0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dejte si indickou samosu a poznáte chuť štěstí a pohody

Samosa
ZDROJ: Satyam/Pexels
sdílet:

Samosa platí ze jednu z nejrozšířenějších svačin po celé Indii. Jedná se o tradiční pečené nebo smažené plněné pečivo trojúhelníkového tvaru, nejčastěji plněné směsí brambor, cibule a hrášku. Prý navozuje pocit štěstí!

Úhledné balíčky z jednoduchého těsta se ale plní také například kuřecím, čočkou, rybou, mořskými plody nebo mletým masem. Těm naposledy jmenovaným se říká keema.

  • Samosy se fritují nebo pečou. Často se podávájí s omáčkami nebo čatní.
  • V Indii najdete toto pečivo hlavně u pouličních prodejců a v pouličních stáncích na každém rohu. Samosy zde většinou dostanete rovnou do ruky, případně v zabalené v novinách. 
  • Samosy se připravují  také v Bangladéši, Nepálu či Pákistánu. Narazit na ně ale můžete v celé Asii, na Blízkém východě a v Africe.

Oblíbenost tohoto pokrmu potvrzuje i Světový den pečiva samosa, který připadá na 5. září. A jak ho nejlépe oslavit? Třeba tím, že si toto lahodné pečivo připravíte doma.

Jak na tradiční indické samosy?

Suroviny na těsto:

  • 450 g hladké pšeničné mouky
  • 4 lžíce přepuštěného másla ghí
  • ¾ šálku vody
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Suroviny na náplň:

  • 5 uvařených a rozmačkaných brambor
  • 1 najemno nakrájená cibule
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 200 g hrášku
  • 1 pálivá zelená paprika nakrájená na proužky
  • cca 2 cm velký kus nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koření garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky kurkumy
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl a černý pepř na dochucení

Postup: 

  1. V míse smíchejte mouku, kardamom, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte ghí a jogurt a promíchejte. Za stálého hnětení přilévejte vodu. Vypracované těsto by mělo být měkké a pružné. Vytvořte z něj kouli, kterou potřete olejem, následně přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu odležet. 
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a zázvor cca 2 minuty, dokud cibule není měkká. Pak přidejte česnek a restujte další minutu. Následně vložte hrášek, papriku a mrkev a nechte 5 minut provařit. Nyní přidejte rozmačkané brambory společně se zbylými ingrediencemi a vařte přikryté poklicí na mírném ohni asi 5 minut. Směs podle chuti osolte a opepřete.
  3. Nyní je potřeba vytvořit „lepidlo“, které udrží taštičky pohromadě. Stačí smíchat trochu mouky s vodou do konzistence hustého krému.
  4. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů a z každého dílu vytvořte kouli. Kouli rozválejte do tenké kruhové placky, kterou rozdělte na 2 půlkruhy. Rovnou stranu půlkruhu potřete „lepidlem“. Půlkruh přeložte tak, že vytvoříte kornoutek, který bude díky lepidlu držet, a naplňte ho bramborovou směsí. Kornoutek uzavřete slepením jednoho konce těsta přes druhý a vytvarujte do trojúhelníku. Pokud vám někde těsto přesahuje, přilepte ho pomocí lepidla. Takto vytvořte všech 8 trojúhelníků.
  5. Trojúhelníky smažte na rozpáleném oleji dozlatova. A pokud je nepodáváte ihned, můžete je před servírováním ještě jednou krátce osmažit. Vynikající jsou ale jak teplé, tak studené.

S čím samosy podávat? 

  • s mátovým dipem a rájtou
  • s různými druhy čatní (velmi oblíbené je tamarindové čatní)
  • s bílým jogurtem nebo jogurtovým dipem se zeleným koriandrem
  • s kečupem

V Indii si často samosu vychutnávají se sladkým teplým nápojem masala chai – možná se zdá být kombinace neobvyklá, ale vyzkoušejte ji a uvidíte, jak je tato sladko-slaná dvojice lahodná!

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč