0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

El Bulli už počtvrté nejlepší restaurací světa!

El Bulli už počtvrté nejlepší restaurací světa!
sdílet:
Britský kulinářský časopis Restaurant Magazine opět sečetl hlasy 806 šéfkuchařů, food kritiků a dalších profesionálů z oboru a zveřejnil svůj prestižní žebříček 50 nejlepších restaurací světa. Španělský restaurant El Bulli, jehož šéfkuchařem je král experimentální kuchyně Ferran Adriá, se už počtvrté může radovat z prvního místa, ze kterého v roce 2005 sesadil britskou restauraci The Fat Duck Hestona Blumenthala.

„Jde o velmi prestižní ‚tabulku‘, na které se shodují znalci světové gastronomie,“ vysvětlil význam žebříčku Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. „Každé restauraci podobné zařazení prospěje. Její zástupci mají přístup na světová gastronomická fóra, kde předvádějí své umění.“ Ocenění má ale i své stinné stránky. Podle Pavla Maurera, vydavatele českého gastronomického průvodce Grand Restaurant, se každá restaurace, která se dostane do prestižního výběru časopisu Restaurant Magazine, ocitne ve ‚smrtící situaci‘. „Klade to obrovské nároky. Hodnocení je někdy až přehnaně kritické,“ uvedl. „Je to záležitost pro snoby i pro milovníky dobrého jídla,“ vysvětlil.

Ostatně kulinářská kouzla v El Bulli, kterou najdete na španělském pobřeží Costa Brava, může ročně ochutnat jen 8000 lidí, žádostí o rezervaci přijde okolo půl milionu. Všechna místa se rozdají v říjnu, o datum rezervace ale nikomu v jádru nejde, zrušili by ji jen v případě vlastní smrti. Podstatné je jen to, že budou mít možnost ochutnat, co ve své laboratoři Ferran Adriá vymyslel.

Věčné druhé místo pro The Fat Duck, top 50 je pro Allegro v nedohlednu

Britský restaurant The Fat Duck, jehož šéfkuchař Heston Blumenthal strávil nějaký čas i v El Bulli, se od svého sesazení drží na druhém místě. Šéfkuchař vítězné restaurace Ferran Adriá řekl, že jeho cena je oceněním jeho přítele a bývalého učedníka Hestona Blumenthala, který je stejně jako on stoupencem molekulární kuchyně. „Ukázal mi, co v této profesi znamená čestnost…Ta cena je pro vás,“ řekl.

Pražské Allegro, které letos obhájilo michelinskou hvězdičku, se do top 50 neprobojovalo, do tohoto žebříčku musí vyšplhat ze 74. místa. „Je to úžasná zpráva. Je to velká podpora České republiky i východního trhu,“ řekl vydavatel českého gastronomického průvodce Grand Restaurant a organizátor Prague Food Festu Pavel Maurer. Upozornil, že v jeho ‚výběru‘ se tato restaurace ocitla na prvním místě v hodnocení expertů. „V hodnocení ‚lidu‘ ale byla na desátém místě,“ dodal.

Kdo je lepší? Norma, či El Bulli?

Na třetím místě se umístila restaurace Norma z Kodaně s mladým šéfkuchařem René Redzepim. Norma, která se v žebříčku vyšplhala o sedm míst, si kromě pomyslné bronzové medaile odnesla i Cenu šéfkuchařů. Poté, co jsou sečteny všechny hlasy a zvolena padesátka nejlepších restaurací světa, zvolí šéfkuchaři těchto restaurací jeden podnik, který je podle nich ten nejlepší na světě. René Redzepi se tedy má opravdu z čeho radovat.

Španělská restaurace Mugaritz, která si Cenu šéfkuchařů odnesla loni, obsadila čtvrté místo. Hned za ní se umístila rovněž španělská restaurace El Celler de Can Roca, která si od loňska polepšila o 21 míst a zároveň byla v hodnocení 50 nejlepších restaurací světa označena za skokana roku.

Gordon Ramsay má letos smůlu

Šesté místo zaujal americký restaurant Per Se Thomase Kellera (který je letos jediným restauratérem se dvěma restauracemi v Top 50) následovaný francouzským podnikem Bras Michela Brase; hned za ním je španělský podnik Arzak a francouzský restaurant Pierre Gagnaire. Pařížský restaurant Pierre Gagnaire s šéfkuchařem stejného jména poklesl ze třetího na deváté místo. První desítku uzavírá Alinea ze Spojených států.

Francie neobsadila žádné z prvních pěti míst, ale zato má největší počet restaurací, které se vešly do Top 50, a to osm, stejně jako Spojené státy. Zvláštní cenu za celoživotní dílo dostal francouzský šéfkuchař Joël Robuchon, jehož L’Atelier de Joël Robuchon v Paříži se zařadil na 18. místo.

Gordon Ramsay byl pravděpodobně z letošního žebříčku hodně zklamaný. Každý rok od počátku sestavování tohoto prestižního žebříčku se do Top 50 dostala alespoň jedna jeho restaurace. Loni se Restaurant Gordon Ramsay umístila na 13. příčce. Letos poprvé tak není o Gordonovi v žebříčku ani zmínka. Kromě něj zmizely ze seznamu i restaurace Le Gavroche, Charlie Trotters a Alain Ducasse – Plaza Athenee.

Pozice Restaurace Země
1 El Bulli Španělsko
2 The Fat Duck Velká Británie
3 Noma Dánsko
4 Mugaritz Španělsko
5 El Celler de Can Roca Španělsko
6 Per Se USA
7 Bras Francie
8 Arzak Španělsko
9 Pierre Gagnaire Francie
10 Alinea USA
11 L'Astrance Francie
12 The French Laundry USA
13 Osteria La Franciescana Itálie
14 St John Velká Británie
15 Le Benardin USA
16 Hotel de Ville Švýcarsko
17 Tetsuya's Austrálie
18 L'Atelier de Joel Robuchon Francie
19 Jean Georges USA
20 Les Creations de NARISAWA Japonsko
21 Chez Dominique Finsko
22 Cracco Peck Itálie
23 Die Schwarzwaldstube Německo
24 D.O.M. Brazílie
25 Vendome Německo
26 Hof van Cleve Belgie
27 Masa USA
28 Gambero Rosso Itálie
29 Oud Sluis Nizozemsko
30 Steirereck Rakousko
31 MomofVelká Británieu Ssam Bar USA
32 Oaxen Skargardskrog Švédsko
33 Martin Berasategul Španělsko
34 Nobu Velká Británie
35 Mirazur Francie
36 Hakassan Velká Británie
37 Le Quartier Francais Jihoafrická republika
38 La Colombe Jihoafrická republika
39 Etxebarri Španělsko
40 Le Chateaubriand Francie
41 Daniel USA
42 Combal Zero Itálie
43 Le Louis XV Francie
44 Tantris Německo
45 Iggy's Singpur
46 Quay Austrálie
47 Les Ambassadeurs Francie
48 Dal Pescatore Itálie
49 Le Calandre Itálie
50 Mathias Dahlgren Švédsko
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit