Dobroty z českých i zahraničních hor

sdílet:
Slunce pomalu zapadá za horizont a vy naposledy sjíždíte kopec na lyžích nebo snowboardu těšíce se na skvělou zelňačku, která vás zahřeje, sladký germknödel a panáka horkého bombardina na závěr. Tak o tom si letošní zimu bohužel můžeme tak akorát nechat zdát. Co si ale oblíbené horské pokrmy alespoň připomenout? Podle našich receptů si je můžete hravě připravit doma.

Poklady z českých hor

Dovolená na horách neznamená jen lyžování, snowboarding a sáňkování, ale také dobré jídlo a pití. Horská kuchyně nabízí jednoduché pokrmy z kvalitních surovin, které pořádně zahřejí a zasytí, což ocení každý, kdo tráví celé dny na svahu. Jedním z takových jídel je oblíbené krkonošské kyselo připravované z chlebového kvásku, který mu dodává typickou chuť. V Krkonoších si pochutnáte také na tradiční česnečce dříve zvané oukrop nebo křupavé cmundě plněné kyselým zelím a uzeným masem. Šumavské hory jsou plné hub, proto si zde můžete pochutnat především na smetanové kulajdě plné hříbků a brambor završené zastřeným vejcem, nebo tradičním houbovém kubovi. Kuba je typický i pro oblast Jizerských hor stejně jako jídlo našeho dětství, škubánky. V Jeseníkách se na zahřátí podává starohorská čočková polévka připravovaná z cibule, slaniny, kořenové zeleniny, brambor a čočky. Beskydy jsou pak typické vynikající bílou valašskou kyselicou, která je tak vydatná, že ji horalové dřív snídali, aby měli dost síly na práci v lese.

5 večeří na zahřátí

Více

Horské dobroty ze zahraničí

Za zimními sporty se vydáváme také do horských oblastí v zahraničí, zejména do rakouských, italských a francouzských Alp, kde si zase můžeme pochutnat na úplně jiných, výtečných pokrmech.

Rakousko

Milujete lyžování v Rakousku? Připomeňte si ho doma přípravou tradičních tyrolských knedlíčků. Ty klasické jsou špekové, zvané „Speckknödel“, ale připravují se i knedlíky špenátové nebo sýrové. Tradičně se podávají jako hlavní chod s kyselým zelím nebo jako příloha třeba ke guláši. Pro oblast rakouských hor je typický také císařský trhanec zvaný Kaiserschmarrn, což je moučník plný rozinek natrhaný na menší kousky. Trhanec se tradičně namáčí do švestkového kompotu. Nakonec nemůžeme vynechat naprosto božský pokrm typický pro tuto zemi – Germknödelkynutý knedlík plněný povidly, přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem s cukrem.

Francie

Těm, kdo jezdí do francouzských Alp, doporučujeme připravit si doma francouzskou zapečenou pochoutku z brambor, kysané smetany, cibule a sýru s červenou plísní zvanou Tartiflette nebo delikátní sýrové fondue, které představuje doslova obřad, při kterém se kousky pečiva namáčejí do roztavených sýrů. Po konzumaci tohoto pokrmu byste se už ale neměli věnovat žádné aktivitě, je totiž velmi sytý a nějakou chvilku tak budete pravděpodobně trochu přecpaní. Poslední francouzskou specialitou, kterou nemůžeme opomenout, je koláč zvaný tarte Tatin. Koláč je typický tím, že se peče obráceně. Vespod je ovoce, nejčastěji jablka, a navrchu křehké těsto. Vymyslela ho Stéphanie Tatin, když příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak ho dala péct obráceně, aby se jablka nepřipálila.

Itálie

Oblíbenou destinací pro zimní sporty jsou také italské Alpy. Atmosféru italské zimní dovolené vám zajisté připomene pořádná dávka bombardina, nápoje pocházející z italského Livigna. Bombardino si připravíte jednoduše. Smíchejte deci vaječného koňaku s 0,4 deci whisky a stejným množstvím mléka, tekutinu zahřejte na 80 °C, nesmí se však vařit. Poté nápoj nalijte do silnější sklenice nebo hrníčku, ozdobte šlehačkou a bombardino je na světě. Nebo zkuste ještě luxusnější verzi s kávou, tzv. Calimero.

Obchod Apetit