0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Evropské unii se nelíbí tradiční bavorský preclík

Preclík
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Bavorsko má černý kulinární týden. Metropole největší spolkové země Mnichov prohrála vnitroněmeckou klobásovou bitvu, když patentní soud odmítl názor místních řezníků, že mnichovská bílá klobása smí být vyrobena jen v Mnichově. Celému Bavorsku nyní navíc hrozí, že přijde o své slané preclíky, které se tradičně servírují právě s bílými klobáskami. Podle Evropské unie totiž obsahují příliš mnoho soli. 

Z Bruselu totiž přišla zpráva, že EU opravdu plánuje omezení obsahu soli v pečivu na deset gramů na kilogram. Tradiční bavorské slané preclíky (Salzbrezel nebo jen Brezn) ale obsahují 15 gramů soli na kilogram. EU sice chce limit stanovit formou pouhého doporučení, jednatel ústředního svazu německých pekařů Matthias Wiemers se ale obává, že by to mnoho pekařů vzalo za nařízení a receptury by změnili.

„Méně soli ale znamená výraznou ztrátu chuti, která by se pak mohla kompenzovat přísadami, jako jsou dochucovadla – a to by určitě nebylo v zájmu spotřebitelů,“ upozornil Wiemers. A určitě by to nebylo ani v zájmu hostinských na příštím Oktoberfestu. Sůl na preclících totiž podporuje žízeň.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč