Pozorovat Dianu Kobzanovou při moderování pořadu na rádiu Frekvence 1 je zážitek. Hodně se směje a hodně gestikuluje, svůj program si evidentně užívá a spolu s ní i její posluchači. Pro Apetit si vyzkoušela neobvyklou roli cukrářky, když pekla podle nové kuchařky Koláče.
Přiznám se, že jsem člověk, který vaří hlavně normální jídla. Koláče příliš nepeču, protože u nás doma je nikdo moc nejí. My jsme sice na sladké, ale spíš na čokolády a různé tyčinky.
Spolupráce s Apetitem mě ale bavila. Zaujalo mě, že spousta receptů z kuchařky je hodně jednoduchá na práci a časově nenáročná, což dneska určitě hodně lidí ocení. Časy, kdy ženské měly strávit tři hodiny pečením a vyvářením v kuchyni, už jsou naštěstí pryč. Proto pro mě bylo hodně příjemné zjištění, že i za relativně krátkou dobu se dá upéct skvělý koláč.
Apetitu jste prozradila, že umíte úžasné omáčky a českou klasiku. Neuvažujete o vlastním pořadu o vaření pro rádio Frekvence 1?
Asi ne. Pořady o vaření jsou velký boom, mezi lidmi jsou teď hodně oblíbené. Nevím ale, jestli by se dal podobný typ pořadu dělat i v rádiu tak, aby to lidi bavilo. V televizi spoustu věcí vidíte, spoustu věcí si domyslíte, ale mluvit do éteru o tom, jak by se něco mělo vařit, je hodně složité.
Musím ale říct, že debaty o jídle jsou v našem rádiu strašně oblíbené. Většina lidí miluje jídlo a miluje dobře jíst. Proto když je nějaké téma o receptech, nebo když například řešíme, jak nejlépe upéct kuře, tak nám posluchači píšou a volají spoustu skvělých fíglů. To mě moc baví, ale nejsem si jistá, jestli bych byla schopná ke svým pěti dnům moderování v týdnu přidat ještě další pořad.
Co vás na práci pro rádio Frekvence 1 baví nejvíc?
To, že si tady můžu v podstatě dělat, co chci. Nikdo mi nestojí za zadkem a nehučí do mě, co mám nebo nemám říkat. Nikdo po mně nechce, abych opakovala slovo od slova, je to prostě hodně na mně a o mně. Samozřejmě jsou věci, které jsou dané a musejí být podle pravidel.
Často mluvím do rádia s lidmi, se kterými mám přátelské vztahy, a na tom vstupu je to potom slyšet, je to uvolněné a bezprostřední. Ale pak jsou také rozhovory s lidmi, které neznám. Měla jsem třeba jednou na telefonu Ivana Langera. Nechtěla jsem ho ale oslovovat pane exministře, tak jsem se ho zeptala, jestli mu můžu říkat Ivane. Zasmál se a souhlasil. Ta práce mě prostě baví a myslím, že je to ve vysílání znát.
Je moderování v rádiu svobodnější profese než modeling?
Těžko říct. Nemůžu říct, jestli je svobodnější – u obou se člověk rozhoduje, jestli to udělá, nebo ne. Moderování ale člověka posune do trošku jiné společnosti. Modeling v podstatě může dělat každý, kdo k tomu má fyzické předpoklady. Tam se po vás nechce, abyste byla nějak superchytrá. Stačí, když si pamatujete, kdy máte vyjít na molo, žádná oslňující inteligence se od vás neočekává.
Rádio člověka posune zas někam jinam, dál. Když děláte na celoplošném rádiu, jako je Frekvence 1, tak si vás s ním lidi spojí. Musíte tomu něco dát a musí to nějak vypadat.
Co jste měla dnes k obědu, než jste šla moderovat?
Chcete to slyšet po pravdě? Menu z fastfoodu. Přivezla jsem si bramborovou kaši a sendvič. Koupila jsem si k tomu aspoň vodu bez bublin, protože mi bylo trapné zapít to půl litrem sladké limonády. To je jediné, co dělám pro svoje zdraví – začala jsem cvičit a piju hodně vody bez bublin.
Čím se během moderování dopujete?
Třeba dneska tady mám čokoládu, už je jí jen půlka a určitě ji do konce vysílání sním. Mně to nikdo nevěří, protože jsem hubená, ale já se opravdu stravuju tímhle způsobem. Když mám přijít vysílat, tak kolegové všechno jídlo schovávají, protože ví, že jim jinak všechno sním.
Jste hodně vytížená. Stíháte si po večerech vařit?
Přes týden ne, to jsem opravdu hodně v práci. Přijedu domů v půl šesté, jdu do sedmi ven se psem do parku, pak mám nějaké další akce. Začít něco vyvářet v osm je blbost, protože já nechci večeřet v deset. Často mívám taky večerní akce, přijedu večer z rádia a jdu zase moderovat.
O víkendu ale vařím pravidelně a ráda, i když záleží, jaký máme program. Když jezdíme po návštěvách příbuzných, tak se najíme doslova po cestě. Ale nejméně jedno jídlo za víkend dělám a někdy vařím i v sobotu a v neděli jiné jídlo. Přijde mi, že to patří k teplu domova, ke správné domácnosti. I když nemáme s partnerem děti, jsem ze staré školy a myslím si, že domácí jídlo a vaření k rodinné pohodě prostě patří. Partner jde pak po obědě spát a já u toho žehlím. To někomu může znít divně, ale protože pracuji celý týden v médiích, tak si takové obyčejné věci opravdu užívám.
Reportáž o tom, jak moderátorka rádia Frekvence 1 Diana Kobzanová pekla podle kuchařky Koláče, najdete v listopadovém vydání časopisu Apetit. Vyzkoušejte stejně jako Diana křupavý piniový koláč s malinami.
Rady z rádia
Tipy na vaření bez kalamit a karambolů si můžete poslechnout v sobotu 30. října na rádiu Frekvence 1. Zapněte si rádio mezi 6. a 11. hodinou ráno a moderátor Dan Kostka se s vámi podělí o užitečné triky.