0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Evropské unii se nelíbí tradiční bavorský preclík

Preclík
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Bavorsko má černý kulinární týden. Metropole největší spolkové země Mnichov prohrála vnitroněmeckou klobásovou bitvu, když patentní soud odmítl názor místních řezníků, že mnichovská bílá klobása smí být vyrobena jen v Mnichově. Celému Bavorsku nyní navíc hrozí, že přijde o své slané preclíky, které se tradičně servírují právě s bílými klobáskami. Podle Evropské unie totiž obsahují příliš mnoho soli. 

Z Bruselu totiž přišla zpráva, že EU opravdu plánuje omezení obsahu soli v pečivu na deset gramů na kilogram. Tradiční bavorské slané preclíky (Salzbrezel nebo jen Brezn) ale obsahují 15 gramů soli na kilogram. EU sice chce limit stanovit formou pouhého doporučení, jednatel ústředního svazu německých pekařů Matthias Wiemers se ale obává, že by to mnoho pekařů vzalo za nařízení a receptury by změnili.

„Méně soli ale znamená výraznou ztrátu chuti, která by se pak mohla kompenzovat přísadami, jako jsou dochucovadla – a to by určitě nebylo v zájmu spotřebitelů,“ upozornil Wiemers. A určitě by to nebylo ani v zájmu hostinských na příštím Oktoberfestu. Sůl na preclících totiž podporuje žízeň.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit