0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

English Breakfast vs. Earl Grey: souboj nejznámějších černých čajů

English Breakfast vs. Earl Grey: souboj nejznámějších černých čajů
sdílet:
Typická anglická snídaně se neobejde bez černého čaje, který si Britové rádi dopřávají s mlékem a cukrem. Mezi nejběžnější dostupné černé čaje, mezi kterými můžeme vybírat jak v obchodech, tak i v kavárnách, patří English Breakfast a Earl Grey. Ptáte se, čím se od sebe liší? V dnešním článku jsme se zaměřili na hlavní rozdíly mezi dvěma nejběžnějšími černými čaji a těšit se můžete také na příval inspirace i tipů, jak si pravý černý čaj vychutnat a co si k němu připravit

Oba zmíněné čaje obsahují směs černých čajů pocházejících z dalekých čajových plantáží Srí Lanky (Ceylonu), Assamu, Keni nebo Číny. I když English Breakfast navozuje atmosféru typického anglického popíjení čaje svým názvem více než Earl Grey, oba tyto čaje byly poprvé namíchány v Anglii. Jedná se o speciální čajové směsi, které s oblibou popíjejí milovníci černého čaje po celém světě.

Pohled do historie dvou nejznámějších černých čajů

Zatímco historie čaje English Breakfast sahá do konce 19. století, kdy jej vytvořil skotský obchodník s čajem Robert Drysdale, který toužil po poctivé silné čajové směsi vhodné k anglické snídani, čaj Earl Grey je o něco starší a pojí se s ním hned několik příběhů. Nejznámější historka o původu Earl Grey nás zavede do počátku 19. století, kdy tehdejší britský premiér Lord Charles Grey obdržel čajovou směs jako dárek od jedné z londýnských čajoven. Tento čaj mu natolik zachutnal, že požádal tvůrce, aby jej znovu namíchal a od té doby se Earl Grey postupně rozšířil do celého světa.

Čím se liší English Breakfast a Earl Grey?

S názvy English Breakfast a Earl Grey se alespoň párkrát za život setkal každý. Čím se však tyto černé čaje liší a jak si vybrat ten, který nejvíce lahodí vaší chuti? Odpovědí může být složení, které je pro každý z těchto čajů jedinečné a utvářející výslednou chutí. Zatímco English Breakfast je směsí dvou nebo více černých čajů, chuti Earl Grey vedle čajového tónu vévodí nezaměnitelná chuť bergamotového oleje, který je charakteristická. Výsledná chuť připravovaného šálku se pak může mírně lišit podle původu čajovníkových listů, ze kterých se vyrábí. 

English Breakfast: Směs dvou nebo více černých čajů bez přídavku jiných ingrediencí. Jeho chuť je plná a velmi silná, proto si jej Britové často vychutnávají s mlékem a cukrem, což čaji dodává nezaměnitelnou krémovou chuť.

Earl Grey: Směs černých čajů s olejem z extrahované pomerančové kůry – bergamotem. Čaj plné chuti s jemným dotekem citrusu v chuti i vůni. 

Připravte si pravou anglickou snídani

V Británii se pití čaje spojuje s typickou opulentní snídaní nebo s šálkem po jídle, tzv. čajem o páté. K pravé anglické snídani nesmí chybět vejce, slanina, klobásky či párečky, fazole v tomatové omáčce, toasty a často přidáváme i žampiony a čerstvá rajčata. Toast můžete snadno vyměnit za svůj oblíbený druh domácího pečiva a pokud vás k čaji láká spíše něco sladkého a nechcete opustit atmosféru britského občerstvení, vyzkoušejte alternativu za tradiční sladké šneky s rozinkami v podobě chuťově vyvážených kynutých šneků s malinami. Nebo vsaďte na některý z vyhlášených anglických dezertů, které vám blíže představíme ve článku níže.

Níže pod článkem jsme pro vás připravili spoustu dalších tipů inspirovaných anglickou snídaní. 

Související články

Jak uvařit ten nejlepší čaj
  • Zajímavosti

Jak uvařit ten nejlepší čaj

Pokud ho vaříte z vody z vodovodu, nechte ji raději odstát nebo ji povařte o trochu déle. Vůbec nejlepší je pramenitá voda; nemáte-li v dosahu ověřenou studánku, použijte raději nesycenou balenou vodu. Vodu nevařte zbytečně dlouho – z...
3 nové nápady s čajem
  • Tipy a triky

3 nové nápady s čajem

Šálek lahodného čaje povzbudí mysl. Co takhle povzbudit také vaše chuťové buňky? Máme pro vás tři inspirativní nápady, jak využít čajové lístky při přípravě jídla. ...
Objevte spolu s námi britské dezerty
  • Tipy a triky

Objevte spolu s námi britské dezerty

Ve světě sladkých moučníků můžeme mít pocit, že všechny pocházejí jen ze dvou evropských kulinářských velmocí, Francie nebo Itálie. To naštěstí není pravda, proto vám dnes přinášíme přehled britských dezertů, které je dobré znát, a ještě...

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit