0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dejte si indickou samosu a poznáte chuť štěstí a pohody

Samosa
ZDROJ: Satyam/Pexels
sdílet:

Samosa platí ze jednu z nejrozšířenějších svačin po celé Indii. Jedná se o tradiční pečené nebo smažené plněné pečivo trojúhelníkového tvaru, nejčastěji plněné směsí brambor, cibule a hrášku. Prý navozuje pocit štěstí!

Úhledné balíčky z jednoduchého těsta se ale plní také například kuřecím, čočkou, rybou, mořskými plody nebo mletým masem. Těm naposledy jmenovaným se říká keema.

  • Samosy se fritují nebo pečou. Často se podávájí s omáčkami nebo čatní.
  • V Indii najdete toto pečivo hlavně u pouličních prodejců a v pouličních stáncích na každém rohu. Samosy zde většinou dostanete rovnou do ruky, případně v zabalené v novinách. 
  • Samosy se připravují  také v Bangladéši, Nepálu či Pákistánu. Narazit na ně ale můžete v celé Asii, na Blízkém východě a v Africe.

Oblíbenost tohoto pokrmu potvrzuje i Světový den pečiva samosa, který připadá na 5. září. A jak ho nejlépe oslavit? Třeba tím, že si toto lahodné pečivo připravíte doma.

Jak na tradiční indické samosy?

Suroviny na těsto:

  • 450 g hladké pšeničné mouky
  • 4 lžíce přepuštěného másla ghí
  • ¾ šálku vody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Suroviny na náplň:

  • 5 uvařených a rozmačkaných brambor
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 200 g hrášku
  • 1 pálivá zelená paprika nakrájená na proužky
  • cca 2 cm velký kus nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koření garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a černý pepř na dochucení

Postup: 

  1. V míse smíchejte mouku, kardamom, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte ghí a jogurt a promíchejte. Za stálého hnětení přilévejte vodu. Vypracované těsto by mělo být měkké a pružné. Vytvořte z něj kouli, kterou potřete olejem, následně přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odležet. 
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a zázvor cca 2 minuty, dokud cibule není měkká. Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Následně vložte hrášek, papriku a mrkev a nechte 5 minut provařit. Nyní přidejte rozmačkané brambory společně se zbylými ingrediencemi a vařte přikryté poklicí na mírném ohni asi 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.
  3. Nyní je potřeba vytvořit „lepidlo“, které udrží taštičky pohromadě. Stačí smíchat trochu mouky s vodou do konzistence hustého krému.
  4. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů a z každého dílu vytvořte kouli. Kouli rozválejte do tenké kruhové placky, kterou rozdělte na 2 půlkruhy. Rovnou stranu půlkruhu potřete „lepidlem“. Půlkruh přeložte tak, že vytvoříte kornoutek, který bude díky lepidlu držet, a naplňte ho bramborovou směsí. Kornoutek uzavřete slepením jednoho konce těsta přes druhý a vytvarujte do trojúhelníku. Pokud vám někde těsto přesahuje, přilepte ho pomocí lepidla. Takto vytvořte všech 8 trojúhelníků.
  5. Trojúhelníky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. A pokud je nepodáváte ihned, můžete je před servírováním ještě jednou krátce osmažit. Vynikající jsou ale jak teplé, tak studené.

S čím samosy podávat? 

  • s mátovým dipem a rájtou
  • s různými druhy čatní (velmi oblíbené je tamarindové čatní)
  • s bílým jogurtem nebo jogurtovým dipem se zeleným koriandrem
  • s kečupem

V Indii si často samosu vychutnávají se sladkým teplým nápojem masala chai – možná se zdá být kombinace neobvyklá, ale vyzkoušejte ji a uvidíte, jak je tato sladko-slaná dvojice lahodná!

Související články

Koření kari, král evropských indických pokrmů
  • Suroviny

Koření kari, král evropských indických pokrmů

Sytá oranžová barva a exotická vůně, která vás láká při vaření přidat ještě špetku. Nebo radši dvě? Ano, řeč je o koření kari. Většina z nás má doma na poličce určitě jednu kořenku s nápisem kari nebo curry. Ale víte, co ve skutečnosti...
10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem
  • Suroviny

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem

Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty....
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit