děje v těle při detoxikaci?

joga
ZDROJ: Archiv
sdílet:
Detoxikace, toxiny a antioxidanty to jsou pojmy, které slýcháváme poměrně často. Člověk by si řekl, že je to nej nějaký nový trend a rychle přejde. Opak je ovšem pravdou. Detoxikaci znali už před tisíci lety. Jak to ale všechno funguje? Proč se nám v těle toxiny udržují a proč je dobré se jich čas od času tohle vyrovnání organismu vyzkoušet?

Co je detoxikace organismu?

Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve kterém se o naše tělo už nestíhají starat. Zvyšující se zanešení souvisí s moderní dobou. Náš organismus je totiž zatěžován například nedostatkem pohybuznečištěním ovzdušístresemnedostatkem spánku a konzumací špatné stravy, která obsahuje chemikálie. 

Proč ji vyzkoušet? 

Tělu a orgánům se zkrátka uleví. Detoxikace je pro naše orgány podobna návštěvě lázní. Prostě si odpočinou a naberou novou sílu. Zanesení organismu má samozřejmě také spousty nežádoucích projevů. Mezi ty nejčastější patří únava, trávicí a žaludeční problémy, migrény a stres. Každý zvládá detox trochu jinak a pozoruje jiné výsledky. Nicméně skoro všichni se shodují na tom, že se do těla dostane nová energie a vitalita.

V čem celý proces spočívá? 

Můžeme si vybrat takzvanou detoxikaci krátkodobou. Ta zabere jen pár dní a je intenzivnější. Především se jedná o striktní úpravu jídelníčku. Z něj by se měla vypustit nezdravá strava, alkohol, cigarety a další škodliviny. Často se setkáme se speciální dietou nebo dokonce výzvou na několik dní. Za takovou nejznámější můžeme považovat tu s konzumací zeleninových šťáv. Někdo dokonce pije jen ty po dobu pěti dní nebo jednoho týdne. Tělu dokážou pomoci, ale po dokončení se často vše vrací do zajetých kolejí. Je tedy dobré ji pravidelně opakovat. 

salát

Dlouhodobého efektu dosáhnete jen se změnou jídelníčku a životního stylu na delší dobu. Nejčastěji se doporučuje vydržet alespoň 4-12 týdnů. V tomto případě ovšem nejde o žádné hladovění. Ve společnosti je zakořeněný například půst před Velikonoci, který trvá 40 dní a na těle jsou znát jasné výsledky. Samozřejmě můžeme pozorovat i příchod některých nežádoucích projevů jako je například bolest hlavy a kloubů, únava či malátnost, ekzém, psychická nevyrovnanost, rýma nebo kašel. Kvůli nim se řada lidí uprostřed detoxikačního procesu necítí dobře a rozhodnou se jej ukončit. Tyto projevy zpravidla přejdou velmi rychle a jsou spojovány se závislostí organismu na některých látkách – například cukru, kofeinu, nikotinu či alkoholu. Skvělým pomocníkem při dlouhodobé detoxikaci je i pohyb, vyzkoušejte například jógu, delší procházky nebo běh. 

Ať už si zvolíte krátkodobou nebo dlouhodobou formu, mějte vždy na paměti pitný režim. Jeho dodržování je pro správný chod detoxikačních procesů velice důležitý. Napomáhá totiž odvádění škodlivin z těla. Hlavním zdrojem tekutin by měla být čistá neperlivá voda, ale někdy je dobré si vychutnat i dobrý bylinkový čaj. 

Co se děje v našem těle během pár týdnů?

  • Týden 1–3: V těle startují detoxikační procesy. Uvolňují se játra, ledviny a jsou často znatelné změny v podobě lepšího trávení. Odeznívá pocit těžkosti po jídle, vylučování se zpravidelní a tělo se velmi intenzivně zbavuje nežádoucích látek. 
  • Týden 4–6: Nastupuje pocit přívalu energie, odeznívají nežádoucí detoxikační projevy (malátnost, podráždění, migrény). Často se zmírňují alergické reakce a klesají škodlivé látky v krvi – například LDL cholesterol. Zlepšuje se kvalita vlasů, nehtů a pleť je viditelně rozzářená. 
  • Týden 7–9: Jedinec si začíná všímat pozitivní změny na těle zvenku i zevnitř. Stoupá produktivita, soustředěnost a energie. Ovšem nejedená se o jednorázový příval, energie má jedinec více a zůstává po celé dny. 
  • Týden 10–12: Játra se zbavila tuku, trávicí i vylučovací soustava funguje jako hodinky, tělo se zbavilo nadbytečného tuku. Je schopné přijímat a dobře zpracovávat živiny. Jednoduše funguje na plné obrátky a je v rovnováze, jelikož není zatěžováno.   

Související články

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem
  • Zajímavosti

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Co je zelený ječmen?Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi...
Jak na jarní očistu podle tradiční čínské medicíny
  • Tipy a triky

Jak na jarní očistu podle tradiční čínské medicíny

Podle tradiční čínské medicíny se období vhodné pro jarní úklid odehrává mezi 14. únorem a 26. dubnem. V tomto období doporučuje zaměřit svou pozornost na játra, krev a střeva a věnovat jim péči, která je pročistí a povzbudí...
Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl
  • Zajímavosti

Velikonoční půst pro vaše tělo i mysl

Tradice půstu před VelikonociPostní období má kořeny v náboženství, kdy se touto cestou křesťané připravovali na svůj nejvýznamnější svátek. Doba odpírání navazuje na masopustní oslavy, které jsou naopak obdobím vydatného jídla, tance a...
3 nápady, jak si usnadnit jarní detox
  • Zajímavosti

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Nenabízíme vám návod na detox krok za krokem. Máme pro vás pomůcky, které vám mohou pomoci nastartovat na jaře tělo a přinést zdravější návyky do všedního dne. Všechny jsou jen dočasné, mají podpořit váš záměr restartovat tělo, odstranit z...
5 kroků k očistě organismu
  • Zajímavosti

5 kroků k očistě organismu

Nejen dlouhé zimní období a stále probíhající pandemická situace se snadno projeví na naší náladě. Zimu i pandemii musíme přečkat, s péčí o naše tělo však můžeme začít ihned. Věděli jste, že vyvážená strava plná vitaminů se...
Jídlo jako cenný antioxidant
  • Zajímavosti

Jídlo jako cenný antioxidant

Co si představit pod pojmem oxidace organismu?Na lidský organismus působí nespočet vnějších i vnitřních vlivů, z nichž některé můžeme sami ovlivnit. Oxidace vzniká na základě tzv. oxidačního stresu, který je mimo jiné způsoben...
Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit
  • Zajímavosti

Překyselený organismus: Jak jej rozpoznat i porazit

Trápí vás únava, střevní potíže či zhoršené trávení, kožní vyrážky, pálení žáhy a cítíte tlak v žaludku? Jedna z příčin může být překyselení organismu. Poradíme vám, jak se s překyselením vyrovnat, jak mu příště předejít a proč jej začít...
7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem
  • Zajímavosti

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Máte pravdu, žádné skutečně zázračné suroviny, které by vyřešily veškeré zdravotní problémy, neexistují, ovšem konzumací surovin z našeho seznamu můžete svému tělu a jeho správnému fungování opravdu prospět.BrusinkyMalé červené kuličky v...
Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek
  • Tipy a triky

Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek

Střevům se přezdívá „druhý mozek“. Nejenže mají na starosti trávení, ale velkou měrou ovlivňují i psychiku a zdraví. Vydejte se s námi na cestu do hlubin lidského organismu: prozradíme, jak střeva ovlivňují náš každodenní život a které...

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...

Obchod Apetit