Cuketa: Od záhonku po kastrol

Různé druhy cuket
ZDROJ: Robert Jones/Pixabay
sdílet:

Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi.

Všechny tváře cukety

Kde se cuketa vzala, a jak se dostala až k nám? Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine - cuketa.

Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají. 

  • Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
  • Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
  • Cukety žíhané: Tapír
  • Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
  • Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena

Cuketa, všestranná královna kuchyně

Cuketa, všestranná královna kuchyně

Více

Pěstování: Skvělý poměr ceny a výkonu

Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby - v závislosti na odrůdě. Listy cuket jsou rozložité a některé odrůdy se pyšní zeleno-bílým žíháním. 

S dostatečnou závlahou může jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti.

Proč bychom měli jíst cukety?

  • Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda. 
  • Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
  • Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
  • Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku. 

Grilujte zdravě: cuketa

Grilujte zdravě: cuketa

Více

Cuketa nasladko i naslano

Ať už patříte mezi milovníky cuket, nebo vás naopak neosloviuje, u nás najdete několik tipů pro všechny. Existuje totiž mnoho způsobů, jak dát cuketám v pokrmech možnost zazářit, případně je v jídle "schovat".

Slané tipy s cuketou:

Cuketa nasladko:

Pro další inspiraci klikněte na odkaz níže, kde najdete 44 nej receptů s cuketami.

44 nej receptů s cuketami

44 nej receptů s cuketami

Více

Související recepty

Související články

Světová chuť cukety
  • Tipy a triky

Světová chuť cukety

Přemýšlíte někdy, kam s cuketou? Odpověď zní - kamkoli! Cuketa patří mezi oblíbenou letní zeleninu u nás i ve světě. Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Víte, v jakých světových pokrmech...
Sladké pečení se zeleninou
  • Tipy a triky

Sladké pečení se zeleninou

Moučníky skrývající v těstě zeleninu jsou ideální volbou, jak si pochutnat. Díky přidané vláknině jsou nádherně vláčné, takže vám bábovka už nikdy nezaskočí. Navíc jsou velice chutné, nadýchané, a přirozeně sladké. Zakomponováním zeleniny...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit