Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Hranolky
ZDROJ: Magnus Jonasson/Unsplash
sdílet:

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a křupavosti.

Smažené hranolky milují strávníci po celém světě - ať už samotné, s majonézou či kečupem nebo jako přílohu k masu. Tradičně se připravují z brambor, ovšem fantazii se meze nekladou. Lahodné křupavé hranolky lze připravit i z jiných druhů zeleniny. 

Francie, Španělsko nebo Belgie?

Kdo by se snad domníval, že hranolky pocházejí z kuchyně amerických fastfoodů a jedná se o jídlo moderní uspěchané doby, toho historické údaje jistě překvapí. Bramborové hranolky, jak je známe, vznikly údajně již v 17. století a o jejich původ se přou hned tři národy. 

Vznik prvních hranolek si hrdě nárokují ve Francii, Španělsku a v Belgii. Každý má pro původ krájených smažených brambor svou jedinečnou historku. Za národní jídlo prohlásila hranolky Belgie, čímž si zřejmě vybojovala své pomyslné hranolkové prvenství. V Belgii se hranolky prodávají na každém rohu a najdeme zde také první muzeum hranolků na světě. 

Smažit nebo péct?

Zatímco v Belgii se tradiční hranolky smaží v hovězím loji, doma si je můžeme snadno připravit také v oleji nebo upéct v troubě. Při správné úpravě mohou být hranolky součástí běžného jídelníčku a nemusí se nutně jednat o kalorickou bombu. Stačí je nesmažit či péct až do hněda a dbát na správnou teplotu oleje při smažení. Pokud nenecháme tuk dostatečně rozpálit, hranolky olejem nasáknou a nebudou křupavé ani dobré.

Hranolky nejen z brambor

Přestože hranolky z brambor jsou nejznámější, doporučujeme vyzkoušet i jiné suroviny. 

  • Batáty: Sladké brambory, které chutnají dospělým i dětem. Hranolky z nich můžete připravit i těm nejmenším, pokud je upečete v troubě bez koření jen s pár kapkami kvalitního olivového oleje.
  • Dýně: S troškou kajenského pepře vytvoříte nasládlou lahůdku. Vyzkoušejte náš recept na dýňové hranolky s BBQ omáčkou.
  • Mrkev: Hranolky z mrkve mají velkou výhodu. Snadno se krájí na stejně velké kusy, což je v případě hranolek důležité pro rovnoměrné propečení/smažení.
  • Celer: Celer získává při tepelné úpravě jemnou nasládlou chuť a ve formě hranolek je nejen dokonalou přílohou, ale také skvělým večerním zobáním.
  • Červená řepa: Hranolky z červené řepy jsou neobyčejně chutné díky kombinaci sladké chuti řepy s dostatečnou dávkou mořské soli. 
  • Pastinák: Křupavé hranolky jednoduše připravíte také z pastináku, který podobně jako celer je příjemně nasládlý. Doplníte-li pastinákové hranolky parmazánem, zaručeně zmizí z talíře dříve, než si večer pustíte oblíbený film, ke kterému jste si tuto chuťovku připravili.

Jak správně připravit hranolky?

  • Smažení. Hranolky se smaží krátce při vysoké teplotě (180 stupňů) a nechají důkladně okapat.
  • Vhodný tuk je takový, který odolává vysokým teplotám sádlo, ghí, palmový tuk, řepkový olej).
  • Hranolky je lepší smažit po menších dávkách. Velká dávka hranolek by  rozpálený olej rychle ochladila. Smažení by trvalo déle a brambory by nasákly příliš mnoho tuku. To by se znatelně projevilo jak v chuti, tak  konzistenci hranolků. 
  • Pečení v troubě. Omyté a osušené brambory pokrájené na hranolky se krátce povaří (4 až 5 minut) v osolené vodě. Slijte je a rovnoměrně rozložte na plech s pečícím papírem. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
  • Pečte při 200 stupních 20 až 25 minut. Na posledních 5 minut pečení můžeme troubu přepnout na funkci grilu, což jim dodá křupavost.
  • Hranolky můžeme rovněž upéct bez předchozího předvaření, avšak jejich pobyt v troubě se pak prodlouží.

Tip na závěr: Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ hranolků, vždy se snažte o krájení na podobně velké kousky. Díky stejné velikosti budou všechny hranolky rovnoměrně usmažené či upečené.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč