Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi.
Všechny tváře cukety
Kde se cuketa vzala, a jak se dostala až k nám? Cuketa patří mezit tykve, které se do Evropy dostaly za Kryštofa Kolumba. Do současné podoby však tykev vyšlechtili až Italové a z italštiny si také odnesla i svůj název zucchine – cuketa.
Asi nejznámější ze všech cuketových odrůd je zelená cuketa Nefertiti. Vybírat však můžete z mnoha různých druhů Oblíbené jsou všechny bez ohledu na to, jak vypadjí nebo chutnají.
- Cukety zelené barvy a tradičního podlouhlého tvaru: Ambassador, Black Beaty, Jigonal, Nefertiti, Startgreen F1, Striato di Napoli, Tonda di Piacenza.
- Cukety zelené barvy a kulatého tvaru: Eight Ball F1
- Cukety žíhané: Tapír
- Cukety bílé: Bětka F1, Kveta
- Cukety žluté a oranžové: Goldline F1, Goldena
Pěstování: Skvělý poměr ceny a výkonu
Cuketa patří mezi rostliny snadné na pěstování. S dostatečným přísunem vody roste rychle a na první plody se můžete těšit už 40 až 60 dní od výsadby – v závislosti na odrůdě. Listy cuket jsou rozložité a některé odrůdy se pyšní zeleno-bílým žíháním.
S dostatečnou závlahou může jedna rostlina přinést bohatou úrodu. Plody sklízejte pravidelně, ideální velikost je okolo 15 centimetrů. Přezrálé cukety obsahují příliš mnoho vody a značně to ubírá jejich chuti, kvalitě a použitelnosti.
Proč bychom měli jíst cukety?
- Cuketa je nízkokalorická, plod tvoří až z 90% voda.
- Za zmínku stojí vysoký podíl draslíku, který pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody.
- Cukety jsou bohatým zdrojem vlákniny potřebné pro správnou funkci střev, obsahují důležité minerální látky, vitamin B a kyselinu listovou.
- Konzumace cuket se tak doporučuje lidem v redukci váhy, diabetikům, těhotným ženám a lidem trpícím nemocemi v oblasti jater a žlučníku.