Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a křupavosti.
Smažené hranolky milují strávníci po celém světě - ať už samotné, s majonézou či kečupem nebo jako přílohu k masu. Tradičně se připravují z brambor, ovšem fantazii se meze nekladou. Lahodné křupavé hranolky lze připravit i z jiných druhů zeleniny.
Francie, Španělsko nebo Belgie?
Kdo by se snad domníval, že hranolky pocházejí z kuchyně amerických fastfoodů a jedná se o jídlo moderní uspěchané doby, toho historické údaje jistě překvapí. Bramborové hranolky, jak je známe, vznikly údajně již v 17. století a o jejich původ se přou hned tři národy.
Vznik prvních hranolek si hrdě nárokují ve Francii, Španělsku a v Belgii. Každý má pro původ krájených smažených brambor svou jedinečnou historku. Za národní jídlo prohlásila hranolky Belgie, čímž si zřejmě vybojovala své pomyslné hranolkové prvenství. V Belgii se hranolky prodávají na každém rohu a najdeme zde také první muzeum hranolků na světě.
Smažit nebo péct?
Zatímco v Belgii se tradiční hranolky smaží v hovězím loji, doma si je můžeme snadno připravit také v oleji nebo upéct v troubě. Při správné úpravě mohou být hranolky součástí běžného jídelníčku a nemusí se nutně jednat o kalorickou bombu. Stačí je nesmažit či péct až do hněda a dbát na správnou teplotu oleje při smažení. Pokud nenecháme tuk dostatečně rozpálit, hranolky olejem nasáknou a nebudou křupavé ani dobré.
Hranolky nejen z brambor
Přestože hranolky z brambor jsou nejznámější, doporučujeme vyzkoušet i jiné suroviny.
- Batáty: Sladké brambory, které chutnají dospělým i dětem. Hranolky z nich můžete připravit i těm nejmenším, pokud je upečete v troubě bez koření jen s pár kapkami kvalitního olivového oleje.
- Dýně: S troškou kajenského pepře vytvoříte nasládlou lahůdku. Vyzkoušejte náš recept na dýňové hranolky s BBQ omáčkou.
- Mrkev: Hranolky z mrkve mají velkou výhodu. Snadno se krájí na stejně velké kusy, což je v případě hranolek důležité pro rovnoměrné propečení/smažení.
- Celer: Celer získává při tepelné úpravě jemnou nasládlou chuť a ve formě hranolek je nejen dokonalou přílohou, ale také skvělým večerním zobáním.
- Červená řepa: Hranolky z červené řepy jsou neobyčejně chutné díky kombinaci sladké chuti řepy s dostatečnou dávkou mořské soli.
- Pastinák: Křupavé hranolky jednoduše připravíte také z pastináku, který podobně jako celer je příjemně nasládlý. Doplníte-li pastinákové hranolky parmazánem, zaručeně zmizí z talíře dříve, než si večer pustíte oblíbený film, ke kterému jste si tuto chuťovku připravili.
Jak správně připravit hranolky?
- Smažení. Hranolky se smaží krátce při vysoké teplotě (180 stupňů) a nechají důkladně okapat.
- Vhodný tuk je takový, který odolává vysokým teplotám sádlo, ghí, palmový tuk, řepkový olej).
- Hranolky je lepší smažit po menších dávkách. Velká dávka hranolek by rozpálený olej rychle ochladila. Smažení by trvalo déle a brambory by nasákly příliš mnoho tuku. To by se znatelně projevilo jak v chuti, tak konzistenci hranolků.
- Pečení v troubě. Omyté a osušené brambory pokrájené na hranolky se krátce povaří (4 až 5 minut) v osolené vodě. Slijte je a rovnoměrně rozložte na plech s pečícím papírem. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
- Pečte při 200 stupních 20 až 25 minut. Na posledních 5 minut pečení můžeme troubu přepnout na funkci grilu, což jim dodá křupavost.
- Hranolky můžeme rovněž upéct bez předchozího předvaření, avšak jejich pobyt v troubě se pak prodlouží.
Tip na závěr: Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ hranolků, vždy se snažte o krájení na podobně velké kousky. Díky stejné velikosti budou všechny hranolky rovnoměrně usmažené či upečené.