V týdnu od 12. do 18. listopadu 2012 se můžete v Praze seznámit s Polskem, jak ho možná neznáte. Dny polské gastronomie nabídnou medoviny, paštiky, přírodní šťávy a další výrobky menších zemědělských producentů, kteří působí na území Polska. Návštěvníci festivalu mohou porovnat také českou a polskou pivovarskou tradici – jeden z večerů se bude věnovat nefiltrovanému a nepasterizovanému pivu.
Polské potraviny jsou u nás nejčastěji spojovány s nízkou cenou a špatnou kvalitou. Festival nechce napravovat jejich reputaci. Zaměřuje se na méně známá jídla a delikatesy. „Naším cílem není obhajovat tisíce produktů, které vznikají na objednávku českých či mezinárodních koncernů a supermarketů, ale prezentovat malé producenty, pro které je otázka kvalitního produktu věcí nejen finančního úspěchu, ale i osobní cti,“ říká spolupořadatel Pavel Trojan z Polského institutu v Praze.
Tip redakce: Dvě základní jídla polské kuchyně, pirohy s masem a polévku z podmáslí, se můžete naučit na kurzu vaření, který pořádá ChefParade. Koná se v neděli 18. listopadu od 17 hodin v Pražské tržnici v Holešovicích. Více na www.chefparade.cz
Dny polské gastronomie v Praze
Čistá příroda, dobré ekologické produkty – i takto lze vnímat našeho severního souseda. Dny polské gastronomie představí méně známé delikatesy i suroviny.