0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Druhy cukety a její zdravotní benefity

Různé druhy cuket
ZDROJ: Robert Jones/Pixabay
sdílet:

Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi.

Všechny tváře cukety

Kde se cuketa vzala, a jak se dostala až k nám? Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine –⁠ cuketa.

Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají. 

  • Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
  • Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
  • Cukety žíhané: Tapír
  • Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
  • Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena

Pěstování: Skvělý poměr ceny a výkonu

Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby –⁠ v závislosti na odrůdě. Listy cuket jsou rozložité a některé odrůdy se pyšní zeleno-bílým žíháním. 

S dostatečnou závlahou může jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti.

Proč bychom měli jíst cukety?

  • Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda. 
  • Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
  • Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
  • Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku. 

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč