Co se starými jablky? Vyrobte si jablečný med

sdílet:
Zbylo vám po zimě ve sklepě pár jablek a vy nevíte, co s nimi? Už jsou vrásčitá, strupatá, trochu scvrklá a k přímé konzumaci se zkrátka nehodí. Máte několik možností. Jablka můžete samozřejmě použít třeba do štrúdlu nebo na koláč. My pro vás ale máme lepší tip: vyrobte si jablečný med. Nejen, že je chuťově skvělý, ale má také podobné léčivé účinky jako ten včelí, i když se mu vlastně moc nepodobá.

Jablečný med a jak na něj

Jablečný med je vlastně zavařenina z jablek ochucená citronem a zázvorem. Vzhledově se podobá medu, ale má svou specifickou vůni i chuť, konzistencí připomíná něco mezi medem a marmeládou. Tato směs má navíc široké využití, takže se vám ve spíži rozhodně neztratí. Můžete z ní připravit čaj proti nachlazení, ochutit snídaňovou kaši či jogurt, namazat na palačinky nebo lívance místo džemu či marmelády. Jablečný med pozvedne obyčejný krajíc chleba s máslem na úplně jinou úroveň. Oceníte ho i v létě, kdy z něj můžete přichystat osvěžující zdravou limonádu. A jak tedy na něj?

Připravte si 1 kg očištěných jablek, 750 g krupicového cukru, cca 3cm kousek zázvoru (podle chuti), 1 citron a 1 plechovku ananasu. Jablka očistěte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Množství zázvoru upravte dle své chuti. Kdo jeho specifickou ostrou chuť nemá rád, může přidat méně. Nakrájená jablka a ananas dejte do hrnce a chvilku povařte, jablka pustí šťávu. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem. Do hladké směsi přidejte šťávu z citronu, cukr a nastrouhaný zázvor a vařte na mírném ohni po dobu 60–90 minut za občasného míchání, dokud směs nezhoustne. Horkým jablečným medem ihned naplňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte takto stát, dokud sklenice nevychladnou. Poté med uskladněte do chladnější tmavé místnosti, nejlépe do sklepních prostor.

Tažený jablečný štrúdl

Více

Účinky jablečného medu

Jablečný med je směs přímo nabitá zdravím. Jablka jsou zdrojem vitaminu C. Sice se jeho množství v ovoci spolu s tepelným zpracováním snižuje, ale dobrá dávka ho ve výsledném medu ještě zůstane. Navíc jablka obsahují další pro tělo důležité látky jako je draslík, železo, měď, zinek, vápník, hořčík a další. Mají také blahodárné účinky na trávicí soustavu, činnost ledvin a svalů, nervový systém, pomáhají při nachlazení a nespavosti. 

Zázvor je už od pradávna považován za všelék. Má protizánětlivé a protihorečnaté účinky, působí antioxidačně, podporuje funkci trávicí soustavy, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při střevní chřipce a je také účinný při těhotenských nevolnostech. Citron je dalším skvělým zdrojem vitaminu C a vlákniny. Pomáhá ke zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při hubnutí a pozitivně působí na činnost trávicího traktu. Co z toho vyplývá? Že jablečný med je skutečně zdravím nadupaná bomba, která by vám ve spíži rozhodně neměla chybět.

Související recepty

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Hurá, tekutá jablka!

Cider či cidre (podle toho, zda jde o francouzskou nebo britskou záležitost a způsob výroby) ale zažívá již pár let prudký rozkvět: kvalitních malovýrobců cideru je u nás tolik, že unesou vlastní přehlídku. Přijďte se podívat a ochutnat ve...
  • Novinky a zajímavosti

Za vůní jablek

Hilton u moře nevyšel, navštívit z pohodlí domova však můžete hotel Terte Tatin. Stejnojmenný francouzský koláč vznikl zcela omylem v 80. letech 20. století právě v tomto hotelu, a jeho recept se rozletěl po celém světě. Koláč pečený &bdquo...

Obchod Apetit